Reklama

Reklama

Stranger Things - Season 1

(série)

VOD (1)

Epizody(8)

Ve městě Hawkins, ve kterém se dějí podivné věci, se sice po jednom chlapci slehne zem, ale objeví se dívka, která vládne silami, které jako by byly z jiného světa. (Netflix)

Recenze (192)

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Joyce, tohle je Hawkins, jasný? Víš, co nejhoršího se tady stalo za čtyři roky, co tu dělám? Víš, co bylo nejhorší? Když sova napadla Eleanor Gillespieovou, protože si myslela, že má na hlavě hnízdo.” Jenže Will se skutečně ztratil, toulající se vyholená holčička je skutečně zvláštní a v laboratoři tajné organizace sídlící za městem se skutečně dějí podivné experimenty. Solidní dávka odkazů na slavná díla 80. let a pocta sci-fi kouskům i mysteriózním hororům dané doby jsou tady. Hned z úvodu bylo patrné, že jde o seriál, který divák musí sjet za pár dní/večerů. S minimalistickým obsazením a na malém prostoru si s námi pohrávalo komorním postapokalyptickým survivalem Hidden bratrské duo Matt a Ross Dufferovi už v roce 2015. Mělo za sebou podíl na několika krátkometrážních horůrcích. Tímhle ovšem vyvolalo solidní humbuk. I když si pořád myslím, že dějově bychom se v případě první série vešli do pěti dílů. Určitě se objevují lehce klopýtavá klišé, opadnutí napětí někde v polovině série a hlavně několik momentů, u kterých mi prostě chybí logické souvislosti. Šerif David Harbour se v roli každopádně našel, skvostní jsou i šišlající kudrnáč, „šéf“ bandy Mike nebo „jedenáctka“ hrající očima (zasloužené skloňování jména Millie Bobby Brown). ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stranger Things na mne především prvotně působila jako parodie na Hvězdný války a jiný fantasy a sci-fi filmy. Proto asi chápete, jak jsem byl kurevsky šokován, když šlo o dramatický a kulervoucí sci-fi horor. Předem je nutno říct, že hlavní postavy jsou super sympaťáci. Je asi důležitý, že se děj odehrává v osmdesátkách, protože kluci se celý den (doslova) baví hraní fantasy her a jsou to totální nerdi v tom nejlepších a nejsympatičtějším slova smyslu jak to jen jde. Protože přeci jen... kdo by chtěl koukat na čtyři hipstry jak kecají o tom jaký je nový model Jablíčka a melou pozérský kecy. To je tak trochu problém Bates Motel. Místo toho, aby Norman četl knihy, tak poslouchá na svým smartphonu Spotify. Ale to sem nepatří. Stranger Things kralují roku 2016. Hlavně tím jak originální a až neuvěřitelně pohodově koukatelný ten seriál je. Odrazují se v něm sociální problémy až po problémy, které ani nedávají smysl. Nevím jestli tohle bratři Dufferové nosili v hlavě celý život nebo jak, ale tohle nějaký způsobem bylo naprosto uchvacující. Celé to vypadalo a dělalo dojem originality, že ani nevím jestli dnes v 21. století by byl opravdu schopný něco takového udělat. Naprosto granciózní. Ovšem s druhou sérií bych si to fakt ještě rozmyslel. Tohle je dokonalý. Ať to tak klidně kurva zůstane. ()

Reklama

Lachtaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Svého času nečekaně působivý seriál, kterému se nemohl žádný jiný vyrovnat a u nějž jsme všichni koukali s otevřenou pusou, třebaže jsme ho ne ve všem plnohodnotně pochopili. Pamatuju si, jak tu první osmihodinovku už měl celý svět dávno za sebou a já musel přečkat celý měsíc než se vrátím z tábora a budu moci konečně vyzkoušet tenhle klenot. Nový level mysteriózna v rámci televizního sci-fi. ()

BrooksW.Here 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvá séria absolútne ničím nesklamala, všetko bolo perfektne vyladené. Svojou atmosférou mi pripomínala prvú časť Votrelca, pretože tu podobne ako tam, po celú dobu tých ôsmich epizód prakticky ani neviete ako ten Demogorgon má vôbec vyzerať. Celú dobu nás necháva v napätí čakať a my si jeho vzhľad môžeme jedine domýšľať. Ani jedna časť pre mňa nebola slabšia a práve preto som sa rozhodol dať každej jednej a aj celej 1. sérii 5*. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Pecka. Dlouho jsem čekal na nějaký originální seriál, který by si nehrál na řadovou (ne)sci-fi detektivku, či cokoliv jiného, co televize chrlí sezóny ročně a originalitu to samozřejmě nepobírá ani zdaleka. A pak přišlo Stranger Things. Jen jsem o něm slýchal samé dobré věci, leč se vyhýbal spoilerům a jednou dostal od kamaráda přístup na Netflix. Ještě mi trvalo, než jsem se k tomu dokopal, ale zlobivý set-top-box od nejmenovaného poskytovatele mi nakonec nabídl zajímavou alternativu, jak strávit svůj čas. V první řadě musím říct, že jsem viděl To a tedy pochytil onu zjevnou inspiraci, která byla ovšem vykompenzována nejedním, skoro až přímým odkazem. Zasazení do šedesátých let, vyobrazené náramně skvěle a podtrhující správnou „old-school“, nijak nepřikrášlenou atmosféru oné doby. Postavy - sympatické, výtečně prezentované, a jejich případná nějaká zajímavější minulost je zde nenáročně vložena mezi jednotlivá dění, perfektně do nich zapadající. Vyčíst jejich emoce v dané chvíle nebylo vůbec těžké, což mluví za skvělé herecké výkony. Téma paralelního světa zajímavé, obestřené velkým tajemstvím, tvořící mnohé otázky a teorie. A nějaká ta sprostá slova, trochu krve, plus občasných lekaček a ponurosti, jen dosahuje svému označení 16+ (nebo 13+? Pokaždé to bylo trochu jinak). Není co víc povídat, skvělý seriál, který sáhl vším do netradična a naservíroval dávku kvalitní zábavy, která po každé epizodě volala „čas na nášup“. Sice bych býval řekl, že uzavření první sezóny bylo dostatečné, ale přece jen, otázek je víc než odpovědí a tak druhá sezóna přece jen bodne. Za mě osobně zatím super. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (52)

  • Při pohřbu zazní skladba „Elegia“ od skupiny New Order. (bohhous22)
  • V epizodě zazní píseň „When It's Cold I'd Like To Die“ od Mobyho. (Duoscop)

Reklama

Reklama