Reklama

Reklama

Cokoliv

  • USA Anything Else (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ďalšia romantická komédia z pera osvedčeného Woodyho Allena plná vtipných náhod, nehôd a nedorozumení. Jerry (Biggs) je mladý 21-ročný komediálny spisovateľ žijúci v New Yorku. Aj napriek tomu, že je talentovaný, má problémy preraziť. Zásluhu na tom nesie jeho agent Harvey (DeVito), ktorý má sice o sebe vysokú mienku ale je dosť nepraktický a tiež David (Allen), jeho excentrický a paranoidný učiteľ. Ďalším kameňom úrazu je Amanda (Ricci), jeho priateľka. Od prvého momentu, kedy ju zbadal, vedel, že je do nej zamilovaný. Ale Amandine mnohopočetné neurózy, strach zo záväzkov a frustrácie najrôznejšieho druhu jej zabraňujú, aby bola Jerrymu nablízku, keď to najviac potrebuje. Krízovým bodom sa ukáže byť situácia, keď sa ocitne v malom byte s Amandou, ktorú nečakane navštívi jej matka Paula, ktorá sa rozhodla, že sa stane kabaretnou speváčkou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (192)

Ruut 

všechny recenze uživatele

Moje druhé setkání s "neurotickou hnidou z NY" v životě. Podruhé rovněž u takzvaně horšího mistrova filmu z jeho novější tvorby (ještě jsem viděl Celebrity) a podruhé jsem velice spokojený. Neurotická hnida je správně cáklá a neurotická. Trpaslice Ricci k sežrání a film prošpikovaný jednou hláškou za druhou. Už se teším na nášup. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Výborná a hlavně netypická allenovka překračující klasickou délku jeho filmů. K tomu mě ještě dvakrát tak překvapilo to, že se na to nechalo koukat od začátku do konce, protože jeho průměrná délka filmů 80 minut mi bohatě stačí. Krom toho, že ve filmu hraje klasicky excelentně Woody Allen, zajímavě se rozehrává Jason Biggs, který dokazuje, že má navíc než na teenagerské komedie a vyděl jsem v něm trochu mladého Allena, i když to hlavně díky dialogům, které sestavil mistrně a právě proto film tolik drží. I když je Cokoliv trochu jiný film než bych od Allena čekal, bavil jsem se u něj na úkor zdejšímu hodnocení i tak skvěle. --- Snědla si celý dort? - Pak jsem dojedla špagety, humra a to kuře v pekáči - Nábytek ši ušetřila? ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

