Reklama

Reklama

Němý Bobeš aneb Český Tarzan

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

To, co se stalo s Cimrmanovou hrou Němý Bobeš, je výsledkem střetnutí dvou myšlenkových živlů: nezkrotného tvořivého pudu umělcova se stejně nezkrotným pudem malého českého samozásobitele. Zatím co na jedné straně vidíme obdivuhodné úsilí poznat a ztvárnit svět a dobrat se podstaty lidského konání, na druhé straně setkáváme se jen s přízemní snahou nasušit na zimu pár hub. V případě Němého Bobše ten malý, zapšklý svět Josefa Padevěta bohužel vítězí (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (169)

boshke 

všechny recenze uživatele

Jako zanícený cimrmanolog, schopný hodiny a hodiny vyprávět repliky ze všech her krom Českého nebe, se kterým jsem ještě žel neměl tu čest, snad ani nemohu jinak. Mohl bych pár her vyzdvihnout, avšak žádnou bych nedokázal označit za slabší či méně oblíbenou. Stejně ode mne každá dostane "kilo", tak co... 100% ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Jako znalec Járova díla, jsem léty začínal podléhat dojmu, že toto dílo našeho největšího dramatika z Vídně je snad béčkovou hrou. Není! Génius opět svými prostřihy a časovými posuny děje dokázal, že nebude nikdo před Cimrmanem a nebude nikdo po něm. Podrobnou analýzou asi po desátém shlédnutí jsem zjistil, že na otázku "Proč ten chlapec chvíli neposedí?" existuje pouze odpověď "Je to neposeda" a tuto odpověď musí vyřknout někdo, kdo má husté obočí, tedy Svěrák. Alternovat by mohl pouze Leonid Iljič Brežněv, ale v době natočení DVD byl již zaplať Bůh mrtev. Naopak Svěrák by neměl v zájmu národa zemřít nikdy! ()

Reklama

ElFifo 

všechny recenze uživatele

Nehodlám slepě hodnotit všechny hry DJC plným počtem hvězdiček. Uznávám, že DJC je fenoménem a upřímě obdivuji celoživotní práci pana Svěráka a pana Smoljaka + celého ansáblu kolem DJC. Nicméně kvalita her je dle mého dost rozdílná a chápu, že ne každá si najde své fandy mezi všemi. Hra Němý Bobeš je bohužel takovou hrou pro mne (patří mezi ně i třebas Hospoda na mítince, Vražda v solónním kupé a Afrika), hrou která se nese na jednodušší vlně humoru a neoslovuje mne svým vytříbeným smyslem pro humor jako třeba Záskok nebo Dobytí severního pólu. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Tento Cimrman nabízí netradiční kompozici, to jest namíchaný seminář s několika opravdu vtipnými scénkami. Zapamatovatelnou perlou jsou zde například výborně zakomponované flashbacky. Nechybí skvělé duo Svěrák-Smoljak. Super byla taky verze od profesora Fiedlera, která se postarala o spoustu zábavných momentů. Zkrátka Němého Bobeše řadím k těm nadprůměrným hrám. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Tahle cimrmanovská hra je jiná díky prokládání divadelního kusu semnináři, což je skvělý nápad a oproti klasickému uspořádání her divadla J.C. tak působí kus nebývale svěže. Mám naposlouchanou verzi s trochu jiným obsazením, tak mi třeba L. Smoljak jako Wasserman moc neseděl. Ale jinak super, hodně si zde užijí všichni, kdo nemusí práci Prof. Fiedlera z Vídně - důkazů, že je to naprostý diletant, zde předložili tuzemští specialisté dostatek. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (10)

  • V dece, pod kterou je Papoušek, jsou díry, aby představitel Papouška trefil mimo scénu, když má „spadnout za scénou“. Díry tam však vždy nebyly. „To jsme ještě byli na Solidaritě a hrál tu roli Papouška Michal Weigel, syn Jaroslava Weigla. No a když měl jít za scénu, kde ‚jakoby‘ spadne, tak šel směrem k hledišti a spadnul na jednu divačku. Naštěstí se divačce ani Michalovi nic nestalo a publikum se mohlo zbláznit smíchy. Od té doby jsme tam udědaly díry, aby Papoušek trefil mimo scénu a nespadnul tam, kam nemá,“ vzpomíná Jan Kašpar. (mnaucz)
  • Původně v přednášce o Cimrmanově dolu Marcela se řešilo, zda Jára Cimrman jako majitel dolu byl nebo nebyl kapitalista. Po roce 1989 byla pasáž ze hry vyřazena, protože už nevzbuzovala smích. (mnaucz)

Reklama

Reklama