Reklama

Reklama

Srdce v Atlantidě

  • USA Hearts in Atlantis (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Fotograf Bobby Garfield dostává zprávu, že jeho přítel z dětství Sully se zabil při autonehodě. Vydává se na jeho pohřeb do Bostonu a doufá, že tam potká Carol Gerberovou, poslední z partičky tří nerozlučných jedenáctiletých dětských přátel. Na pohřbu se dozvídá, že Carol je již také po smrti. Vzpomínky na mládí ho vedou k domu, kde bydlel. Je to již stará polozbořená ruina, ale dětství bylo nezapomenutelné: Bobby žije sám se svou matkou a ta pronajme první patro domu Tedovi Brautiganovi. Zatímco matka je vždy zaneprázdněna, hlavně sama sebou a svou prací, Ted začíná brát Bobbyho pod svá křídla. Vzniká mezi nimi vztah jako mezi otcem a synem. Brzy se ukáže, že Ted má jakousi telepatickou schopnost číst v myšlenkách a částečně ji předá Bobbymu, když se ho občas dotkne... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (175)

salalala 

všechny recenze uživatele

Úvodem třeba říct, že název je hrozně zavádějící - film je ve skutečnosti adaptací novely Ničemní muži ve žlutých pláštích a s novelou Srdce v Atlantidě nemá nic společného. Jinak film je to poměrně zdařilý, nejlepší na něm je, že se povedla zachytit nálada, jakou má samotná novela, takovou posmutnělou, melancholickou, vzpomínka na něco, co už nikdy nebude. Hopkins mi do role přesně sednul, i Anton Yelchin byl koukatelný a nelezl na nervy, jak se často u dětských představitelů stává. Film se často potácí mezi nudou a tajemnem, někdy je ta hranice skutečně tenká. Znalec předlohy se samozřejmě lépe orientuje, myslím, že neznalec se trošku ztrácí. Jinak ten konec byl nechutně přeslazený, takový hodně viditelný doják, prostě všichni plačte. SPOILER Navíc nechali umřít Carol, se kterou se Bobby na konci knihy setká KONEC SPOILERU. Nevím, jsem na rozpacích, dávám tři. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Bobby Garfield se vrací do míst, kde prožil celé své dětství s přáteli Sullym a Carol. Také nachází dům ve kterém žil, a osvěžuje si příběh tajemného nájemníka, který nějaký čas v jejich domě bydlel. Ted Brautigen (Anthony Hopkins) se za těch pár měsíců stihl Bobbymu stát - pokud ne téměř otcem - tak velmi dobrým přítelem... Film by byl docela fajn, kdybych - bohužel - již dříve nečetl knižní předlohu Stephena Kinga (mimochodem jedna z mála, které nejsou hororové). Film bohužel zpracovává jen první část knihy, ostatní okázale ignoruje (možná čekal Hicks na přijetí tohoto filmu veřejností a kritikou, a pak by případně zbytek dotočil jako pokračování?). Na druhé straně musím uznat, že se Hicksovi podařilo docela dobře zvolit obsazení jak Teda Brautigena - Anthony Hopkinsem, tak i mladého Bobbyho Antonem Yelchinem. A jako plýtvání hereckým talentem bych nazval obsazení Davida Morseho do role "staršího" Bobbyho... ()

Reklama

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Dívat se na film, jehož předlohu jste chvíli předtím dočetli, je takový hodně zvláštní. Na jednu stranu je neuvěřitelné až magické to zhmotnění postav, poznávání známých scén a dialogů, na druhou stranu je až příliš patrné, že film za knížkou dost ztrácí. To, co dokáže dobře napsaná kniha, to prostě není film schopen ve většině případů napodobit. Srdce v Atlantidě není špatný film, má dobrou hudbu, tajemnou atmosféru a silné momenty, ovšem se znalostí knihy to nedokáže tak zapůsobit, a proto nemůžu hodnotit víc než třemi hvězdami. 65% ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Dílčí scény s Hopkinsem jsou výborné, ale oproti atmosférické předloze je to slabota. Z metaforických můžu ve žlutých pláštích (tak zní i původní název povídky) jsou agenti federálního úřadu a návaznost na ságu Temná věž scénář zcela ignoruje. Zůstává tak pouhá kostra o dospívání, která sice funguje docela slušně, ale celek nenadchne. ()

Rover 

všechny recenze uživatele

HUDBA: Mychael Danna - jedna z horších filmových hudeb, hrozně nudná a nicneříkající. Ovšem to podobné se dá říct o filmu samotném - vztah starého muže a chlapce je nastíněn příliš nepřesvědčive a rychle, vadil mi také překlad záporáků jako nízcí muži, daleko lepší je překlad v knize - ničemní muži. Jedním z plusů byli rozhodně dětští herci, ti byli vybraní vskutku skvěle. Z filmu se úplně vytratila nadpřirozená atmosféra tolik obdivovaná v Kingově předloze. Rovněž konec byl pokažený, úplně vypadla paralela s Temnou věží a bořitely... ach, chudák King, kdo nezná jeho knížky, musí si myslet, že je úplně blbej ()

Galerie (48)

Zajímavosti (21)

  • Ačkoli název filmu odkazuje ke Kingově povídce „Hearts in Atlantis“ (česky Srdce v Atlantidě, vyšla ve stejnojmenném sborníku), jeho děj je přepisem povídky „Low Men in Yellow Coats“ (česky Ničemní muži ve žlutých pláštích, vyšlo též ve sborníku Srdce v Atlantidě). (Othello)
  • Záhadný název filmu dává více smyslu, pokud známe knihu. Idea knihy „Hearts in Atlantis“ je o generaci, která selhala před tisíci lety v Atlantidě a slíbila si, že tentokrát lásku přinese do naší doby, ale nedokázala splnit svůj slib a ideály. (sator)
  • Postava Teda Brautigana se na knižních stránkách objevila ještě jednou, a to v sedmé knize z Kingovi série „Dark Tower“ (česky Temná věž). Zde se také můžeme dozvědět kompletní pozadí jeho zvláštního daru. V tomto románu Ted zavede několik postav do skříně, která je přenese do vzdálených zemí. Jedna z postav to přirovná k románu (i zfilmovaném) "The Lion, the Witch and the Wardrobe" (česky Lev, čarodějnice a skříň) od spisovatele C. S. Lewise. Tohoto spisovatele si Anthony Hopkins zahrál ve filmu Shadowlands. Sám Lewis psal, ale nedokončil román nazvaný Dark Tower. (Othello)

Související novinky

Zemřel herec Anton Yelchin

Zemřel herec Anton Yelchin

19.06.2016

V pouhých 27 letech nás dnes opustil Anton Yelchin, jehož určitě znáte jako Chekova z posledních dvou filmových Star Treků. Yelchina při stále nevyřešené nehodě zabilo jeho vlastní auto, na premiéře… (více)

Reklama

Reklama