Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po dosiahnutí veku trinásť rokov nastáva pre deti zásadný zlom, pretože sa začína bezstarostný život tínedžerov, ktorý mnohí ľudia nazývajú najkrajším obdobím života. Pre Maddie však znamenal vek 13 rokov úplne niečo iné. Prestala rozprávať a ohluchla. V dospelosti je pre takýchto ľudí veľmi ťažké nájsť zamestnanie, takže sa Maddie uchýlila na samotu a stala sa spisovateľkou. V blízkosti žijú jej priatelia John a Sarah, ktorí sa s ňou občas stretávajú. Po jednom obyčajnom stretnutí so Sarah sa však pred jej dverami objaví neočakávaný hosť. Neznámy muž s maskou na tvári a kušou v ruke sa snaží dostať do jej domu, pričom je jasné, že sa nejedná o žiadnu priateľskú návštevu. (Marceloo)

(více)

Recenze (187)

kingik 

všechny recenze uživatele

Kvalitní reklama na ticho. Ano, jde skutečně o výběrové ticho, k němuž záruku, že divák bude příjemně našponovaný, poskytl hvězdný režisér Mike Flanagan. Chata v lese na samotě, osamělá a handicapovaná ženština a neznámý útočník, který vytrvale obléhá její sídlo. Tohle funguje spolehlivě, až tak moc, že vlastně se film neubrání tomu, že se postupně dostavuje obehrané a rutinní zpracovaní. Jistě, vždyť handicapovaná žena v ohrožení života, tady není zdaleka poprvé. O hluchoněmé Maddie víme, že je začínající spisovatelkou a své postižení má vlivem nemoci od puberty. O agresorovi nevíme zhola nic. K jejich vzájemné konfrontaci dojde po úvodním představení hlavní představitelky i interiéru chaty, za kterou z nedalekého okolí dochází milá kamarádka Sarah. Nepředpokládám, že se nepříliš známé Kate Siegel, bude hrnout jedna herecká nabídka za druhou, ale své postižení zahrála uvěřitelně. Maniak, ktrerého představoval John Gallagher, se jí určitě nevyrovnal. Dokonce jsem hned nepoznal, že se jedná o stejného maníka z nedávného Cloverfieldu, v němž hrál kladnou roli. Kate si sepsala scénář, proběhla zdatná felace režiséra, který kupodivu do společně realizovaného scénáře, nepřipsal žádnou velkou erotiku. Našel se příhodný lesík, navařila se černočerná tma, postavil se srub a hotovo. Jakmile to jen šlo, objevila se krvácející zranění hlavních protagonistů. Natočeno řemeslně zdatně, precizně, ovšem přece jen se určitá úskalí vyskutují. Když přes hodinu někdo obléhá slabě zabezpečený dům s asi padesátikilovou ženou uvnitř, do něhož se nedostane, je to přece jen na hraně věrohodnosti. V domě není veskrze žádná zbraň, až moc snadno útočník odpojí zdroj elektřiny, i další úkony v ději nejsou úplně košér, nicméně hluchota a němota dělá s filmem divy. Nejenže se méně mluví, jsou zde hodně dlouhé úseky, kdy nepadne ani slovo, zároveň je to natočeno tak, že i divák přijde o jeden ze svých pěti smyslů. No, zkuste se ve tmě hned zorientovat, když vám jde o život. A tohle se Flanaganovi podařilo hodně. Dokázal handicap hlavní hrdinky aplikovat na diváka. Vzniklo home invasion, z něhož se nikdo nepodělá, ovšem vymyslet v tomhle subžánru něco nového, to už snad ani nejde. Takže asi tak lze tento napínavý počin brát. 80% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Docela příjemně natočená rutina, která nepřekvapí, ale ani nezklame. Tvůrci už pár let sahají po nejrůznějším ozvláštnění, tady vsadili na po meningitidě hluchoněmou dívku, která proráží coby spisovatelka a svá dítka píše o samotě na odlehlé vile uprostřed lesů. Venku chlapík s maskou a nožem, který zřejmě obdivuje lidového hrdinu Viléma Tella. Jeho kuš má zálusk na nevinné děvče, jeho motivaci ovšem neznáme. A to je pro mě asi největší problém. Každopádně její handicap dává snímku poměrně zajímavý rozměr: například když vyhazuje spálenou večeři, její kamarádka tři metry za ní dostává několik ran nožem do zad. Posléze už pochopí, je k smrti vyděšená, ale vzdát se nehodlá. A docela logicky pro to něco dělá. Režisér Mike Flanagan v posledních letech hned několikrát potěšil diváky tohohle dost zatuchlého žánru, poměrně sebevědomý závan přináší i nyní. Je to jednoduché, ale zároveň docela účinné. Jen tu masku bych zabijákovi nechal na hlavě déle. ()

