Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nathan Algren se stal hrdinou občanské války a tažení proti indiánům. V roce 1876 je z něj však troska a alkoholik. Poručík Gant ho přivede na setkání s japonským průmyslníkem Omurou, který mu nabídne práci při výcviku modernizované japonské armády. V Japonsku čeká Nathana tlumočník Simon Graham, který mu vysvětlí, že mladý císař Meidži chce otevřít zemi západní civilizaci, proti sobě však má rebely z řad samurajů, kteří brání dávné japonské tradice. Když rebelové, vedení samurajem Kacumotem, napadnou železniční stanici, dostane jednotka příkaz k nasazení do boje. Je poražena a těžce zraněný Nathan je zajat. Kacumoto ho ubytuje u své sestry, manželky samuraje, kterého Nathan v boji zabil. Žena o zraněného pečuje jen s velkým přemáháním, ale on se snaží pochopit mentalitu vesničanů i samurajů a učí se bojovat jejich zbraněmi. Překvapivě zde nalézá klid, po kterém vždy toužil. Když je vesnice napadena maskovanými bojovníky, postaví se na stranu obyvatel. Definitivně se přitom sblíží s Kacumotem a pochopí, že se nepostavil proti císaři, ale podle svého nejlepšího svědomí mu stále slouží. Když je samuraj pod záminkou jednání vlákán do pasti, Nathan ho osvobodí. Kacumotovi je jasné, že bitvu o záchranu císaře a tradičního Japonska prohrál, a chce spáchat harakiri. Nathan ho však přesvědčí, že lepší je padnout v boji. Poslední samurajové tedy vyjíždějí do bitvy a Nathan je odhodlán bojovat po jejich boku. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 017)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tomuto velkofilmu vévodí tři věci : Duo Cruise Watanabe, úžasná hudba a krásná kamera. Některé dokonale romatické scény podbarvené skvělou hudbou výborně ukazují na čem tomuto filmu velmi záleží. A to je vizuální stránka filmu, která nemá naprosto chybu. Charisma a herectví dvojce Cruise Watanabe dává zapomenout na prakticky všechny ostatní herce. Cruisovo propadnutí na dno a probuzení do nového života se na jeho postavě výborně ukazuje. Režie je lepší než průměr. Bohužel pan střihač měl asi volno (nebo bykl v japonském masážním salonku ;-)). Film, který má hodně přes 2 hodiny (přesněji 144minut) se velmi zbytečně táhne a některé scény neposouvají děj dál. To je asi jediná chybička v tomto hezkém filmu, ale pro mě způsobí odebrání jedné*. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem si naplno vychutnal az na druhe skouknuti, protoze jsem uz vedel, co cekat. Film je fakt ukazkove hollywoodskej, velkolepy kulisy, dojemny a hrdinsky sceny, proste to, co vetsina americanu ma rada. Na me tohle vetsinou nezabira, ale tady jo. Hlavni herci, tj. Tom Cruise a Ken Watanabe se fakt prekovanaj a diky nim jsou i neakcni pomalu plynouci mista ve filmu lepe stravitelny. I kdyz samozrejme by se tu dalo trochu kratit, tech kecu tu je v pomeru k bitvam prece jen moc. Taky se mi moc nelibil konec, trosku sem si vybavil Legionare s Van Dammem, kde taky zazracne prezije jen on. A zaverecnej dojak s cisarem byl uz taky trochu navic. Ale jinak sem si behem filmu nemel prakticky na co stezovat, bitvy jsou natoceny perfektne a kulisy jsou nadherny, takze filmu odpustim mimo jine i tu predvidatelnost a dam mu hezkejch 5*. ()

Reklama

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Suverénně namyšlené herectví Cruise jako vždy zabraňuje ponořit se do příběhu. Teda aspoň mně, spousta lidí si to asi užila nehledě na znásilněnou historii a naprosté nepochopení tvůrců, jaké postoje k ostatním ti samurajové měli a jaké byly jejich hodnoty (bušidó). Nápověda, tak trošilinku malinko obráceně. (Co dopihele měl jako znamenat ten ultradebilní výrok o rozdání zlata lidu??). Ale jasně, jestli chcete patetickou, vykalkulovanou pohádku - vykradení Tance s vlky se zpomalenými pseudoromantickými cool záběry a jako obvykle roztálou japonkou, co je k mání, klidně na to koukněte. A budou to žrát i japonci coby osobitou fantasmagorii, jak je vidí na západě :-) Vysoké hodnocení hlavně za hudbu a japonskou estetiku. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

