Reklama

Reklama

Stranger Things - Season 4

(série)
Trailer 3
Drama / Fantasy / Horor / Mysteriózní / Sci-Fi / Thriller
USA, 2022, 13 h 2 min (Minutáž: 63–150 min)

Hrají:

David Harbour, Winona Ryder, Millie Bobby Brown, Finn Wolfhard, Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin, Natalia Dyer, Charlie Heaton, Joe Keery, Noah Schnapp (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(9)

Obsahy(1)

Těsně před jarními prázdninami se do Hawkinsu vrací temnota. Čeká nás nová porce hrůz, děsivých vzpomínek a taky úplně nové nebezpečí, ze kterého tuhne krev v žilách. (Netflix)

Videa (7)

Trailer 3

Recenze (297)

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Škoda, že jsme si museli počkat 3 roky, než světlo světa spatřila čtvrtá série. Problémem dětských herců totiž je, že narozdíl od svých dospělých kolegů jsou jejich přibývající roky prostě vidět a u Eleven a celé party nerdů je přeskočená puberta znatelná. A teď k zhodnocení. Nářez, opět perfektní osmdesátková atmosférická nálož, nové postavy, bezchybná práce s hudbou (Kate Bush vládne), nejvíc kulervoucí badass hudební vystoupení v historii seriálů, doslova kinová minutáž. Eddie Munson (Joseph Quinn) si pro sebe ukradl každý záběr kamery a podobně jako miláček Joe Keery se stal platonickou láskou nejen Šišlalovi, ale i mně. Hororová atmosféra (hlavně prvních dílů) je naprosto fantastická a fungovala i na mou, jindy docela inertní maličkost. Dočkáme se 3 dějových linek, které spolu prakticky vůbec nepřijdou do styku, což je sice škoda, na druhou stranu každá má něco do sebe, ale jak už to bývá, ta z Hawkins je na vrcholu a nabízí to nejlepší ze série. Možná malinko, malinečko zamrzí konec, ale věřím, že Duffer a Duffer nám poslední pátou sérií vytřou zrak a příběh uzavřou ve velkém stylu. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

z první řady sem byl kdysi regulérně nadšený, druhá to pak měla těžké a i když byla slabší než první, dokázala si udržet vysoký standard a třetí mě bavila ze všech nejvíc protože se vrátila k osmdesátkové a chvílemi dost zběsilé atrakci, která neustále letěla kupředu a nenechala diváka vydechnout. Čtvrtá řada se vydala trošku jinou cestou a je suverénně nejrozmáchlejší a největší ze všech. Ne vždy je to nutně ku prospěchu, ale většinu času to funguje přesně tak jak má a někomu jako já přináší přesně to co je od ní očekáváno. Počet epizod sice zůstal plus mínus stejný, ovšem skoro každá z nich byla roztažena o dalších 20-30 minut a je to znát. Je tu víc prostoru pro postavy a jejich rozdělení do skupin, kdy každá má svojí danou příběhovou linku funguje mnohem lépe, než kdyby se všechny motali na jednom místě. Často je díky tomu čtvrté řadě vyčítáno, že je zbytečně roztahaná, ale já sem ten pocit neměl ani chvíli a naopak sem se do tohoto světa chtěl vracet víc a víc. Dufferovci ustáli i práci z postavami, které dost vyrostly a je na nich vidět, že už nejsou děti, ale jde o logický vývoj a tak dostaly zatím nejsilnějšího a nejlepšího záporaka z celého seriálu.Už to není jen jakási obecná temnota, využívající nemyslící monstra, ale démonická figura s jasně danou a vysvětlenou motivací. Trošku chápu rozpolcené reakce na dvoudílné finále, které z traileru slibovalo ultimátní nářez, který díky skoro čtyřhodinové stopáži úplně nepřišel, ale to nutně neznamená že finále neobstálo a nepřipravilo skvěle půdu pro nejspíš poslední pátou řadu.Trošku zamrzel zbytečně šroubovaný a hrocený závěr, který šel těžce po emocích a když už si divák myslel, že je konec, přišel další dílčí závěr a pak další a pak ještě jeden. V konečném součtu je to ale jen detail. který mi nezabránil si čtvrtou sérii užít na maximum. Snad pětka přijde co nejdřív. Nejen že sem opravdu zvědavý kudy režisérsko/scénaristcké bratrské duo půjde, ale reálně hrozí, že "dětské" postavy nám vyrostou úplně...90% ()

