Reklama

Reklama

Oklamaný

  • USA The Beguiled (více)
Trailer 1
USA, 2017, 93 min (Alternativní 90 min)

Dusno až k zalknutí. Tak lze nejlépe charakterizovat atmosféru v izolované dívčí internátní škole, kde se znenadání objeví muž. Jediný široko daleko. Za zdmi izolované dívčí školy zuří americká občanská válka, ale její studentky a učitelky probíhající konflikt neberou na vědomí. Dokud nezaklepe na jejich dveře. Těžce zraněného nepřátelského důstojníka Johna McBurneyho (Colin Farrell) se ujmou v aktu křesťanského milosrdenství, aby ho, hned jak se trochu postaví na nohy, vydaly „svým" vojákům jako válečného zajatce. Jenže John si postupně omotá kolem prstu nejen mladičké studentky v čele s krásnou Alicií (Elle Fanning), ale i jejich staropanenskou učitelku Edwinu (Kirsten Dunst) a především ředitelku školy (Nicole Kidman). Ve všech se díky němu probouzejí emoce, které ještě nebo už dlouho nezažily. O to jsou ničivější a nebezpečnější, protože John si neuvědomuje, že se ocitl uprostřed bitvy, která je strašlivější než všechny boje probíhající války. (Cinemart)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (210)

classic 

všechny recenze uživatele

Zaujímalo by ma, čo by na svoj vlastný “r-e-m-a-k-e” filmu Oklamaný, povedal uznávaný velikán pred kamerou, i za kamerou - CLINT EASTWOOD, ktorý si zahral v pôvodnom snímku z roku 1971, kde stelesnil vojaka Severu, občianskej vojny, Johna McBurneyho ? Ja to viem porovnať, lebo som videl i „origoš” , ale musím teraz skonštatovať, že ani dcéra režiséra Krstného otca, Sofia Coppola, sa nemusí absolútne za nič hanbiť, lebo sa celkom obstojne popasovala s touto netradičnou filmovou látkou. Režisérka s oscarom za scenár ku Stratenému v preklade, má k dispozícii opäť svoju dvornú herečku Kirsten Dunst, alebo aj vynikajúcich mladých hercov, ako napríklad : Oona Laurence, Angourie Rice, alebo trebárs „mladšia sestra už dávno porazila svoju staršiu pokrvnú príbuznú” , hádam, že ani nie je potreba bližšie špecifikovať a konkretizovať. Írsky rodák má v poslednom čase dôvod na radosť, pretože dostáva lepšie roly, napríklad i po boku narodenej, havajskej krásavici, si opätovne spolu zahrali v Zabití posvätného jeleňa, ktorý taktiež netrpezlivo očakávam... Dátum nasadenia do kín je ale ešte, o čosi skôr pred „ošudeným, ocigáneným, okabáteným” ... Tvorcovia si dali tu námahu, že dôveryhodným spôsobom priblížili pôsobenie jednotlivých postáv v reálnych kostýmoch, ktoré prináležia tej dobe, keď sa dej odohráva, a sú perfektné. Na jednotku je i kamera Francúza Philippeho Le Sourda. A zmieňovať sa o atmosfére, ktorá by sa dala doslova krájať, to ani nemusím, tá je takmer dokonalo sprostredkovaná. „Spokojnejší som viacej s originálom, ako s touto dobrou kópiou” ... ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Hezké obrázky a pokud jde o osazenstvo a celkovou atmosféru dívčího ústavu, tak nemohu mít námitek. Líbila se mi i ta jemná paseka, kterou svým příchodem způsobil unionistický voják a casting na čele s Kidmankou neměl chybu. Jenže marná sláva, z mého pohledu to bylo úplně o ničem. Místo nějaké stupňující se řevnivosti mezi děvčaty, které si voják vodí na provázku, přišlo.........co vlastně přišlo? Spíš mi připadalo, že Coppola se do nějakých složitějších psychologických hrátek bála šlápnout a tak přešla rovnou ke zvratu, který měl jasně vytyčené koleje. A to je docela škoda. Kouknout se na to dalo, ale dějová absence je tady až příliš znatelná. 50% ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

