Reklama

Reklama

Zvuk metalu

  • USA Sound of Metal (více)
Trailer

Hudebníci Ruben (Riz Ahmed) a Lou (Olivia Cooke) žijí společně a cestují jako kočovníci z koncertu na koncert na nekonečném americkém turné. Jejich hudba je hlasitá, divoká a vášnivá, dokud jednoho dne Rubena nezačne trápit zvonění v uších, které se rychle změní v hluchotu. Náhle ho přemůže úzkost, deprese a na povrch brzy vyplují jeho závislosti z minulosti. Ruben se ubytuje v domově pro hluchoněmé, který vede excentrický neslyšící veterán Joe. V tomto světě ticha a pod Joeovou přísnou, ale pozornou péčí se Ruben musí sám sobě postavit upřímněji než kdykoli předtím. V Rubenově mysli se však ozývá láska a zvuk starého života, který ho volá zpět. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (142)

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"Hudba je jako sen. Ten, který neslyším." - Ludwig van Beethoven ____ Prvotřídní filmový debut nezávislého scénáristy Daria Mardera, který nápaditě pojal jako velmi intuitivní sondu do turbulentního života metalového bubeníka Rubena - kterého bezvadně ztvárnil démonický Riz Ahmed, na jehož autentické performanci, jež si bezprecedentně zaslouží nejedno ocenění, snímek primárně staví - který si musí skrze nečekaně prodělaný hendikep (respektive hluchotu - což symbolizuje kontradikci k jeho osobnosti) projít trnitou změnou charakteru, během níž se distancuje od svého hektického způsobu života, seznamuje se s jeho nepoznanými protiklady, a v samotném závěru nalezne akceptaci zcela nového existenciálního rytmu. Přestože 'Sound of Metal' disponuje setsakra originální premisou, převážně dominuje v rámci oné percepční roviny, jelikož intenzivně atakuje vjemy diváka jako málokteré audiovizuální dílo - klíčovým a nedílným diegetickým prvkem je zejména experimentální auditivní složka a dynamické zvukové nuance v jejich nepřikrášlené, syrové a často deformované podobě, především ve formě absolutního ticha - a naopak v oné narativní rovině zase vyniká jedinečnou interpretací dogmatických antitezí dílčích dějových abstrakcí a ambivalentních leitmotivů - frustrace ze ztráty sluchu vůči pestrosti okolního světa, dezorientace vůči harmonii, agrese vůči solidaritě, chaos vůči rekonciliaci, monotónnost vůči nové životní trajektorii, a pesimismus vůči naději. Nelze ani opomenout talent Olivie Cooke, která po boku Rize Ahmeda perfektně herecky sekunduje - ačkoliv prostor pro ní byl vcelku nedostatečný. No a v neposlední řadě 'Sound of Metal' své publikum civilně seznamuje s komunitou neslyšících bez jakéhokoliv agitačního patosu či klišé - tudíž lze konstatovat, že snímek silně obstojí jako plnohodnotný exemplář inkluzivity ve filmovém průmyslu, který lukrativně osciluje mezi atypickým dramatem a libozvučným akustickým zážitkem - a ač expozičně klame svým tělem, a o to víc je v jednotlivým aspektech nepředvídatelný a jedinečný.... // VERDIKT: 8,6 činelů z 10 // ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Sound of Metal je uveriteľný a smutný príbeh. Smutný v zmysle akéhosi blúdenia, ktoré hlavný hrdina zažíva a s ktorým sa viem celkom stotožniť. Film ako taký, ale robí všetko preto aby emocionálne nevydieral a vývin postáv v tomto smere smeruje skôr k  vyzretosti ich rozhodnutí. V zásade je to film o mentálnej dospelosti ktorej hlavný hrdina čelí, pretože prišiel o niečo veľmi dôležité. V polovici tomu trošku padá remeň ( ale nie kvôli príbehu ako takému). Skôr mi príde, že tie vzťahy v komunite nie sú rozvité do takej miery, aby niektoré emócie boli pre mňa úplne akceptovateľné. Je tam priestor aj na pekné momenty ( bubnovanie na šmíkačke) a nesie sa to ku koncu v pomerne optimistickom duchu. Na filme najviac oceňujem fakt, že ako divák vieme, kam to celé bude smerovať. Vie to aj hlavný hrdina. Ale verí. A tou vierou ( možno naivnou, možno úplne pochopiteľnou) je nám jeho rozhodovanie omnoho sympatickejšie. Príjemný film o nepríjemnej veci. ()

Reklama

Qitek 

všechny recenze uživatele

Ztrátou sluchu (čehokoli) to možná začíná, ale ztrací se s tím mnohem víc. Teď se s tím smířit a nebojovat. Silné. Ani ne tak při filmu, ani okamžitě po skončení. Nejvíc to "hitne" o několik hodin později. Pořád to dozrává a sílí. Riz Ahmed zahrál famózně, ale sympaťák to v této roli rozhodně není. Třeba takový Paul Raci tady s jeho charismatem krade každou chvíli pro sebe. Jde cítit, že Darius je druhá ruka Dereka Cianfranceho. Bejt to o 20 - 30 min kratší, byl by to naprosto dokonalý zážitek. On je i tak. Přesto malinkaté "ale" k délce. Skvělá práce se zvukem. The Wrestler Darrena Aronofskyho má slabšího bráchu. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Už keď film o hluchom bubeníkovi nedostane sošku za zvuk ( myslim, že tento rok je strih zvuku a mix zvuku spojený v jednej kategórií ) tak potom ja nevjem uš. A to bolo aj jediný dôvod, prečo som to dopozeral. Bavilo ma sledovať, ako sa zvukári s tým hrajú. Inak ťažká žánrová dráma o všetkom možnom, od náhlej straty sluchu, cez náročné začiatky, neustály boj so sebou samým až po zmierenie a uvedomenie si problému. Zbytočne dlhé, moslimský Deák ma nebavil, ten druhý sa tiež veľmi nenadrel ( aj keď spomeňme si na Most špiónov ) a už len tým úvodom to vo mne spravilo nie príliš priateľsky feeling. Objektívne slabučké dva, ale jednu samostatnú si zaslúži zvuk. 3 z 5 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Sound of Metal je dramatem vyprávějící příběh bubeníka, který přijde o sluch. Jedinou nadějí mu je operace kdy mu budou voperovány implantáty. Ta je ale poněkud finančně náročná. Propadá depresím. Ačkoliv se to zpočátku nezdá útěchu najde v komunitě neslyšících. Film svým výkonem táhne především Riz Ahmed. Byl jsem na vážkách mezi 3-4hězdami ale poslední scéna na lavičce rozhodla, že se nakonec přikloním ke slabším 4hvězdám. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (7)

  • Riz Ahmed se pro film naučil znakovou řeč. Také se pro film učil 6 měsíců hrát na bubny. (SONY_)

Související novinky

Nominace na Oscara zveřejněny

Nominace na Oscara zveřejněny

15.03.2021

Dnes ve 13:15 místního času začal přímý přenos vyhlašování kompletních nominací pro 93. ročník Cen americké Akademie filmového umění a věd, během nějž manželský pár Priyanka Chopra Jonas a Nick Jonas… (více)

Reklama

Reklama