Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nathan Algren se stal hrdinou občanské války a tažení proti indiánům. V roce 1876 je z něj však troska a alkoholik. Poručík Gant ho přivede na setkání s japonským průmyslníkem Omurou, který mu nabídne práci při výcviku modernizované japonské armády. V Japonsku čeká Nathana tlumočník Simon Graham, který mu vysvětlí, že mladý císař Meidži chce otevřít zemi západní civilizaci, proti sobě však má rebely z řad samurajů, kteří brání dávné japonské tradice. Když rebelové, vedení samurajem Kacumotem, napadnou železniční stanici, dostane jednotka příkaz k nasazení do boje. Je poražena a těžce zraněný Nathan je zajat. Kacumoto ho ubytuje u své sestry, manželky samuraje, kterého Nathan v boji zabil. Žena o zraněného pečuje jen s velkým přemáháním, ale on se snaží pochopit mentalitu vesničanů i samurajů a učí se bojovat jejich zbraněmi. Překvapivě zde nalézá klid, po kterém vždy toužil. Když je vesnice napadena maskovanými bojovníky, postaví se na stranu obyvatel. Definitivně se přitom sblíží s Kacumotem a pochopí, že se nepostavil proti císaři, ale podle svého nejlepšího svědomí mu stále slouží. Když je samuraj pod záminkou jednání vlákán do pasti, Nathan ho osvobodí. Kacumotovi je jasné, že bitvu o záchranu císaře a tradičního Japonska prohrál, a chce spáchat harakiri. Nathan ho však přesvědčí, že lepší je padnout v boji. Poslední samurajové tedy vyjíždějí do bitvy a Nathan je odhodlán bojovat po jejich boku. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 019)

Kass 

všechny recenze uživatele

Vlastně jsem nečekal skoro nic. Ono, když se Hollywoodští bossové rozhodnou natočit oscarový velkofilm z Japonska 19 st. o muži, který ztratil a posléze znova nalezl svou čest s Tomem Cruisem v hl.roli, může z toho nakonec vylést opravdu cokoliv. Po dvou příjemných hodinách sledování "Samuraje" ale musím napsat, že se jim to, pro mě překvapivě, celkem podařilo. Příběh je sice trochu jednodušší a lehce předvídatelný, a osudová přeměna hl.postavy je (když to mírně zlehčím) v podstatě vměstnána do bodu jestli si nakonec toho panáka dá nebo nedá - to vše ovšem ve výborné režii E.Zwicka, který tímhle filmem potvrdil své vysoké kvality, takže s ním nakonec vlastně nemám větší problém. Exteriéry jsou nádherné, výprava a kostýmy překrásné, K.Watanabe k sežrání a konečně taky T.Cruise z toho nevychází vůbec špatně a svou čest zpět nakonec rozhodně získal. Pro ty jedince, kterým se začnou chvět ruce po letmém pohledu na Katanu, kteří milují tradiční Japonsko a ve fimech si nejvíc užívají dialogy typu : "Řekni mi jak zemřel." - "Povím Vám jak žil." je "Poslední samuraj" bezpochyby malým, krásným dárečkem od velkých bossů ze zámoří. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem něco, co mě nadchne a snímek v leccčem předčil moje očekávání. Poslední samuraj obsahoval snad všechno, co bych očekával od filmu tohoto typu, tzn.: silný příběh, krásnou hudbu, strhující akci, krásné exteriéry, decentní humor, lásku, navíc pohled do kultury a historie Japonska a mnoho jiného, ale přece jenom mi tu 1 věc chyběla...dobře udělaný závěr! Kruci teda, už mě s tím Američané fakt štvou, proč musí u skoro každého dobrého filmu pos...pokazit konec?! Dyť to není normální! Což je škoda, protože jinak by to bylo v mých očí téměř dokonalé válečné drama. Ale i tak Posledního samuraje doporučuju, protože je to nadprůměrný filmový zážitek, který stojí za to (ipřes ten trapný konec) prožít. p.s. trochu mi to připomnělo Tanec s vlky ;-) ()

Reklama

Brouk 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Krásné scenérie... Velmi slušné výkony japonských herců... Jediné, co mě rušilo v tomto filmu... bylo hodně Cruiseho, jako supermana (proč ten Cruise poslední dobou hraje samé supermany... že by komplex z výšky a postavy?)... a jeho nepřesvědčivý přechod na jiný způsob myšlení a cvičení... ... Ale co, je to producent tohoto filmu... tak co by nemohl... Watanabe! Jsi pašák a samuraj každým coulem... :-) ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Tygří oči jsou stejné jako moje, ale tygr přichází přes rozbouřené moře...... Nečakane kvalitný film. Najlepšie natočené boli tie kľudné pasáže, kde sa kapitán Algren zbližuje s japonskou kultúrou. Nič veľkého sa v nich nedeje, no sú naplnené aj tak množstvom emócií a všetky tie rozdiely v ich kultúrach, tiché pohľady, hudba, Algrenov bojový výcvik - jednoducho nádhera. Akčné pasáže však filmu tiež hanbu nerobia a majú dobrú choreografiu, dynamiku a sú kvalitne vymyslené. To, čo u mňa filmu strháva hviezdu sú niektoré klišoidné scény a záver filmu. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

K plnému počtu hvězd u mě určitě přispívá skvělé japonské obsazení a styl života samurajů. Ve většině filmu by Tom Cruise svoji osobností zatemnil všechny vedlejší herce. Tady se mu to ale nepovedlo, protože kvality japonských herců jsou ještě o trochu výš nad ním. Obsahově tady nacházím všechno..čest, klid, válku, lásku, přátelství. A přesto, že se jedná o válečný film, nacházím tady i spoustu vyrovnanosti. A to je se často nevidí. Krásný zážitek. 5*. ()

Galerie (94)

Zajímavosti (45)

  • "Samurai" v názvu není Katsumoto (Ken Watanabe) ani Nathan Algren (Tom Cruise), ale je v množném čísle a označuje samuraje jako celek. Přesnější český název by proto byl v množném čísle. (Gar-mogoth)
  • Kovář, který ve vesnici vyrábí meče, byl skutečný kovář jménem Yoshihara Kuniiye. Jeho mistrovství ve výrobě mečů mu vysloužilo titul jednoho z nejrespektovanějších kovářů v zemi. (HellFire)
  • V japonskej dedine je moderný telefónny stĺp. (HelenOfTroy)

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Chris Evans ztvární legendárního herce

Chris Evans ztvární legendárního herce

06.01.2022

Od té doby, co Chris Evans (Avengers: Endgame) opustil Marvel a vydal se vstříc novým projektům, daří se herci točit poměrně zajímavý žánrový mix. Brzy jej uvidíme v animáku Lightyear o Buzzi… (více)

Kdy bude další Jack Reacher?

Kdy bude další Jack Reacher?

15.08.2015

Tom Cruise momentálně točí kriminálku Mena pod dohledem Douga Limana (Na hraně zítřka) a už na podzim ho čeká další akční štace. Znovu si totiž zahraje Jacka Reachera, bývalého armádního… (více)

Jack Reacher 2 má režiséra

Jack Reacher 2 má režiséra

19.05.2015

První Jack Reacher vydělal 218 milionů dolarů a potvrdil tak lukrativnost Toma Cruise. Režisér Christopher McQuarrie se ale po Reacherovi vrhnul na pátý díl Mission: Impossible (uvidíme ho už 30.… (více)

Reklama

Reklama