K plnému počtu hvězd u mě určitě přispívá skvělé japonské obsazení a styl života samurajů. Ve většině filmu by Tom Cruise svoji osobností zatemnil všechny vedlejší herce. Tady se mu to ale nepovedlo, protože kvality japonských herců jsou ještě o trochu výš nad ním. Obsahově tady nacházím všechno..čest, klid, válku, lásku, přátelství. A přesto, že se jedná o válečný film, nacházím tady i spoustu vyrovnanosti. A to je se často nevidí. Krásný zážitek. 5*. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Výpravné, velkolepé a slzotvorné tak akorát, aby se Zwickův výlet do země vycházejícího slunce dal označit za povedený. Informace o kombinaci Tom Cruise a samurajský film jistě mohla mnohé japanology svádět k myšlence provedení seppuku, ale nakonec se z toho vyklubal jeden z mála snímků, kde nevysoký scientolog nepřekáží a nesnaží se na sebe strhnout pozornost. Možná to bude i tím, že ho Ken Watanabe svým charismatem zadupává do země kdykoliv se objeví na plátně a jeho poslední samuraj Katsumoto, jenž konečně našel svatou pravdu o dokonalosti všech květů, si rozhodně zaslouží naši úctu. ()

Galerie (94)

Zajímavosti (45)

  • Jde o první film Kena Watanabeho (Katsumoto) v americké produkci. Zároveň je to poprvé, co ve své roli mluví anglicky. (don corleone)
  • Postavy a události ve filmu byly inspirovány kombinací osobností a událostí ze dvou konfliktů během reforem Meidži. Postava pana Ōmury (Masato Harada) je inspirována osobou Ōmury Masujirō, který byl na konci období Edo a počátku období Meidži vojenským vůdcem a zakladatelem moderní císařské armády Japonska a jednou z vůdčích osobností války Bošin v letech 1867-68. Postava Katsumota (Ken Watanabe) byla inspirována vůdcem Sacumského povstání samurajů v letech 1876-77 Saigō Takamorim. Postava kapitána Nathana Algrena (Tom Cruise) byla částečně inspirována francouzským kapitánem Julesem Brunetem, který bojoval po boku Enomota Takeakiho ve válce Bošin a vzdal se kvůli tomu vojenské kariéry a hodnosti ve francouzské armádě a částečně osobou Fredericka Townsenda Warda, amerického žoldáka, který byl jednou z hlavních postav rebelie v Číně mezi lety 1851-64 během níž také zemřel. (ajaxx)
  • Počas súboja dvoch nindžov a Katsumota (Ken Watanabe) stojaceho medzi nimi, drží jeden meč a druhý dve saie. V blízkosti nindžov už obaja držia meče a s nasledujúcim záberom majú opäť pôvodné zbrane. (johnsnow)

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Chris Evans ztvární legendárního herce

Chris Evans ztvární legendárního herce

06.01.2022

Od té doby, co Chris Evans (Avengers: Endgame) opustil Marvel a vydal se vstříc novým projektům, daří se herci točit poměrně zajímavý žánrový mix. Brzy jej uvidíme v animáku Lightyear o Buzzi… (více)

Kdy bude další Jack Reacher?

Kdy bude další Jack Reacher?

15.08.2015

Tom Cruise momentálně točí kriminálku Mena pod dohledem Douga Limana (Na hraně zítřka) a už na podzim ho čeká další akční štace. Znovu si totiž zahraje Jacka Reachera, bývalého armádního… (více)

Jack Reacher 2 má režiséra

Jack Reacher 2 má režiséra

19.05.2015

První Jack Reacher vydělal 218 milionů dolarů a potvrdil tak lukrativnost Toma Cruise. Režisér Christopher McQuarrie se ale po Reacherovi vrhnul na pátý díl Mission: Impossible (uvidíme ho už 30.… (více)

Reklama

Reklama