Reklama

Reklama

Co se stane, když se vysokoškolská psychologická studie šokujícím způsobem zvrtne? V tomto napínavém psychologickém thrilleru natočeném podle skutečné události se Billy Crudup představuje v roli profesora Stanfordské univerzity Dr. Philipa Zimbarda, který v roce 1971 obsadil 24 dobrovolníků z řad studentů do rolí vězňů a dozorců v simulovaném vězení, aby zjistil, z čeho pramení zneužívání ve vězeňském systému. Výsledky ohromily svět, protože účastníci se během několika dní změnili ze středostavovských studentů v sadisty opojené mocí a submisivní oběti. Film, který získal dvě ocenění na festivalu Sundance, včetně ceny za nejlepší scénář, a na jehož vzniku se úzce podílel sám doktor Zimbardo, je mrazivý, napínavý thriller o temných stránkách moci a dopadech věznění. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (177)

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Poměrně autentické zobrazení, které jen nekopíruje mýtus a Zimbardovu legendu. Zimbardo pochopitelně až do roztrhání těla bude hájit tento neetický „experiment“, na kterém založil svou kariéru, ale jehož se sám zřejmě stal součástí – šlo spíše o reality show, kdy sám instruoval dozorce a byl součástí dění, aby dosáhl svého a demonstroval svůj předpoklad. Kritika poukazuje na to, že studentům nebylo umožněno dobrovolně opustit pokus, ale také to, že v chování účastníků byly patrné rozdíly dané charakterem (a otázkou je, jací lidé se chtěli dobrovolně za peníze účastnit vězeňského experimentu) a zřejmě i vědomím, co je od nich zadavateli očekáváno – ostatně kromě zákazu fyzického zranění měli „dozorci“ instrukce k podrobení si „vězňů“, tedy jak mají hrát své role. Ve filmu je dobře zobrazeno i to, že velmi brzy se Zimbardovi situace vymkla z rukou a byla to jeho žena, kdo urgoval ukončení. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Lidskost, lidské jednání to činí člověka člověkem. Tenhle film krásně ukazuje jakou může být lidskost tenkou hranici a jak málo času stačí k tomu aby se ve člověku probudilo něco skrytého. Zkrátka a jednoduše. Dejte lidem moc a budou z nich zvířata. Se Stanfordským experimentem už jsem obeznámen. Viděl jsem už film The Experiment(2010) a vím, že je i Das Experiment(2001) ale německým filmům a tvůrcům až na výjimky moc neholduju. Slabší 4 hvězdy. ()

Reklama

PROROK14 

všechny recenze uživatele

Trocha ma to nudilo. Tiež by som uvítal, ak by bol divák viac zoznámený s cieľmi tej štúdie. Mohli sa viac venovať psychologickej stránke veci, napríklad, že prečo to robia tak ako to robia, čo tým konkrétne sledujú, aké sú hypotézy a podobne. Lebo to čo som videl ja bolo len zatvorenie partie klukov do "väzenia" a nekontrolované správanie dozorcov. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré, byť lehce okoukané kvůli konkurenci,ale mě vězeňské témata zkrátka neomrzí. Vysoce znepokojivé, herecky působivé ( John Wayne byl na oscara), na psychiku útočné a nenudící. Škoda, že zde nedošlo i k výraznému fyzickému násilí( zřejmě se museli tvůrci držet předlohy), kdyby se poslední půl hodina zvrhla v drsný torture explo, tak zde máme letošního krále, ale i tak spokojenost. 80% ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Stát je něco jako takovej Stanfordskej vězeňskej experiment v trochu většim měřítku. Taky nesmyslně soustřeďuje moc do rukou různých random pohůnků, kteří se s ní vyrovnávaj úměrně svý inteligenci a míře empatie. Film pro mě už aspoň s jednou papričkou na škále #silnýnažaludek (80%) ()

Galerie (30)

Zajímavosti (4)

  • Filmovanie snímky prebiehalo v Kalifornii a v kanadskej provincii Saskatchewan. Celkovo trvalo iba 21 dní. (MikaelSVK)
  • Psycholog a autor experimentu Philip Zimbardo vyprávěl, že byl ze dne na den z experimentu nadšenější, dokud mu manželka neřekla, že pokud experiment nezastaví, tak od něj odejde. Teprve poté mu došlo, co spustil. (sator)

Reklama

Reklama