Taková delší etudka, která je vlastně nejzajímavější ve své první polovině, ve které se nic neděje a vy se můžete domýšlet, do jako moc zvrhlé roviny se nám to zvrtne. Příběhy odehrávající se v dívčích internátech totiž téměř vždy nesou určité společné rysy (zdravím Petera Weira a jeho božsky uhrančivý Piknik na Hanging Rock). Sofiin Oklamaný si však vypůjčuje pouze téma ženské sexuality a žádný větší mystery úlet se nekoná. Ve chvíli, kdy děj začne být dějem a nabere na zvratech totiž přestává být celý film zajímavým a celkem brzy poté i končí. A to i navzdory tomu, že záběry okolní krajiny a Elle Fanning vypadají fakt božsky. 6/10 ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Sofii Coppolu mám rád a i přes absenci dechberoucích projektů v poslední, ehm, dekádě se na každý její kousek těším. To byl i případ Oklamaného, komorního historického dramatu o událostech, které se prostě musejí stát při příchodu mladého muže do čistě ženské komunity. Jako poctivý buran neznám knižní předlohu a ani jsem neviděl čtyři dekády starou adaptaci s Clintem Eastwoodem, troufám si ale říct, že přesně tohle je téma, které Sofii dost sedne. Podobně jako ve Smrti panen i zde představuje plejádu ženských postav, z nichž každá svým jedinečným způsobem dokazuje, že jí přítomnost nevinně se tvářícího Colina Farrella není lhostejná. Je sympatické, že řevnivost mezi hrdinkami spočívá spíše v nevyřčených náznacích než teatrálních scénách, jak se ostatně na sešněrované 19. století i sluší. Ve vzduchu je cítit hutná atmosféra a vy jen napjatě čekáte, jakou katarzi si Sofia skrze své precizně vykreslené charaktery nachystala. Ta nakonec není tak emocionálně zdrcující jako u Ztraceno v překladu či děsivě osudová jako v případě Smrti panen, ovšem i tak budete odcházet z kina s trochu vyděšeným přemítáním, co že to v sobě vlastně máme. Chlapi i ženský. ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Chápu vlažná hodnocení, ale já na tomto filmu neshledávám žádnou chybu. To co Sofia chtěla filmem říci, řekla podle mě dokonale. Absence hudby, barev - vizuál jemně kolorované sépiové fotografie a zdrženlivé jižanské krásky ve světlých šatech - a pod povrchem láva. Nikol Kidman se vrátila z Cold Mountain v roli jemné, ale silné ženy (odvaha je dělat v danou chvíli co je třeba) a Elle Faning se našla zase v roli malé kurvičky. Ne Oklamaný, ale Oklamané. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (14)

  • Oona Laurence (Amy) a Emma Howard (Emily) predtým spolupracovali na Broadwayi v muzikáli Matilda (2013). (chesterko)
  • Počas nakrúcania mali tvorcovia k dispozícii lektora historickej rekonštrukcie občianskej vojny. Dohliadal na presnosť pri podávaní základnej zdravotnej pomoci tej doby. (classic)
  • Film bol natočený za 26 dní. (classic)

Související novinky

Colin Farrell v nové gangsterce od Ritchieho

Colin Farrell v nové gangsterce od Ritchieho

01.12.2018

Herec Colin Farrell, který se v posledních letech objevil v impozantním sledu filmů jako Vdovy, Oklamaný, Zabití posvátného jelena nebo Humr, se čerstvě připojil k obsazení chystané gangsterky Toff… (více)

70. ročník MFF Cannes

70. ročník MFF Cannes

28.05.2017

Jubilejní 70. ročník mezinárodního filmového festivalu v Cannes byl završen vyhlášením nositelů prestižních ocenění v neděli 28.5. Na festivalovém plakátu je letos vyobrazena herečka Claudia… (více)

Reklama

Reklama