Reklama

Reklama

Deváté srdce

  • angličtina The Ninth Heart
Pohádka / Fantasy / Horor
Československo, 1978, 88 min

Režie:

Juraj Herz

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Ondřej Pavelka, Anna Maľová, Julie Jurištová, Josef Kemr, Juraj Kukura, František Filipovský, Přemysl Kočí, Růžena Rudnická, Lubomír Černík, Josef Somr (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Potulný student Martin se přihlásí, že uzdraví princeznu Adrianu, která trpí podivnou nemocí. Netuší, že princezna je v moci mocného čaroděje Aldobrandiniho, který si připravuje omlazovací elixír z krve devíti lidských srdcí. Podaří sa Martinovi čaroděje porazit?

Film měl společný rozpočet, a také částečně dekorace, se snímkem "Panna a netvor". V ateliéru č. 6 na Barrandově vytvořil architekt Vladimír Labský multifunkční dekoraci, která byla po úpravách využita rovněž při natáčení filmů "Panna a netvor", "Tajemství Ocelového města" a "Kočičí princ". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (216)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Tahle velmi ponurá pohádka s některými téměř hororovymi prvky v sobě nese typický rukopis Juraje Herze. Film alespoň trochu rozjasňuje ústřední jímavá melodie Petra Hapky. Jeho filmová hudba je vůbec jednou z hlavních devíz tohoto snímku. Mě rozhodně zaujaly některé herecké výkony vedlejších postav, zejména šaška v podání Františka Filipovskeho a kejklíře bravurně ztvárněneho Josefem Kemrem. Pohádka ma trošku zvláštní (nepohádkový) konec. Na plný počet hvězdiček to tak asi není ale jinak fakt silný zážitek. Zvláště ze scény v síni času. To rychle stárnutí nemělo chybu. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Strašidelný příběh v osobitém pojetí J.Herze a s atmosféru dokreslující hudbou P.Hapky. Děsivý dekadentní ples nemrtvých je opravdu jak z jiného světa. Nádherná a majestátní síň času, démonický J.Kukura a též J.Herz. Nevím jak na DVD, ale verze uváděná v TV má vystřiženou scénu vytržení srdce ze šaškova těla. Vedle rozpadajícího se astrologa nejděsivější scéna...Společně s daleko lepší Pannou a netvorem jde o nejpůsobivější Herzovu pohádku. dodatek: verze na DVD má tuto scénu rovněž vystřiženou. ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Prvních čtyřicet minut je to spíš taková oslava potulných komediantů, oslava jejich svobody. Šíří svými pohádkami pravdu a nebojí se mocipánů (Kemr jako moudrý herec ryzího typu, který oslavuje Shakespeare v Hamletovi). Tím, že je nutno zachránit svobodu, zachránit herce, přesouvá se film do světa honosných kostýmů. Úlohu herce zde přebírá šašek (to známe z Werichových předscén). Zdá se, že se v této části Herz nechal inspirovat Dumasovým Josephem Balsamem (magie, elixír). Bohužel celý film je velice divadelní - postavy pronášejí své monology jako v Národním a masky jsou na první pohled viditelné. Trapná je honička na tržišti vrcholící spartakiádním výstupem Pavelka versus dva biřici (rvačka by neměla vypadat tak secvičeně), A tak zbývá hra s atmosférou - Hapkova kolovrátková hudba se dopňuje s dobře vybranými lokacemi snímanými promyšlenou kamerou. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Oproti pohádce Panna a netvor, která byla natočena ve stejném roce, je Deváté srdce slabým odvárkem. Nezabrala na mě jako na malýho kluka a ani dnes mě některé scény moc nebraly. A hlavně spousta nesmyslných věcí (ikdyž je to pohádka, tak to vyloženě bije do očí). Nejlepší stránka filmu je hudba Petra Hapky. Absolutní souhlas s uživatelem Kalidor, ten to trefil naprosto přesně! ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem tuhle pohádku neměla moc ráda pro její ponurou, skoro hororovou atmosféru. Vzhledem k cílové skupině (dětem) jí proto nemohu dát plný počet bodů. Přesto (především při srovnání současné pohádkové tvorby) vynikne její mistrovství. Žádná z postav není zkarikovaná do debila a ke strachu stačí jen hudba. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (14)

  • Filmový debut Ondřeje Pavelky. (M.B)
  • Natáčelo se v Litoměřicích, na zámku Ploskovice a v prostorách znojemského podzemí. (M.B)
  • Ve filmu jsou použity stejné dekorace a kostýmy jako ve snímku Panna a netvor. (M.B)

Reklama

Reklama