Reklama

Reklama

The 39 Steps

Trailer

Obsahy(1)

Kanadský turista (Robert Donat) je v Londýne krivo obvinený z vraždy a tak musí prchať pred FBI a zároveň pracovať na dokázaní svojej neviny. Na úteku stretáva krásnu blondýnku (Madeleine Carroll)... Mysteriózny thriller s odleskom komédie a romance. (POMO)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

PKD 

všechny recenze uživatele

Za posl. 30min. tu 4. dám. K mému překvapení, mi vůbec nevadilo to překlopení ve druhé pol. ke komedii, byť stále v intencích špionážního thrilleru. Má asi TOP scéna jest ta, když se náš uprchlík ocitne na politickém shromáždění, kde svým nepřipraveným projevem (čekal jsem opak) strhne posléze celý sál. To jsem si až přál aby byla delší.;-) A pak, když se vzápětí k naší hl. postavě přidá (nedobrovolně) , bonzující blondýnka z vlaku (fakt jsem si chvíli naivně myslel, že ho nenapráší) film jel jak po pravém skotském másle. Až ďábelsky vypadají pobožný farmář a jeho mladá žena, kterou si pan Hannay splete s jeho dcerou:) kulku zachytí knížka žalmů, načež následuje perfektní glosa od policisty, etc. Naše dvojice jest pak k sobě nějaký ten čas připoutána (padne i přirovnání k manželství:) doslova a část v onom skotském hotýlku je zvláště vyšroubovaná, to když pan Hannay vyprovokován slečnou Pamelou, která mu stále nevěří ani slovo, vykládá o svém fiktivním zločinném životě od dětství až po současnost. To bylo k uválení, ten její výraz a jeho, jak si to dobírání užívá. Ještě předtím, jsme ovšem svědky jednoho z nejoriginálnějších způsobů, sundávání dámských punčoch, zvláště když jste k nedobrovolnému partnerovi připoutána (doslova II.:) a on do toho v druhé ruce drží sendwič a ptá se, zda-li jí má pomoct. ;-) +jeho způsob, sušení dámské sukně:) Po oddělení následuje další pro mne jistě originalitka, když žena dobrovolně ulehne na jakési pomenší sofa a muž spí na posteli. Čekal bych přesný opak. Palec nahoru za ženu majitele hotýlku, která náš ústřední pár zachrání doslova III. za vteřinu 12. Za to jsem ji měl 100chutí dáti pusu.;-) Vyzdvihnu typicky Hitchcockovskou scénu s lehce démonickým panem prof. Jordanem se svým  poťouchlým usměvem, když hl. hrdinovi ukáže bezelstně malíček a způsob, jakým má býti ona tajná informace dopravena přes hranice. SPOILER! Včetně dosti překvapivého (pro mě, páč jsem čekal, že se jedná o hl. ženskou postavu) zabití hned v prvních 10 min. A je to po1. u Hitchcocka, a u US filmů z let 30.-40. let obecně, že jsem si představil, že by naše verze s řekněme Oldřichem Novým a Adinou Mandlovou nebyla marná. Vlastně mi ve 2.pol. občas přišlo, jako by to bylo i v naší koprodukci. Neptejte se mě, proč. A na závěr prohlašuji, že bych na tohle dal rež. více peněz, počkal na technicolor éru a prodloužil (ano, náš nemilosrdný čsfd kat honajz2, by to samoz. zkrátil na 40min. jak ho znám, hehe) ho o 30min. a byl by to nářez par-excellence. Oproti lehce unylému Případu Caradineová, to byl čerstvý závan. A že to na skotské vrchovině pěkné fučí.;-) Nevím, zda si to nechám, ale stálo to za to. ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Nič nového pod slnkom (resp. pôvod dnes už milión krát použitého námetu). Nič netušiaci, nič nevediaci pán sa stane svedkom zločinu, za ktorý je nespravodlivo uháňaný políciou, hlavným padouchom uteká iba s malou indíciou ( čo je to 39 stupňov sa dozvieme až na konci ako keby mimochodom a vôbec to nezohráva podstatnú rolu ) a s večne si sťažujúcou ženskou, s ktorou skončí v objatí... Musím ale povedať, že v tomto prípade to všetko fungovalo a to aj napriek tomu, že mám napozerané North by Northwest, či Man, who knew too much. Británia sa tu prejavuje nie len začmudenými mestskými ulicami alebo prostoduchym okolitým vidiekom, ale výrazne sa odráža aj v humore hlavného predstaviteľa, ktorý skutočne sype jeden šarmantný vtip za druhým šovinistickým. Tento krimi subžáner má aj zo súčastného hľadiska stále veľmi pekné základy. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z Hitchových filmov, ktoré sú čisto iba zábavou. Ono je to skôr komédia v háve trileru. Ani jedna scéna by sa nemohla odohrať v reáli tak, ako je odprezentovaná. Ako sa preboha dostal do toho škótskeho sídla? Toľko logických dier sa hladá ťažko niekde inde. Ale vôbec to nevadí, je to velmi svižné, vtipné, krátke a hlavná zápletka sa vyrieši ku spokojnosti postáv a všetkých divákov. Takto má vyzerať poriadna úniková zábava. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Je to trochu paradox, ale ta Ondříčkova s úctou dělaná parodická verze 39 stupňů z prken Dejvického divadla o čtyřech hercích mi přišla o fous lepší originálu. Nejen, že je Jarda Plesl Robertem Donatem více než samotný Robert Donat, ale hlavně tam jsou ti ptáčci. A teď již k filmu samotnému. Vše co dělá Hitche Hitchem tu je skoro v čisté esenci (včetně nelogičností - čtyřiceti mílový úprk s policií v patách apod.). Jenomže to tak nějak nefunguje. Abych byl přesnější - mezi Donatem a Carrollovou to ne zcela funguje, ona jeho totiž dosti zastiňuje. Na což doplácí i film jako celek, am I right sir? Na druhou stranu to tempo je tak závratné, že mi to stejně došlo až po projekci. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Mno já to vidím na lepší 3* Z raný Hitchovi tvorby to patří mezi ty povedenější kousky co jsem měl dosud možnost shlédnout. I když občas jsem měl problém se v tom trochu orientovat a film mi místy přišel překombinovaný. Ty úsměvné zrychlené akční scény snad nebudu ani komentovat, ale tak zase rok 1935, že jo... Každopádně film aspoň nenudí a svižně uplyne, takže extra zásadní výtky k němu zase nemám.65% ()

Galerie (73)

Zajímavosti (10)

  • Hitchcock si pronajal 62 ovcí, aby scéna na skotských vřesovištích působila realističtěji. Ty však způsobily chaos a spásly část dekorací. (Sinecod)
  • Obsadit do hlavní role Madeleine Carroll byl nápad Hitchcockovi ženy Almy, která se s ní setkala jako první a svému muži ji doporučila. (Pavlínka9)
  • Režisér Alfred Hitchcock se ve filmu objeví asi po sedmi minutách jako muž, který vyházuje smetí zatímco okolo něj běží Richard a Annabella z kabaretu. (Kulmon)

Reklama

Reklama