Reklama

Reklama

Zmizení staré dámy

  • Velká Británie The Lady Vanishes (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Zmiznutie istej starej pani guvernantnky počas jazdy trans-európskeho rýchliku zapletie mladú ženu (Margaret Lockwood) do mätúcej spleti intríg. Mysteriózna komédia, nakrútená podľa novely Ethel Lina Whiteovej "The Wheel Spins". (POMO)

Recenze (74)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Cením si naprosto nenásilného skloubení několika filmových žánrů, od komedie přes dobrodružství a zároveň detektivní pátrání až k romanci, příběh o zmizení staré dámy z jedoucího vlaku je vyprávěn s takovou lehkostí, nadhledem a humorem, že jedna sedla na lep dřív, než by napočítala do tří.. Vyobrazené osazenstvo vlaku bylo k popukání, každý měl své vlastní důvody/motivace a teprve v okamžiku, kdy se je divák dozvídá, vše do sebe bezchybně zapadne.. Přihlédnu-li k roku vzniku snímku, asi tuším, co chtěl pan Hitchcock sdělit.. U mě se mu to povedlo na výbornou.. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Alfred Hitchcock /Psycho, Vertigo/ natocil sympaticky a hodne prijemny spionazny film. Chvilu trva, kym sa film rozbehne, ale potom tempo diviakovi neda vydychnut, stale sa nieco deje a tempo je strhujuce. Tu sa spolu s dalsim Hitchovym filmom - 39 steps 1935 - da hovorit uz o nadcasovosti, aj po vyse 70 rokoch je toto svizna zaujimava a hodne fascinujuca podivana. Hlavne, ked sa do toho opreli herci ako Dame May Whity /Plynove lampy 1940 a Podezreni/, dalej skvela Margaret Lockwood /Nocni vlak do Mnichova 1940/ a ulohu dobre zvladal aj Michael CervenyHrob /Bitva o britanii 1969, Pahorek s istym Seanom Connerym z roku 1965/. Raz darmo, Hitch bol genius a legenda svetoveho filmu a tu uz badat znaky jeho geniality : 85 % ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Ranný Hitchcock,ktorý sa rozbieha ako vlak,aby prinášal zárezy,ktoré sa zapíšu do análov kinematografie v prešpikovanej suchej komédii,čo sa presne hodí na anglický humor,kde po presune z hotela do vlaku,v ktorom„ záhadne zmizne” staršia dáma z jej kupé,aby spolu sediaca,ktorú pozná prišla na špiónske spiknutie s kolegom s fenomenálnymi hereckými predstaviteľmi,ktorí tento plný vlak kolaborantov prečesajú od jedného konca po druhý v maximálne komickom podaní,čo ja by som sa s nimi odviezol a pomohol im ako túto záhadu vyriešiť so závodom o dušu,kto vyviazne živý? Alfred Hitchcock je nezastaviteľný vlak s plnými kupé nápadov,ktoré nemajú konca... ()

swed 

všechny recenze uživatele

Nejdříve krátké ohlédnutí: 30. léta byla pro Hitche ve znamení svižných thrillerů, okořeněných nadsázkou (krom odvážné "Sabotáže"), romantikou a špionáží. Hrdina, většinou typický představitel střední třídy, je shodou nepravděpodobných okolností donucen podstoupit riskantní cestu za očištěním své pověsti, jež je téměř vždy spjata s bezpečím celého státu. V průběhu dobrodružství dostává naše postava pomoc, a to zpravidla v podobě sympatického protějšku (slovní špičkování a erotické jiskření jsou samozřejmě v ceně). Netřeba zdůrazňovat, že na každém konci čeká nějaká ta akční scéna (za jednoznačně nejzdařilejší považuji famózní bubnovací finále z "Mladého a nezkušeného"). Výše popsaná charakteristika platí i pro "Zmizelou dámu". Film je považován za tvůrčí vrchol Hitchova britského období, což není vůbec přehnané. Uvážíme-li rok vzniku, můžeme mluvit o základech pro moderní thriller - zápletek, točících se okolo podezření, vzniklo od té doby spousta. K nestárnoucímu vyznění přispívá i lehká režie, proto vůbec nevadí, že celému spiknutí přijdete na kloub poměrně rychle. 8/10 ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi vývoj příběhu, nutil mě několikrát pochybovat o tom, čemu mám věřit. Líbí se mi skloubení mnoha žánrů (detektivka s lehkým nádechem komedie, romance, dramatu a válečného stylu) a prolínání mezi nimi. Líbí se mi hlavní hrdinka a líbí se mi filmy odehrávající ve vlaku. Ale nelíbí se mi, že Hitchcock nechává postavy, aby se leckdy chovaly neadekvátně situaci, nelogicky (kdosi mi vleze do pokoje a já ho nevyhodím; střílí se a já se neschovám; vůbec okolo celé střelby pokulhává logika na všechny čtyři). Přesto nelituju, že jsem si film pustil. # [viděno: monitor, sluchátka, EN sub] # příběh 8 | humor 2 | akce 2 | napětí 3 | pustil bych si znovu 7 ()

Galerie (68)

Zajímavosti (26)

  • The New York Times vyhlásili film za najlepší film roku 1938. (Arsenal83)
  • Film sa pôvodne volal The Lost Lady, a to ešte v dobe, keď sa nepočítalo s Hitchcockom ale Neillom v úlohe režiséra. (Arsenal83)
  • Britský filmový inštitút ho označil za 35. najlepší britský film 20. storočia. (Arsenal83)

Reklama

Reklama