Reklama

Reklama

Mafiáni

(seriál)
  • Slovensko Mafiáni na Slovensku (pracovní název)
Slovensko, (2015–2017), 12 h 55 min (Minutáž: 30–55 min)

Režie:

Tibor Szilvási

Hrají:

Marek Majeský (vypravěč), Milan Žitný, Jaroslav Ivor, Anton Heretik, Peter Majtán, Milan Lučanský, Peter Tóth, Daniel Vražda, Desana Dudášová (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(25)

Recenze (75)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ešte lepšia séria ako tá dokumentárna o mafiánoch v USA. Veľmi pútavé, zaujímavé, ale častokrát treba mať aj žalúdok na praktiky týchto ľudí, ktorí boli väčšinou totálni nevzdelanci, poznajúc len silu. Vynikajúce svedectvá a atmosféra i hudba, ktoré nám udalosti hodnoverne približujú. Najhorší je ten pocit, že všetky tieto svine boli chránené štátom, políciou, súdmi, tajnou službou i Mečiarovou vládou. Hnus, že človek ako Mečiar si v bohatstve dožije na dôchodku. ()

pursulus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Konsistentní, Vomáčko.¬         Slovenští "Mafiáni" jsou seriálem o dvou řadách, druhá je známa také pod názvem "Súmrak bossov". Pojednává o historii organizovaného zločinu na Slovensku počínaje devadesátými roky, na jejichž začátku se rozpadla česko-slovenská federace, což v souvislosti s jiným vznikajícím právním prostředím byl spouštěč pro chytráky všeho druhu, kteří dovedně využívali zákonů ve svůj prospěch v neprospěch jiných. O těch, kteří tuto snahu přehnali a dostali se až za zákonnou hranici, je tento seriál. Natočeno dosti působivě s využitím dobových dokumentů, významnou část na hodnocení má také vlastní námět "podsvětí". Mezi oběma řadami není rozdílu, druhá je prostě pokračováním první. Moje hodnocení za obě řady společné je proto zcela konsistentní. ()

Reklama

Gothar 

všechny recenze uživatele

Výborný dokumentárny seriál o slovenských mafiánoch z 90tych rokov. Obsahuje veľa dobových záberov, reportáží a výpovedí ľudí, ktorí to zažili "z blízka". Trochu ma prekvapilo, že Reichel je tu od začiatku označovaný za podnikateľa a až na konci seriálu sám spomenie, že bol odsúdený. Najlepší je dvojdiel o Černákovi, pretože obsahuje asi najviac autentických záberov, vrátane rekonštrukcií vrážd a záverečnej reči Černáka. A navyše k tomu aj príbehy od Reichela, ktorý bol jeho kamarát. Bohužiaľ, niektoré epizódy boli spracované neprehľadne a prospela by im dlhšia stopáž. 85 % ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Vlastně dost repetitivní (úvody a závěry působí spíš směšné; materiálu také nebylo mnoho, tvůrci si museli vypomoci "mluvicími hlavami", které občas jen zopakují, co řekl předřečník), občas trochu matoucí (Slovensko je přeci jenom trochu malý rybník; ti, kdo ve světě zločinu něco znamenali, se navzájem znali, občas se tedy "na scéně" mihne mafián, který ještě nebyl představen, a člověk se slovenským podsvětím neseznámen, to pak nestíhá sledovat - viz kupř. J. Svoboda nebo M. Černák, o kterých se nutně mluví dřív než v 9., respektive 11. a 12. epizodě), každopádně dost důležité (vivat nastavování zrcadel!), nadto ještě velice vtahující (protože prostě zločin je sexy, co si budeme povídat). Fascinující (ve smyslu: a to se fakt mohlo stát?!) pro mě byly obzvlášť osudy R. Holuba, M. Sýkory, Pápayovců a samozřejmě (informačně nejhutnější) příběh Mikuláše Černáka. 80% ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Určite nie som človek, ktorý by mohol toto husté obdobie našej republiky nejako komentovať. Veď ono na tejto stránke by sa táto minulosť rozoberať ani nemala. Avšak takmer ultimatívne, akčné oboznámenie sa s mafošmi rokov 90tych, svojou dynamikou a prevedením môže predsa len u niekoho vybudiť akúsi glorifikáciu tohto nečestného systému siahajúceho na najvyššie politické méty toho obdobia. Je to nepríjemné sledovať, ale zároveň divák nevie odrhnúť oči. ()

Zajímavosti (6)

  • Trinásty diel pôvodne ani nemal vzniknúť, no keďže počas nakrúcania 12 dielov tvorcovia získali mnoho zaujímavého materiálu, rozhodli sa pripraviť aj špeciálnu 13. epizódu. Keďže však nebola dokončená v požadovanom termíne, museli operatívne pristúpiť k posunu vysielania. Premiéra tak bola presunutá na 24.6.2016. (Paldiny)
  • Scenár seriálu napísal Gustáv Murín, autor kníh o slovenskom podsvetí, odborný poradca celého seriálu bol bývalý novinár a bezpečnostný analytik Milan Žitný. (Paldiny)

Reklama

Reklama