Reklama

Reklama

Naušika z Větrného údolí

  • Japonsko Kaze no tani no Nausicaa (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

KAZE NO TANI NO NAUSHIKA (Naushika z Údolí větru) je prvním ryze autorským filmem známého japonského režiséra animovaných filmů Hayao Miyazakiho. Děj se odehrává dlouho po velké katastrofě, nazývané Sedm ohnivých dnů, jež prakticky smetla celou tehdejší civilizaci. Lidé nyní žijí jen na několika málo místech (v knížectvích), která ještě odolávají rozšiřování tzv. Pustiny. I v takto vyhrocených podmínkách si tato lidská společenství spíše konkurují, než aby si navzájem vypomáhala. Na filmu, jehož hlavní hrdinkou je mladá dívka, je rovněž patrný silný ekologický podtext. Oba tyto atributy jsou, spolu s výborným technickým zpracováním, pro Miyazakiho filmy typické. (dbt)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (396)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Mijazakiho diela sú nádherne animované, tam je to takmer vždy akoby stopercentné, na to sa mi dobre pozerá. Čo sa týka deja a motívov, tak je to vždy rozmanité, niekedy možno až príliš chaotické, ale zväčša inšpirujúce a originálne. Tu som sa konečne našiel aj v príbehu s odkazom, ktorý bol ozaj silný a pritom tak prostý. Krásna rozumná čiastočne rozprávka pre deti a dospelých. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi, že Miyazaki jen naznačuje, nevysvětluje. I když příběh Naušiky může být naší vlastní budoucností, nechává stále dostatek prostoru pro fantazii. Naušika z Větrného údolí je směsí science-fiction, fantasy, bilogie, steampunku, prastarých bájí, opravdu kruté podívané o střetu člověka s přírodou, a přitom dokáže být i poetickým dětským filmem. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Postapokaliptický animák s ekologickým podtónem - to je Naušika z Větrného údolí. A je to i můj další pokus najít zalíbení v Mizajakiho tvorbě. Včera Ponyo, dnes toto... A zázrak se nekonal. Ba co víc, přišlo i jisté zklamání. Příběh tu byl silnější než v Ponyo, to bylo fajn, ale animace horší. Snad je to opravdu tím, že autor se teprve ,,rozkresloval''. No já brouky (kromě Brouků) moc nemusím a tak jsem to sice dal, ale to přátelství s nimi a skrze ně s přírodou o vzpamatovávající se Zemí šlo mimo mně. Vysoce hodnotím hudbu, ta byla úžasná - tedy krom elektronických pasáží. Dávám za tři sviňky a jdu si pustit Straship troopers :-). * * * ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí tohoto snímku neváhám konstatovat, že Miyazaki je králem anime. A to se v anime již celkem vyznám. Sice jsou si jeho snímky v něčem podobné, ale každý je skvost, překypující orginalitou. V většnině jeho snímků, stejně jako v tomto, je skryto jakési poselství, z něhož by se Green Peace radovali. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Pojďme udělat dohodu, pane Mijazaki. Já poctivě nakoukám všechny Vaše filmy, protože evidentně máte haldu nápadů a vy strpíte, že Vám tu zatím nechám jen ty chudé tři hvězdy. Jelikož těch zvratů tam opravdu mohlo být méně a mohli jsme trochu více odsejpat. Jo, dobře...nepůjde to. Tady máš čtyři hvězdy, protože ten Yupa "to je machr". ()

Galerie (50)

Zajímavosti (21)

  • Při návrhu společnosti Topcraft, která Mijazakimu nabídla, aby převedl svou známou mangu na filmové plátno, bylo Mijazakiho podmínkou, že snímek bude produkovat Isao Takahata. (Innuendo1987)
  • Naušika z Větrného údolí je adaptace stejnojmenné sedmidílné mangy, kterou Hajao Mijazaki vydával s přestávkami na filmovou tvorbu od února 1982 do března 1994. Film vznikl mezi publikací druhé a třetí části. (profhubert)

Reklama

Reklama