Reklama

Šimpy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak dokoukána čtvrtá serie a šup sem se spoily a pocity. Citím jisté zklamání, protože to, co pro mě bylo Stranger things je prostě pryč...ta atmosféra osmdesátkového dětského dobrodružství říznutého hororem je fuč...jen občas probleskne ta atmoška na povrch. Jen chvílema jsem měl dojem, že sleduju stejnej seriál...hodně se to utápí ve scénáristickým balastu, dialogy šustí papírem apod. Akutečně nejlepší scény jsou závery epizod....kupříkladu u sedmé a osmé epizody. jenže pak přijdou ty vycpávky, při kterých jsem byl přesvědčen, že se políbí Eddie s Dustinem...ta scéna skutečně k polibku gradovala (8. díl) anebo, že se v závěrečném díle políbí bráchové Byersovi. K poslednímu dílu mám více výtek, ty si hodím rovnou k němu. ()

havLord 

všechny recenze uživatele

Prvnich nekolik dílů vytvari slusnou hororovou atmosferu. Problem vsak tkvi v prepalene stopazi, ktera jde na ruku dnesnimu VOD publiku, ktere si evidentne dle Netflix data analytics tymu zada proste a jednoduse vice kvantity, ne nutně kvality. Dostavame tak netflixovskych standardnich cca 50 % vaty, kdy se dej mota v kruzích, flashbacich a kdy recykluje temata z dřívějších serii. Namísto peckoveho svizneho finale sledujeme 2,5 hodiny sebeukajejiciho festivalu Duffer Brothers, kteří jsou nyni presvedceni o sve genialite a vyjimecnosti. Netflix nedela dobre, ze jim nechava zcela volnou ruku. Ano, na pátou serii se pravděpodobně podivam, ale jiz nyni toho casu lituji. Navic ve chvili, kdy se mrtvi vraceji ze zahrobi (a nemyslim Davida Harboura), tak divak ztrati veskery duvod byt napjaty a bat se o postavy. Ted uz je mozne uplne všechno. Tak proc se bat. Sympatická detska naivita je uz uplne pryc. Jo a kdyz Vecna uz posledni dva dily nema jine repliky, nez "this is the beginning of the end" / "you have already lost", etc, je to smesne, ne desive. Fun fact: Peter Jackson za necelych 12 hodin odvypravel Pana Prstenů. Duffer Brothers nejsou schopni/ochotni za temer 13 hodin skoncovat s průměrnym D&D bossem. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

4. sezóna posílá Eleven na lavičku a snaží se předat moc do rukou ostatním, což je pochopitelné, protože ve třech sériích byla El tou jedinou, kdo vůbec něco zmohl proti nepříteli. Za mě to už ale dávno není TO Stranger Things. Děti dospěly, děj se víceméně opakuje po čtvrté za sebou s malými obměnami a vzhledem k obrovskému množství postav se rozjíždí příliš dějových linek. Nemluvě o tom, že žádná z důležitých postav nikdy skutečně nezemře. Ve 4. sérii vstane z mrtvých Hopper a i když se nás tvůrci snaží přesvědčit, že některé postavy se nedočkají konce epizody, opak je vždy pravdou. Když se nad tím zamyslím, tak tahle série byla spíš jen oslím můstkem pro další sérii, protože děj byl mnohdy hrozně natahovaný a bylo jasné, že na konci zůstane mnoho nezodpovězených otázek. V jistém smyslu jsem si víc užíval předchozí sérii, kterou obecně nemám v oblibě. Co sem opravdu nesnášel, tak toho boyfrienda, co se za každou cenu snažil chytit všechny členy Hellfire klubu a toho věčně zhuleného borce s dlouhými vlasy. Což mi připomíná problémy s celkovým tónem... chvíli to byl horor, pak zase komedie. ()

Galerie (569)

Zajímavosti (77)

  • Scéna, ve které Nancy (Natalia Dyer) a Robin (Maya Hawke) procházejí v psychiatrické léčebně křídlem s nejvyšší ostrahou, je přímou referencí na film Mlčení jehňátek (1991), ve kterém hlavní postava Clarice Starling (Jodie Foster) prochází za podobné situace podobným zařízením, aby vyslechla sériového vraha Dr. Hannibala Lectera (Anthony Hopkins). (Modular)
  • Postavu Victora Creela hraje Robert Englund, kterého fanoušci hororů mohou znát jako představitele legendárního Freddyho Kruegera. Jelikož se 4. série ještě více přiklání k hororu, lze účinkování matadora Englundova kalibru brát jako poctu jemu i žánru samotnému. I tady má herec relativně hutný make-up, i když ne tolik jako Freddy Krueger se svojí ikonickou popálenou tváří. (Doldus)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Stranger Things dostanou další sérii

Stranger Things dostanou další sérii

30.09.2019

Přestože to tak nějak všichni očekávali, teprve nyní Netflix oficiálně oznámil, že prodlužuje fanoušky milovaný seriál Stranger Things o čtvrtou sérii. Zároveň s tím přišla zpráva, že tvůrci seriálu,… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno