Reklama

Reklama

Mistr napětí vykresluje v tomto psychologickém thrilleru fascinující portrét psychicky narušené ženy a muže, který se ji snaží zachránit. Marnie (Tippi Hedren), notorická zlodějka a lhářka, pracuje jako sekretářka Marka Rutlanda (Sean Connery) a snaží se ho okrást. Mark impulzivně požádá nemocnou krásku o ruku a snaží se dopátrat příčin její posedlosti. Když se vinnou strašné nehody Marnie dostane až na samý okraj smrti, Mark ji v nevyhnutelném šokujícím závěru donutí postavit se čelem svým démonům i minulosti. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (170)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Nevím jestli vše ve filmu dává logiku a jestli tam některé věci nejsou trochu navíc, ale rozhodně nemůžu Mistrovi upřít onu typickou hitchcockovskou atmosféru, kdy vás mrazí v zádech. Jestli mi něco opravdu vadí, tak je to zadní projekce, které se Hitch ne a ne zbavit, a taky některé špatně natočené scény, třeba ta jak Marnie padá z koně. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré psychologické drama s několika přímo úžasnými scénami (kromě loupeže stojí za pozornost samozřejmě i nervy drásající závěr s koněm a vším, co přijde pak), výborným výkonem Tippi Hedren a stoprocentně romantickou hudbou Bernarda Herrmanna. Kdyby ale byla Marnie o nějakých 20 minut kratší, ohodnotil bych ji ještě lépe. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Kdo vymyslel zadní projekci, tomu by měli šlápnout na kuří oko, a tomu, kdo ji nadměrně využívá, taktéž (nemám rád honičky v autech, na koních zase ano; ale ani to tu nesedělo). Četl jsem pár komentářů; obsahují kritické k poznámky k režii, hercům, vedení příběhu, trikům (především již zmíněné zadní projekci), Conneryovské psychoanalýze atd. Všechny se mi zdají být případné. Pozn. 1: Z komentáře Faidra *** vyvozuji, že tam, kde psychoanalýza končí, skutečný příběh/život teprve začíná. I s tím souhlasím. Pozn. 2: troufalka **** nachází podrobnosti s filmem Psycho. v Marnie říká Lil: "Vždycky jsem si myslela, že nejlepším přítelem dívky, je její matka. V Psychu říká Norman: "Nejlepším přítelem chlapce je jeho matka." ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Marnie má svoje predpoklady na úspech vďaka starému dobrému Hitchcockovi, ktorý vie brilantne narábať s atmosférou zdá sa, že v každom svojom filmovom počine. Tentokrát stavil na hlbinný psychoanalytický fenomén, čím vnáša do filmu nové spestrenie. Rozhodne je to iný Hitchock, možno menej "akčný" a viac romanticky sýtený. Takisto na vyvrcholenie a rozuzlenie čakáme o niečo dlhšie ako sme zvyknutí. Celkovo má však pekne zvládnutú obsahovú aj formálnu stránku, až na pár odpustiteľných minimalistických chybičiek ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Připouštíte, že jste zlodějka a lhářka. Ale jakého typu?" Frigidní zlodějka s několika fóbiemi je jistě snem každýho nudícího se milionáře, ale já bohatej nejsem, takže mohu v klidu světu oznámit, že si Marnii nevezmu za ženu, sekretářku ani žokejku. Ona sama mi totiž připadala dost protivná na to, abych se o ni strachoval, ale to kolem ní bylo celkem zajímavý. Zejména nedbale položená kniha s názvem "Sexuální úchylky zločinců ženského pohlaví" mě zaujala a určitě v ní dokážu nalistovat něco zajímavějšího, než Hitch zfilmoval. ()

Galerie (141)

Zajímavosti (22)

  • Filmový štáb vzpomíná, jak zábavné bylo obsazení Seana Conneryho. Autoři nevěděli, koho obsadit do role Jižana z vyšších vrstev. Jednoho dne Hitchcock řekl: "Právě se natáčí jedna z knih o Bondovi a slyšel jsem, že ten chlapík, který hraje Bonda, stojí za vidění. Měli bychom si sehnat nějaké ukázky." Štáb proto přošel scény s tímto hercem, který mluvil se silným skotským přízvukem. Poté se na sebe autoři navzájem podívali a vyprskli smíchy: "Toho musíme rozhodně vzít.“ A později nelitovali. [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)
  • Louise Latham (filmová matka Marnie) byla navržena scénáristou Jayem Pressonem Allenem - oba byli spolužáky na internátní škole v Texasu. (facojurka)
  • Conneryho honorář činil 400 000 dolarů. (M.B)

Reklama

Reklama