Reklama

Reklama

Příšerný host

  • Velká Británie The Lodger (více)
Trailer

Obsahy(1)

Rodina podezřívá svého podnájemníka z toho, že je obávaným vrahem, který si každé úterý vybírá svoji novou oběť mezi blondýnkami. Podnájemník se chová vskutku podezřele, a navíc přesně odpovídá vrahovu popisu...

Filmem PŘÍŠERNÝ HOST na sebe Alfred Hitchcock poprvé upoutal pozornost diváků. Již v tomto raném díle se režisérovi podařilo vytvořit věrohodnou atmosféru ohrožení a dokonale vystihnout prostředí mlhavých londýnských zákoutí. Napětí filmu je založeno především na přesně vyváženém a rychlém rytmu vyprávění. (Quentin T.)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (80)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Na dobu vzniku a s přihlédnutím k tomu, že se jedná o jednu z režisérových prvotin je to určitě podařené dílko. Má svižný tah na branku, všechno pěkně odsejpá a souhlasím určitě i s názorem, že děj je dostatečně srozumitelný a tak mi absence zvuku ani nijak zvlášť nepřekážela. Finální pointa je pak určitě pěkně vypracovaná. Něco jsem tušil, ale musím se přiznat, že jsem to úplně neuhodnul. Takže za mě spokojenost a hlavně ten důmyslný konec to nakonec vytáhnul na tu čtvrtou hvězdu. Navrch pak přihazuji 70% ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Výborná záležitost, která mě na druhé zhlédnutí bavila snad ještě více než prve. Už v tomto raném Hitchcockovi najdeme celou řadu typických atributů mistrovy pozdějí filmografie, a ačkoli mi film nepřišel strašidelný ani v jediné scéně, neubírá mu to v mých očích na zajímavosti, vydatně podpořené jeho úctyhodným stářím - tahle archivní libovka zraje jak víno a s léty jen získává na ceně. Proč se vlastně začaly dělat zvukové a barevné filmy? Kdo o ně stojí, já ne - ke štěstí by mi stačilo sjíždět tyhle retro bijáky. 5 hvězd bez stínu pochybností. ()

Reklama

Trevor 

všechny recenze uživatele

4.decembra 2016 o 22:16 som sa vďaka najväčšiemu filmovému fanúšikovi ktorého poznám stal aj ja užívateľom tejto databázy. Presne o štyri roky neskôr pridávam svoje 8.000 hodnotenie a voľba vybrať správny film bola ťažká. Jednak aby mi toto jubileum vyšlo presne v tento deň musel som zvoliť o niečo kratší film ako som mal v pláne (úplne dokonalé by bolo ak by som komentár ku 8.000 hodnoteniu dopísal o 22:16) a tak som musel mezdi legendami hľadať niečo kratšie. Nakoniec voľba padla na Alfreda Hitchcocka a jeho Príšerného hosťa. Samotný autor tento film označuje ako prvý Hitchockovský a treba povedať že právom. Dole Temžou síce ešte pretieklo veľa vody kým svetlo sveta uzrelo Psycho či ďalšie filmové skvosty ako Okno do dvora, Vtáci alebo Vertigo ale už pri tomto filme bolo jasné že na zápletky bude tento režisér majster. Treba si uvedomiť že dnes film rozhodne nie je divákom taký blízky ako obyvateľom Britských ostrovov iba niekoľko rokov po vyčínaní Jacka Rozparovača a že vo vtedajšom svete bol vnímaný určite oveľa bytostnejšie ako v dnešnom svete. Jednotlivé zábery dávali tušiť že v blízkej budúcnosti Hitchcock bude patriť k priekupníkom (nielen) kriminálnych filmov či thrilerov. A vo filme si nedá nevšimnúť ešte jednu vec. Lynčovanie nevinného človeka davom na základe nepriamych dôkazov. podobnosť s dnešnou politickou scénou (nielen) na Slovensku čiste náhodná...Tento rok sme to chceli pôvodne dosiahnuť aspoň 6.666 hodnotení a pokúsiť sa dostať do prvej 100 Slovákov podľa počtu hodnotení. Spätne tieto čísla vyznejú smiešne JK. ()

anais 

všechny recenze uživatele

První film v němž se Hitchcock projevil ve své vyzrálejší thrillerové formě! Jedná se v podstatě o souboj dvou silných osobností – detektiva a podezřelého z vražd mladých dívek. Děj mi tak trochu připomněl Langova Mabusse, nedosahuje však jeho prokreslenosti postav (je to jistě i výrazně kratší stopáží), a vůbec celý děj v porovnání s oním německým veledílem působí trochu ploše, důraz klade na romantickou linii. To však nemění nic na tom, že si tu budoucí mistr filmové hrůzy a známý technický hračička Hitchcock vyzkoušel několik zajímavých nápadů. (např. nechal hlavního hrdinu chodit v prvním patře po skle a snímal ho z dolního podlaží, čímž se mu daří vizuálně navodit pocit hluku) ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Dokonce i borec jako Alfred Hitchcock nějak musel začínat. Snímek to je na svoji dobu jistě přelomový. Bohužel do něj vyhlodal díru zub času. Převládajícím pocitem u tohoto snímku byla pro mě tedy nuda. Příběh je maximálně jednoduchý, což bylo pro němé snímky žádoucí. Nejvíce se mi na celém filmu zamlouvala hudba. Bohužel se trošku obávám, že byla tím jediným, co se mi zamlouvalo. Celé to na mě působilo spíše jako romantický příběh, než že bych měl co do činění s krimi hororem. Obrovské zklamání a nuda. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (8)

  • Film byl natočen na motivy stejnojmenné novely od Marie Belloc Lowndes z roku 1913. Jednalo se o první knihu, která nabízela řešení záhady okolo Jacka Rozparovače. (Kulmon)
  • Filmový debut Reginalda Gardinera. (Kulmon)
  • Hitchcock chtěl původně nejednoznačný konec, ale studio to nepovolilo. (Kulmon)

Reklama

Reklama