Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když hospodářská krize zruinovala manžele Pollardovy, začal jejich šestnáctiletý syn John pracovat ve stájích zámožného rančera. Bohatý Charles Howard přišel o syna při autonehodě a manželka ho opustila, protože mu to dávala za vinu. Když Howard nabírá novou sílu k životu, rozhodne se koupit si koně. Tom Smith, starý kovboj, mu vybere Seabiscuita, dostihového koně, který je malý a zakřiknutý a jen on sám v něm vycítí touhu vítězit. Jako žokeje zvolí Johnnyho. Oba, chlapec i kůň, mají za sebou těžké roky, a přestože první závod nedopadne dobře, začne tato dvojice outsiderů brzy vítězit a přitahovat pozornost. Krátce nato si John vážně poraní nohu, z dostihů je vyřazen a dívá se na dostih jen v televizi. Seabiscuit se zraní hned v následujícím dostihu. Za normálních okolností by tato zranění jejich sportovní dráhu dávno ukončila, ale John i Seabiscuit zmobilizují své síly a znovu se vrátí na dostihovou dráhu. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (192)

golfista 

všechny recenze uživatele

Sportovní drama, které se snaží postihnout nejen příběh slavného koně, ale dává také do souvislostí historické skutečnosti období krize v Americe. To jej posouvá v kvalitách výš, než je "obyčejný" sportovní film. Díky nutnosti ukázat všechny souvislosti je první půlhodina trošinku zdlouhavá a správné tempo film chytá až když se vítězný tým dá dohromady. Od té chvíle je to ovšem zážitek řadící se k nezapomenutelným. Film podle skutečného příběhu nabízí především skvělé herecké výkony celého "vítězného týmu" a také - netradičně - dva emotivní vrcholy, které mám u podobných filmů tak rád :) ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Základní poselství snímku poněkud rozmlžuje podivná roztříštěnost snímku, která zároveň anatomizuje ústřední příběh a umenšuje prostor pro diváka. Pásmo dokumentárních vložek smíšených se sondami do příkladných sociálních realit a s obrazy v pozicích nepřímých charakteristik, elipsami (rafinovaně redukujícími život na sled sociálně podmíněných kroků) a nepochopitelně i zcela anorganickými scénami, které brání, aby film promluvil zpříma a ke komukoliv. Koho asi tvůrcové mínili oslovit současně scénou z nevěstince, dostihovými závody, meditativním usebráním u ohně, historickými komentáři a revokacemi dětinství většiny zúčastněných? Tak se divák zároveň ocitá v encyklopedii, filmu pro děti a mládež i v pozdně naturalistické revizi osvojených dějin. Z tříště nelze vydolovat charakter – jen karikatury, a to je o to tragičtější, oč významnější je ono sdělení – tedy že žádný úspěch či účel neurčuje hodnotu živé bytosti – že všichni jsme stejně cenní i závažnější již proto, že žijeme. A že tohle všichni potřebujeme slyšet. ()

Reklama

berg.12 

všechny recenze uživatele

Film s příběhem průhledným a čistým jako sklo. Ale v tomhle žánru by snad jakékoli vybočení do něčeho nevšedního bylo na škodu. Výprava je opravdu skvělá, na druhou stranu mi trošku vadila přílišná literárnost a dokumentárnost filmu. Nakonec ale člověk od filmu dostane vše co očekává, a i když předem víte, jak tenhle závod dopadne, stejně budete fandit. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Tobey, coby cválající žokej na statném koni, je skvělý a přirozený. Perfektně ho doplňují ostatní herci. Seabiscuit je film s hezkými myšlenkami, krásným a "čistým" prostředí koní a stájí. S krásnými záběry přírody. Je o naději a vítězství. Musím říci, že pohled na koně běžící s větrem o závod, je skutečně krásný a nepopsatelný. "Člověk, který je malý, ale nepřipouští si to, dokáže velké věci..." ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

ARTovka. Osobitá a pečlivá režie Garyho Rosse, excelentní herecké výkony - Chris Cooper v roli trenéra je opravdu výborný, Tobey Maguire ukazuje že umí i vážnější role než byla ta ve Spidermanovi a Jeff Bridges je standartně skvělý. Není to čistokrevný mainstream a ani pokladny kin nebudou zničené pod tíhou bankovek, ale má to "hlavu a patu" a to není málo. ()

Galerie (146)

Zajímavosti (25)

  • Ve filmu vystupuje přes 40 koní, z nichž 10 se dělí o roli Seabiscuita. (D3VIL)
  • V 30-tych rokoch minulého storočia mala vlajka USA 48 hviezd. Vo filme je však vidno aj terajšiu vlajku s 50-timi hviezdami. (MikaelSVK)
  • Skutečný Seabiscuit měl jméno po svém otci, "sea biscuit" neboli "sea bread" je synonymem pro sušenky "Hardtack" podávané vojákům. Hard Tack se pak jmenoval otec skutečného Seabiscuita. (Geriel)

Reklama

Reklama