Reklama

Reklama

Vražda na objednávku

  • USA Dial M for Murder (více)
Trailer

Když americký spisovatel Mark Halliday navštíví čerstvě vdanou Margot Wendice v Londýně, nevědomky tím spustí řetězec vydírání a vražd. Manžel Margot, Tony Wendice, si všimne jejích citů k Hallidayovi, začne se obávat rozvodu a s ním spojeného vydědění, a tak naplánuje její smrt. K tomu využije svého bývalého spolužáka Lesgateho, který je již zapleten do nezákonné činnosti. Margot se podaří Lesgatea v sebeobraně zabít, ale Tony vše nastrojí tak, aby byla obviněna za úkladnou vraždu. Hallidayovi nezbývá, než Tonyho vyřadit ze hry... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (277)

H34D 

všechny recenze uživatele

Hitchcock rozvíjí svou ideu dokonalé vraždy - z naivních a namyšlených "postpoberťáků" v Provazu přešel k vyspělé a chladnokrevné kalkulaci v podobě charismatického vysloužilého tenisty. Výsledkem je perfektně napsaný brilantní thriller bez jediného slabého místečka. Ač se drtivá většina filmu odehrává v jedné místnosti, film dokáže zavládnout intenzivní atmosférou a neúnavným tempem... Z dnešního hlediska už zážitek filmové extázi sice neodpovídá, ale osobně cítím touhu přihmouřit všechny tři oči a tento klenot 50. let ocenit plným počtem. 9/10 ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Zatím nejlepší počin od mého oblibeného režiséra. Nesmírně poutavá detektivka s naprosto bezkonkurenční zapletkou! Já nikdy nebyl ten typ, který by si nějak zvláště užíval konverzační krimi dramata, ale tohle jsem tedy sežral i s navijákem. Je obdivuhodné, kolik muziky lze vytvořit z tak mála herců, jedné místnosti a vraždy. Mimo jiné mne fascinuje jak je z celého díla cítit zcela odlišná doba, kdy Grace Kelly, ač se zdá být z dané dvojice tou soběstačnější a bez nejmenší pochyby také  zaopatřenější, tak v každém případě respektuje autoritu svého muže, na vše se ho dotazuje a často bezmyšlenkovitě plní jeho vůli. Díky skvělému provedení tohoto mistrovského díla se zařadí mezi mé nejoblíbenější filmy. 95% ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Maestro Alfred Hitchcock je dlhoročným, stálym členom v rebríčku mojich obľúbených režisérov. Je to absolútny klasik v oblasti napätia, krimi a thrilleru. Viaceré jeho snímky, ktoré počas svojej kariéry natočil, sa stali súčasťou zlatého pokladu svetovej kinematografie. A to nemám na mysli len tituly "Psycho" alebo "Vtáci". Tie sú zrejme najpopulárnejšie a najznámejšie, ale každý kto sa bližšie zoznámil s jeho tvorbou musí uznať, že kultových filmov natočil neúrekom. Podľa môjho názoru je jedným z nich aj krimi thriller "Vražda na objednávku" (Dial M for Murder), ktorý bol vyprodukovaný v roku 1954. Majstrovsky vyskladaný komorný, konverzačný, takmer divadelný, atmosferický detektívny príbeh, v ktorom všetko do seba nádherne zapadá. Pán Hitchcock tu opäť predviedol svoju filmársku genialitu. ***** ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Na majstra Hitchcocka som v poslednej dobe trochu zanevrel. Filmy, ktoré som videl naposledy čpeli starinou, naivitou, mnohé sa mi zdalo byť príliš prvoplánové, skrátka to bolo niečo úplne iné, ako keď som v mladosti obdivoval každé jeho dielo. Vražda na objednávku zastavila môj chladnúci obdiv. Na malej ploche bola rozohraná diabolsky vykonštruovaná vražda, ktorá mala uľaviť poníženiu egomaniaka. Všetko sa zdalo byť dokonalé, všetky kolieska do seba zapadali. Ibaže dokonalosť sa vyskytuje iba v dokonalom svete obývanom dokonalými ľuďmi. A tiež na papieri. Rozbeh filmu ma príjemne prekvapil a aj keď neskôr som nad niektorými nepravdepodobnými kombináciami ohŕňal nos, štyri hviezdičky som pridelil bez zaváhania. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Pro rozklíčování otázky "Jak natočit pořádnou detektivku?" zdá se býti klíčovým klíč. Remake téhle klasiky byl trochu jinde, nešlo o "konverzační" film a podstatně víc se tam vraždilo:) Ale řeknu vám, Hitchcock má svoje kouzlo i po víc jak půl století, a i když se ty tehdejší postupy dnes už nenosí (a netočí), dám bez váhání víc než předělávce. A to i přes to, že minimálně v téhle roli vypadala Gwyneth Paltrow líp než Grace Kellyová;) A je to hlavně proto, že ten parchant Ray Milland byl naprosto famózní... 80% ()

Galerie (49)

Zajímavosti (18)

  • Natáčelo se pouze v kalifornském městě Burbank. (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 19. května 1954 ve Philadelphii. (Varan)

Reklama

Reklama