Jelikož mám radši Woodyho upovídanější stránku, Anything else se mi skutečně líbil. Je lepší než Allenovy filmy z poslední doby, které sázejí spíš na situační komiku. Tenhle snímek je narozdíl od nich (Hollywood ending, "škorpión"...) plný jakési psychologické komiky, filosofující. Woody se vrací do své přemýšlivější polohy. Současně se snaží své pojetí filmařiny přiblížit mladším generacím, jinak si nedovedu vysvětlit přítomnost Jasona Biggse (jehož přítomnost při jakékoliv zmínce o masturbování dodává jeho roli "další vrstvu"). Chvíli jsem si na něj zvykal, ale nakonec mi přišlo, že dopadl mnohem lépe než onehdy Kenneth Branagh. Tam, kde je v jednom záběru s Woodym, se člověk nestačí divit, jak jsou si ti dva podobní (chováním) . Christina Ricci hraje svou roli přesvědčivě a velice dobře. Pak už za zmínku stojí jen Woody Allen ve své typické zmatkářské úloze, ostatní postavy děj jen dokreslují. Cokoliv je jakousi teenagerovskou variací na Annie Hall - příběh je velice podobný... narozdíl od Annie je to však spíš komedie než drama (či jak Annie nazvat...). ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Film Cokoliv je klaunův nostalgicky ironický návrat do mládí. Ideovou konstrukcí je konfrontace mladšího já se svou starší verzí, zvídavé a idealistické mládí je položeno vedle sarkastického vzrušení staří na jeho četné osobní životní zkušenosti. Klaun spoléhá na rutinu a se zlomyslnou závistí se ohlíží za mládím, jeho životem nezkaženou nevinnost a bezprostřední vášeň. Klaun nechává nahlédnout mezi své zásadní inspirace intelektuálně jinošského věku a zkušeně mlaská v rozkoši z tahů absurdit lásek, tužeb a seberealizace. Jistým nedostatkem se ale může jevit klaunovo opisování a skutečnost, že vše klaunem řečeno bylo již dříve, byť ve vícero filmových dílech, klaunem zpracováno rozverněji a nápaditěji, s podnětnějším zápalem v návdavku sarkasmu a nihilismu. A tak zůstávají pouze odlišnosti mladšího a staršího přijímání života. Mladší a nezkaženější životní postoj představuje Jerry Falk (příjemný Jason Biggs), mladý a energický kabaretní komik a spisovatel na počátku kariéry. Touží po opojném okouzlení života v jeho nejintimnějších křivkách, a právě proto se nedokáže oprostit od nezdravých zvuků vlastních závazků a vazeb. Život koketuje s laskominami vášně. Starší a vlivem bohatších životních zkušeností sarkastičtější životní postoj zde zaujímá David Dobel (zajímavý Woody Allen), učitel na veřejné škole a cynicky bezprostřední komentátor krás a vztahů. Komika je prostředkem k sebeobraně i seberealizaci. Hlavní ženskou touhou je tu Amanda Chase (zajímavá Christina Ricci), slabina Jerryho vnitřního světa. Touha se dotkla představ hvězdného nebe a nedokáže porozumět úzkostem a ochlazení. Život v ironické melodii. K výraznějším postavám patří taktéž Harvey Wexler (velmi příjemný Danny DeVito), svérázný agent mladého Jerryho. Sázka na jistotu z jedné strany, z té druhé lítost spolu se soucitem. Z dalších rolí: niterně vyrovnanější, ale též zevšedněná Jerryho původní snoubenka Brooke (KaDee Strickland), osamělá a sebestředná Amandina matka a bývalá herečka Paula Chase (Stockard Channing), klaunova jízlivá poznámka a Jerryho mlčící psychoanalytik (William Hill), Jerryho kamarád a původní Amandin snoubenec Bob Stiles (Jimmy Fallon), herecká Amandina kolegyně Connie (Erica Leerhsen), Amandin blízký kolega z herecké školy Ray Polito (Adrian Grenier), či jazzová pianistka a básnířka Diana Krall (sebe samu). Cokoliv je klaunovou ironickou poznámkou. Kontrast mladého s tím starším a zkušenějším pohledem na život prosazuje naplnění seberealizací, byť se nebrání rozkoši života. ()

Thomas 

všechny recenze uživatele

Woodyho Allena prilis nemusim, nevidel jsem vetsinu z jeho klasik. Ale diky shode nahod jsem uz shledl temer vsechny jeho filmy za posledni roky a musim uznat, ze me vzdy allen dokazal pobavit. I tentokrat sice hlava trestila pod navalem dialogu, ovsem vse vyvazovaly nektere genialni slovni vymeny. Allen je i na svuj pozehnany vek stale gejzirem napadu. Biggs mu vyborne sekunduje a Christina Ricci je spravne odporna. Proste prima intelektualni zabava, co pobavi a mozna i pouci. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (4)

  • Jedná se o druhou filmovou spolupráci Christiny Ricci a Jasona Biggse. Před tímto snímkem pár společně hrál ve filmu Prozacový národ (2001). (Dlee)
  • Tento film otervíral 60. ročník filmového festivalu v Benátkách. Na otevíracím večírku se objevil i Woody Allen, který se jinak na veřejnosti příliš neukazuje. (ČSFD)
  • Film o lidech, kteří nejsou schopni odejít domů po večeři u známých, který popisuje muž při odchodu z kina, je dílo Luise Buñuela Anděl zkázy (1962). (ČSFD)

Reklama

Reklama