Reklama

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Tak za mě je Hush velkým a nečekaným překvapením. Film si vystačí s pár herci a minimem dialogů. Myslím si, že herečka zvolená do role Maddie zahrála velice dobře. O roli killera se to až tak říct nedá. Navíc docela brzo odhodí svoji masku ( což je škoda ), ale zároveň mě to překvapilo. Hush povyšuje i to, že Maddie je hluchoněmá a o to to má všechno těžší. Nechtěl bych být v její kůži. K_revskej handicap. Po delší době je tak pro mě Hush jedním z těch lepších Home Invasion. Se skvělou kamerou a hudbou. Pár chybiček by se našlo, ale rozpitvávat to nebudu. Každopádně největší chybou snímku je nezodpovězená otázka. Proč ?????????? Slabší 4 hvězdy. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Flanagan si během obědové pauzy zatímco natáčel Before I Wake, střihnul tento jednohubkový naháněcí home invasion a nemůžu říct, že by mě tím nějak otrávil. Ba naopak. Je to mnohem lepší počin, než ten druhý zmiňovaný. Je to sice hodně konzumní výtvor, ale nic mi na něm extra nevadilo. Chování hlavní hrdinky až tak nevázlo a řemeslně se taky nemusíme téměř o ničem bavit. Vše bylo v podstatě tak, jak má. Až na to, že máme vraha bez motivu a okolní omáčku jen velmi řídkou, nemůžu si na nic stěžovat. Jako rutinní záležitost opravdu fajn. Jen ten plakát je hnus. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Tak trošku nechápu, co na tom hororovým znalcům tady na CSFD vadí. Vyvražďovačka kterou svým způsobem mohu zařadit hodně vysoko. Hlavní postava hluchá, což je docela průser, když si na ní dělá zálusk maniak s maskou. S maskou samozřejmě s menším nadhledem, má jí prvních pár minut. A proč to tolika lidem sakra vadí? Ano maska měla své kouzlo ze začátku a scéna, kdy maník vraždí její kamarádku a ona si spokojeně trajdá v kuchyni neměla chybu! Za chvilku masku sundá a začne hlavní představení, hlavní postava dokáže odezírat ze rtů a kdyby maník nesundal masku nebylo by to pravé psycho. Nejsem fanoušek "home invasion" hororů, ale tento je zcela výjimečně na vysoké úrovni. Vše potřebné k mé spokojenosti splňuje. Výborná atmosféra, hudba, brutální scény, chvilkové ticho a napětí co se dá krájet. Je toho opravdu hodně, také najdu i zápory, ale těm se chci protentokrát vyhnout. Samým závěrem Flanagenovi tleskám, protože tohle se fakt povedlo a pokud jde jen o výplň nudy než vznikl Before I Wake, tak klobouk dolu, protože Hush je větší zážitek .. 8/10 = 85% ()

Galerie (8)

Zajímavosti (7)

  • V scéne, keď Maddie pripája svoj notebook na nabíjačku, si môžeme všimnúť knihu „Mr. Mercedes“, od jedného z najvýznamnejších hororových spisovateľov, Stephena Kinga. (Marceloo)
  • Film obsahuje méně než 15 minut dialogu. To znamená, že přes 70 minut nepadne ve filmu ani slovo. (MeanWhile)

Reklama

Reklama