Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sci-fi horor o automobilu poháněném lidskou krví. Začínající automobilová závodnice Mima má možnost jezdit s mimořádně kvalitním vozem, který však funguje na neobvyklé palivo - na lidskou krev. Jen její přítel dr. Marek si uvědomuje nebezpečí hriozící každému, kdo se zaplete s automobilkou Ferat... Režisér Juraj Herz použil jako námět filmu povídku Josefa Nesvadby "Upír po dvaceti letech". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (240)

kingik 

všechny recenze uživatele

Závodní auto z konstrukční stáje Ferat jezdí na krev. To je z ekonomického hlediska, a při stále rostoucích cenách benzínu, nesporně výhodné, ale z etického hlediska poněkud nepřípustné. Jenže jsme v (českém) hororu. Mohl z toho být perfektně drastický horůrek, ale film byl zřejmě tehdejší velmi přísnou cenzurou natolik drasticky sestříhán, až nemá jedinou pořádnou hororovou scénu. Režisér a také autor scénáře Juraj Herz však také velmi často poukazuje, jak mu byl film zničen. Jak daleko se cenzura podepsala na výsledku, lze těžko soudit, ale nepochybně musel mít potíže při svém uvedení do kin. Je pravda, že několika scénám chybí návaznost, ale i tak je výsledkem poněkud mdlý film. Dobré herecké trio Menzel, Veškrnová a Čepek dělají co mohou, aby film zachránili od jednotvárné stagnace a nevyužitého potenciálu, který námět o upírském autě skýtal. Osobně jsem od tak proslulého filmu čekal mnohem víc, ale auto bylo pěkné. 40% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Zatímco Herzovo setkání s Josefem Nesvadbou lze považovat za provokativně inspirativní, jiná česká setkání s žánry hororu nebo sci-fi je nutné tolerovat skutečně jen jako experimenty či pokusy. A i když je výsledná podoba filmu Upír z Feratu Herzem označena za pouhý fragment jím zamýšleného filmu, i tak zůstalo zajímavé svědectví o české poctě klasického expresionistického skvostu. Není ostatně náhodou, že Herzogův německý remake Nosferatu: Phantom der Nacht vzniká o pouhé dva roky dříve. Herz ovšem tvořil v podmínkách státního filmu, odkázán byl na mladoboleslavskou automobilku a k dispozici měl vysloveně nevyrovnanou hereckou sestavu. Sám toužil patřit mezi herce, které spojuje role upíra Nosferatu a proto se obsadil do fragmentů němého filmu komentovaných nezaměnitelně ironicky ypsilonkovskou dikcí obdařeného Schmida (zde v roli parafrázující Van Helsinga). Hlavní ženskou roli svěřil své oblíbené Veškrnce, pro kterou měl vždycky slabost a opakovaně v ní dokázal probudit jinou polohu jejího mladého talentu. Zajímavě pracoval s Menzelem i Čepkem, podivným tajemstvím obestřel stařičkou Blanku Waleskou, ale mnoho nedokázal vykřesat z Jany Břežkové, které snad šlo uvěřit polohu závodnice, ale cokoli dalšího už byl problém. Samostatnou kapitolou zůstává poživačná sapfická madame Ferat svěřená Zdence Procházkové, toho času již česko-rakouské herečce. Ze Švankmajerových nápadů mnoho nezbylo, ale odkaz na něj alespoň stvrzuje prostřih na jeho Rakvičkárnu. Mohlo to být skvělé gore srovnatelné se západními filmy té doby, takto máme alespoň zajímavější psychologické drama s jednotlivými prvky pro český film nevídanými. ()

Reklama

Chřástal 

všechny recenze uživatele

Pod kapotou béčkového sci-fi hororu bublá podobenství jak od Věry Chytilové a je vtipné, že ani po tolika letech mu nedošel benzín (teda krev). Spíš naopak. Koukat na Upíra z Feratu v době, kdy se testují chytrá auta bez řidiče a řeší se otázka všech možných alternativních pohonů, které by upírsky nevysávaly životní prostředí, přináší slušnou zábavu. Kdo chce zatěžovat okolí hříchem automobilismu, ať za to platí vlastní krví. Sebedestruktivní propojení člověka a stroje, hrozba nárůstu techniky, která odlidšťuje toho, kdo sedí uvnitř. Za tím účelem dokonce Herz opakovaným motivem parafrázuje Bradburyho Zástup! Překvapí i téma virální reklamy… Třešničkou jsou úvodní titulky coby galerie závodnických obrazů Theodora Pištěka a scéna, kdy Schmidův podivín podává Menzelovi výklad o vampyrismu při ilustračním promítání hororu s Jurajem Herzem jako Drákulou. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Také nemastné-neslané, balancujúce na hrane hororu a hororovej komédie. Hororovú atmosféru vytvára iba jedna jediná scéna, ktorá ale zase je celkom dobre urobená (na rok a pôvod vzniku). Z postáv sa mi páčila iba tá herečka, ktorá účinkovala v tom krátkom čiernobielom upírskom snímku :) Hodnotenie: 45% ()

Bush13 

všechny recenze uživatele

Pohledné auto, pohledné nohy Jany Břežkové a vyjma skvělého Pištěka z úvodu též zajímavý pokus o moderní hororovou estetiku narážející na tradiční upírskou tradici... nejsem si jist, zdali za výsledek mohou komunistické cenzurní zásahy, ale film je přes veškeré zmíněné světlé momenty a poměrně šikovné repetitivní deja-vu scény podtrhující napětí a strašidelnou nejednoznačnost, poměrně nudně poskládaným a špatně zahraným představením, ve kterém se vážnost plete se směšností. V mnoha chvílích jsem si nebyl jistý, zdali jde o cílenou recesi, nebo nechtěně humorný projev něčeho, co se snaží být více, než nakonec bohužel je. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (57)

  • Auto mělo ve filmu zásadní roli, zůstalo ale v majetku automobilky a vrátilo se do jejich sbírek, jen se poté ještě krátce mihlo ve filmu Velká filmová loupež (1986). [Zdroj: garaz.cz] (pornogrind)
  • Ferat existoval jediný, ale filmári potrebovali mať autá dve, takže vo finále existovalo jeden a pol Feratu. Tá polovica bol predok vyrobený pre natáčanie scény, v ktorej sa Jiří Menzel (Dr. Marek) snaží dostať k motoru Feratu a po prerazení karosérie narazí na pohybujúce sa vnútornosti Feratu poháňané vačkami. Po natáčaní tejto scény bol potom predok vozidla spálený. (Raccoon.city)
  • Dagmar Havlová bola taká zdatná šoférka, že režisér od nej vyžadoval náročné kúsky. V jednej scéne musela viesť auto len po dvoch kolesách a pri opakovanom skúšaní jej do cesty vošiel kamión. Vďaka svojej obratnosti sa vyhla zrážke a dôkazom, že išlo o život, bola aj reakcia jej spolujazdca Jiřího Menzela. Keď auto zastalo, ukázalo sa, že omdlel. (krasomama)

Související novinky

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Reklama

Reklama