Reklama

Reklama

V době mezi světovými válkami se na pevninské Itálii roztahovaly stíny diktatury, ale nebe nad Jaderským mořem stále bylo světem absolutní svobody a rytířského hrdinství. Mistrovský pilot Porco Rosso je jak hrdina ze starých dobrodružných filmů italské či francouzské produkce. Jeho letecké souboje se vzdušnými piráty jsou plné grácie i nadsázky a jeho šarm nebroušeného diamantu září při decentních setkáních s dámami i divokých konfrontacích s padouchy. A nic na tom nemění, že kvůli tajuplné kletbě má hlavu jako pašík. Světově uznávaný režisér animovaných filmů Hajao Mijazaki nikdy neskrýval svou fascinaci létáním. To se jako klíčový motiv ztvárněný v uhrančivých sekvencích objevuje již v jeho dřívějších snímcích jako Naušika z Větrného údolí, Laputa: Nebeský zámek, Můj soused Totoro či Doručovací služba čarodějky Kiki. Ale až ve filmu Porco Rosso vytvořil vyloženou ódu na svět neohrožených letců doby, kdy létání ještě mělo punc dobrodružství. (Aerofilms)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (169)

Ceres 

všechny recenze uživatele

Porco Rosso stojí neprávem ve stínu jiných Miyazakiho filmů, protože se může směle řadit k jeho nejlepším snímkům a možná k nejlepšímu vůbec. Miyzakiho pocta aviatice, kterou on sám je velkým příznivcem, je úžasně fantastická s krásným srdcem, kdy hlavní hrdina Porco (Marco) je velký sympaťák. Největší dojmy: perfektní soundtrack od Hisaishiho, který v tomhle filmu opět svým obrovským talentem vystavěl krásnou, ale opravdu krásnou atmosféru. Dále scéna, kdy vypráví Porco svůj příběh o "cloud prerie", která mě hodně dostala, a musím také zmínit závěrečný epilog a závěrečné titulky, které mi málem vhrnuly slzy do očí. Nechybí samozřejmě lehký humor, který je provázen celou Miyazakiho tvorbou. Moc moc se těším na pokračování tohoto díla, které má vyjít snad v roce 2012. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Ovšem velmi pěkné ***, nevylučuju možnost růstu s dalšími shlédnutími, kterým, soudě podle nadšení obou potomků, rozhodně neujdu. Taková anime variace na Casablanku posunutá trochu do fantasy, milá, nápaditá a atmosférická, jen na Mijazakiho nezvykle civilní – bez ohňostrojů nespoutané fantazie se pro mě ztrácí podstatná část obvyklého půvabu – a myslím, že mi z ní toho v hlavě za pár týdnů moc nezůstane, ale třeba se taky pletu. ()

Reklama

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Nejlyričtější Miyazaki. Možná nejromantičtější (takovou "dospělou" láskou). Poctivý upřímný hold létání a letadlům. Krásná sladění obrazu a hudby. Současně zábavný (scéna, která mě vždy nejvíc pobaví, je ta, když po sobě začnou z letadal házet francouzáky). Stačí, když řeknu, že jsem ho dnes viděl asi popatnácté? ■ Oblíbená hláška: "Drž hubu ty idiote! Snažím se být třída!" ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

No původně jsem měla předsudky - Miyazakiho film skoro bez fantasy? To bude nuda nebo divné. Naštěstí ani jedno. Je to sice snímek v úplně jiné poloze, jinak zaměřen, ale je stejné dobrý jako leckteré jiné. Je jen takový víc..no...asi bych ho označila jako víc dospělácký. Nádherné scény s letadly a létáním a mezi tím se tam prolíná zajímavý příběh a krásná hudba. Pokud si člověk všímá i detailů, tak nemůže jinak než chválit. Například noviny byly opravdu psané italsky, když se to odehrává v Itálii (to v amerických filmech například málokdy vidíte), nebo Ghibli na motoru jako odkaz na studio. Takže opět tleskám pane Miyazaki. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Môže byť anime pre dospelých? Áno, môže. Môže byť film, odohrávajúci sa v Taliansku 30. rokov, kde ľudia trpia povojnovou ekonomickou krízou, k moci sa dostávajú fašisti, vo fabrikách musia pracovať ženy (keďže muži odišli za prácou do Ameriky), vo vzduchu aj na vode ľudí ohrozujú odpadlíci letectva a piráti, a hlavným hrdinom je šarmantný pilot a sukničkár, pre deti? Áno, môže. A zabudol som dodať, že ten sukničkár je charizmatické prasa. Romantiku talianskej krajiny, dobré víno a krásne ženy strieda romantika letom vysoko medzi oblakmi nádherne modrou oblohou. Vášeň pre lietanie je skutočne rovnako ako pri Lapute jedna z vecí, ktoré vám najviac udrú do rypáka... pardon, do nosa. Konštrukčné návrhy, stavba strojov, reálna technika, modely menších aj väčších lietadiel, to všetko je robené s láskou a zápalom Mijazakimu vlastným. A on je to vlastne Mijazakiho film za a) najvernejší realite a motívom z histórie, ktoré reflektuje (téme vojny sa napríklad venuje často, ale nie v každom jeho filme je natoľko zreteľná, aby ste to hneď postrehli), a za b) pre mňa subjektívne bez debát najvtipnejším. Bavil som sa priam kráľovsky. Krásna, ale umiernená (v prospech realistického vyznenia) výtvarnosť a špičkový soundtrack od Hisaišiho sú železnou samozrejmosťou. 100% ()

Galerie (67)

Zajímavosti (11)

  • V čase 1:18:28 je možné na stožáru zahlédnout českou vlajku. (Rugero)
  • Základem pro Porco Rosso je manga Hikoutei Jidai (v překladu „Věk létající lodi“), jejíž autorem je Hayao Miyazaki. (HellFire)

Reklama

Reklama