Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sci-fi horor o automobilu poháněném lidskou krví. Začínající automobilová závodnice Mima má možnost jezdit s mimořádně kvalitním vozem, který však funguje na neobvyklé palivo - na lidskou krev. Jen její přítel dr. Marek si uvědomuje nebezpečí hriozící každému, kdo se zaplete s automobilkou Ferat... Režisér Juraj Herz použil jako námět filmu povídku Josefa Nesvadby "Upír po dvaceti letech". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (239)

Opsha 

všechny recenze uživatele

Politika do hororů a pohádek NEPATŘÍ. Začátek vypadá velice slušně (titulky i s hudbou nemají chybu), ovšem to celé jde po dobu filmu strmě dolů. A od druhé návštěvy na pitevně jsem měl pocit, že si asi Juraj Herz šlehnul dost silný matroš. No co se týče hereckých výkonů tak, až na prkenného Menzela jsou vcelku v normálu, v kladném směru vyčníval jedině pošukaný Jan Schmid. Škoda, námět byl slušný, dneska bez cenzury a s větším rozpočtem by to vypadalo jinak. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

K Upírovi z Feratu jsem se vrátil po dlouhé řádce let a stálo ho to hvězdičku. Nejcennější je na něm námět převzatý z povídky Josefa Nesvadby o autu poháněném lidskou krví. Netuším, jestli to byl jeho originální nápad, ale z dřívější doby jsem na nic podobného nenarazil. Každopádně jde o provokativní myšlenku, ze které se dá vydatně těžit. Juraj Herz měl sice své úspěšné období už dávno za sebou, ale v pár scénách se upomíná na své lepší já, které bylo schopné natočit Morgianu nebo Spalovače mrtvol. Jádrem problému je scénář. Nevím, do jaké míry ho ovlivnily cenzurní zákazy, každopádně vznikl v době, která hororu a sci-fi nepřála - byly považovány za úpadkové žánry a jako takové vytěsňovány. Malý rozpočet se projevil negativně, nazdobená škodovka dnes nevzbuzuje bázeň ani obdiv, maximálně shovívavý úsměv. Menzelovo jednovýrazové herectví filmu taky nepomáhá. Tady byl třeba charismatický charakterní herec. Uděluji 40 % celkového dojmu s dodatkem, že jestli by si nějaký titul zasloužil v českých podmínkách remake, pak právě tenhle. ()

Reklama

Koryntos 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu a hlavně cenzuru je to dobře zpracovaný film, na české poměry s opravdu originálním námětem. Jen mi záplatka nepřijde moc promyšlená, čekala jsem větší pointu, proč Ferat bude zabíjet svoje řidičky a taky jsem holt na klasické horory o upírech, jako Drákula, Interview s upírem, nebo Svatba upírů. Navíc o Sci- Fi, se nedá mluvit ani v nejmenším. Neříkám, že je to špatný film, viděla jsem ho poprvé až nyní, ale bohužel jsem u něho 2x usnula, takže je někde chyba. Film sice působil záhadně, ale nebála jsem se, žádné mrazení v zádech, které bych od takového filmu očekávala se bohužel nedostavilo, žádné tajemno ze kterého se člověku zrychlí dech.Film pro mě osobně postrádal hloubku a to vidím, jako jeho největší slabinu. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo extra velký zklamání. Na film jsem se těšil. A těšil jsem se že uvidím Český tak trochu upírský film, ale teda nesplnilo se ani polovina toho co jsem očekával. Menzel ještě ušel ale zbytek byla katastrofa, postelová scéna byla navíc naprosto debilní. A celý to chování postav byla jedna velká tragédie. Od herze nechci vidět už ani jeden film. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Zombíci nebo vampýři v českém filmu? Proč ne! Kór, když se režie ujme náš mistr filmového hororu Juraj Herz podle povídky dalšího hororáře Josefa Nesvadby. Bohužel výsledek je tak půl na půl. Místy je film dost zmatený a nepřehledný. Můžou za to samozřejmě zase zkurvení bolševici, kteří film Herzovi cenzorně hodně okleštili a vystříhali. Sám Juraj tvrdí, že je to jeho nejzmrzačenější film. A já je za to proklínám a přeju jim, ať shoří v pekle! Komunismus a umění zkrátka nejde dohromady. V Upíru z feratu jim vadili mimo jiné nejvíc erotické pasáže, které hodně zkrátili. Co těm šmejdů ale nikdy neodpustím je, že vystřihli zásadní scénu - vnitřek motoru Ferata, který měl ve své režii Jan Švankmajer (mimochodem Juraj s Janem byli kamarádi už od vojny a zajímavostí je, že se oba narodili ve stejný den, měsíc i rok. Inu genialita se nezapře). Ten vytvořil design motoru z veškerých kravských vnitřností, které se pohybovaly, čvachtaly a na kabely a trubky použil kravské krky, vše v jeho uměleckém vidění s pořádnou dávkou krvavosti. Z toho by se v zahraničí podělali a film by získal mnohem větší váhu a cenu. Veškeré vystříhané scény byly ztraceny. Je to obrovská škoda, protože jinak snímek těží z opravdu pěkné hororové atmosféry, o kterou se postaral i Petr Hapka a jeho hudba kolikrát pěkně straší. Je vidět, že jeho vzor byl Zdeněk Liška, jeden opakující motiv jako by vypadl ze Spalovače mrtvol. Design automobilu, který jezdí na lidskou krev navrhl Dóďa Pištěk. Každopádně i přes veškerou snahu film zkazit se to komunistům tak úplně nepovedlo. Ale kdyby výsledek byl takový, jaký zamýšlel Juraj Herz a jak ho měl už natočen, byl by Upír z feratu čistokrevným hororem reprezentujícím tehdejší Československo. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (57)

  • Dagmar Havlová bola taká zdatná šoférka, že režisér od nej vyžadoval náročné kúsky. V jednej scéne musela viesť auto len po dvoch kolesách a pri opakovanom skúšaní jej do cesty vošiel kamión. Vďaka svojej obratnosti sa vyhla zrážke a dôkazom, že išlo o život, bola aj reakcia jej spolujazdca Jiřího Menzela. Keď auto zastalo, ukázalo sa, že omdlel. (krasomama)
  • Vůz byl po premiéře několik dní vystaven na Václavském náměstí. (ČSFD)
  • Ukázky z němého filmu, který si ve filmu promítají, jsou natočené speciálně pro tento film. Upíra vystupujícího z rakve hraje sám režisér Juraj Herz. (gjjm)

Související novinky

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Reklama

Reklama