Reklama

Reklama

Raw

  • Francie Grave (více)
Trailer 1

Justine pochází z vegetariánské rodiny. V šestnácti letech odchází na veterinární školu, kterou studuje její starší sestra. Při jedné z epizod šikany je donucena poprvé v životě pozřít syrové maso. Tato zkušenost ji od základů změní a probudí v křehké dívce spící monstrum. (Film Europe)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (190)

animaxis 

všechny recenze uživatele

Raw je chladné a místy velmi krvavé drama o dospívající vegetariánce, ve které jistá událost probudí chuť po lidském mase. Film s takovou tématikou jsem dosud neviděl a musím říct, že se jedná o minimálně zajímavý zážitek, který ale nejen že není pro každého, ale vlastně je spíš jen pro lidi se silným žaludkem. Hlavní postava je vcelku sympatická a je zajímavé ji sledovat při jejím vývoji v kanibalku. To vše se odehrává v prostředí zdravotní školy, které tomu dodává ještě větší porci chladné atmosféry. Krvavých scén tu vlastně ani není tolik, ale když už tu jsou, tak dokáží být hodně intenzivní (při jedné se mi udělalo špatně, to se mi u filmu stalo historicky poprvé :D). Konec filmu má navíc poněkud zajímavou pointu, která mě opravdu donutila s ne úplně příjemnému zamyšlení, ale abyste to pochopili, musíte opravdu vidět celý film. Nicméně slabším povahám bych ho určitě nedoporučoval. ()

Bordoshut 

všechny recenze uživatele

Recenze na francouzský film Raw: Jsem z toho poněkud rozpačitý. Pobavený a zároveň i rozčarovaný. Ke konci lehce znechucený – nejprve gorem, pak rozuzlením. Trochu se divím, že tento počin nenašel své místo v žebříčku rozporuplných. Na druhou stranu to ale není nic, o čem by se daly vést dlouhé debaty a rozjímat, zdalipak byl tvůrce prostoduchý ňouma, anebo nedoceněný génius. Podle mě byl ten, kdo tohle vymyslel, především vyšinutý maniak. Anebo měla režisérka zrovna své dny. (Jestli mi prominete tento vtípek zavánějící sexismem.) Ovšem šílenec, nebo ne – ono jí to jakž takž šlape. Děje se tak možná díky krátké stopáži a každopádně navzdory nepřítomnosti jakékoliv akce anebo něčeho, co by ji alespoň zdánlivě připomínalo. Velký podíl na tom jistě má i herečka Garance Marillier, která ztvárnila hlavní postavu a odvedla skutečně dobrou práci. Alespoň v rámci mantinelů stanovených scénářem. Obecně můj největší problém s filmem jsou právě různé zápletky vycházející z jednání postav, které ne vždy dává smysl. Je tady snaha pohrát si s charakterem hlavní hrdinky tím, že se k ní všichni budou chovat hnusně, jenomže tu vůbec nedává smysl, proč by to dělali. Někteří tu jsou vyloženě zlí jen proto, aby byli zlí. O scéně, kdy jedna postava jen tak skočí pod auto, ani nehovořím. Nicméně alespoň si film klade chytré otázky (já jsem si je taky kladl), někdy doprovázené i úsměvnou odpovědí. Příklad za všechny: "Why this?" – "Don't know." A pokud jste film viděli, tak tady mám pro vás ještě jednu: "Why didn't he fight back?" Ta je taky dobrá. Samostatnou kapitolou je pak domnělý gore filmu, který je sice docela odporný, ačkoli netečou hektolitry krve, avšak nedočkáme se kýženého finále, na které každý divák, který to nějak vydržel až do konce, čeká. Vlastně se to v závěru vyvine jiným směrem, než bychom původně čekali – což v žádném případě není pochvala. Film se nám tu snaží říct něco na způsob: "Věřte mi! Tohle není jenom o hryzání člověků!" A víte vy co? Já mu to nevěřím. ()

Reklama

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Další hodně nechutná záležitost z Francie. Nečekal jsem, že mi bude až tak na blití. Při scéně s prstem, mi bylo víc hůř, než při nějaké brutální Gore scéně. Natočeno je to perfektně, hlavní představitelka opravdu hrála uvěřitelně. Nechutné scény jsou zde dost realistické. Hodně vážný, dost krvavý, nechutný film. Myslím, že KFC dlouho nenavštívím. Bon appétit. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Po príchode na novú školu zisťuje Justine, že prostredie je trochu iné, než si pôvodne predstavovala. Namiesto usilovného štúdia sa budúci veterinári venujú radšej zábave a šikanovaniu nováčikov. To jej až tak nevadí, ale len do chvíle, kedy má ochutnať mäso. To je už pre ňu problémom, pretože je z vegetariánskej rodiny. Po ochutnaní zakázaného ovocia jej chuť na mäso už len rastie... - Počítal som s tým, že Raw / Grave nebude 100%-ným hororom, ale bol som na tento počin aj tak zvedavý. Vo výsledku sa to u mňa v rámci spokojnosti pohybuje niekde v strede. Na to, že ide o horor, ktorý sa dostal do kín po celom svete, je tu téma Body Horroru spracovaná dosť intenzívne a kamera sa na rozdiel od ostatných podobných počinov nevyhýba zobrazeniu brutálnych scén, aj keď to samozrejme úroveň béčkových hororov z tohto subžánru nedosahuje. Prostredie veterinárskej školy ma zaujalo a bol som rád, že bolo ukázané aj nejaké to vyučovanie, pretože nemám rád horory zo školského prostredia, ktoré sa v škole takmer vôbec neodohrávajú. Je tu cítiť, že režisérka chcela zasiahnuť hlavne moderných divákov a poukázať na mnohé témy ( vegetariánstvo, homosexualita, anorexia ) sa jej podla mňa podarilo vhodne, pretože sú to krehké témy a tu sú spracované nenásilne. A výsledný dojem? Justine konečne zistila to, čo už všetci dávno vieme. Nejaké listy sa nikdy nevyrovnajú poriadnemu medium rare steaku. A ak by mal nejaký vegetarián niečo proti tomu, že kvôli tomu steaku zomreli nevinné zvieratá, tak len dodám, že ten steak je z ludského mäsa. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Pár drobných nechutností sa našlo, ale žeby som z nejakého olizovania očička, odhryznutia líčka či obhryzovania prstíka išiel odpadnúť, to asi sotva. Čakal som od toho viac teda. Nijaký veľký hororový kinozážitok som si z toho neodniesol. Dokonca to viac vnímam ako komédiu (scénka s vysmiatym dedkom v nemocnici pobavila ako už dlho nič). Asi najväčším plusom snímku tak ostáva to, že som po nekonečnej sérii duchárin konečne videl v kine niečo nevšedné. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (6)

  • Scéna, v ktorej starší žiaci vylejú zvieraciu krv na nováčikov, je odkazom na známu plesovú scénu z hororu Carrie (1976), ktorý sa taktiež zaoberá dospievaním mladého dievčaťa. (Marceloo)
  • Celosvětová premiéra proběhla 14. května 2016 na Cannes FF ve Francii. (ČSFD)
  • Natáčení začalo 3. listopadu 2015 v Belgii a trvalo 38 dní. Většina scén se natáčela na veterinární klinice univerzity v Liège. (bianci)

Reklama

Reklama