Reklama

Reklama

Mistr napětí vykresluje v tomto psychologickém thrilleru fascinující portrét psychicky narušené ženy a muže, který se ji snaží zachránit. Marnie (Tippi Hedren), notorická zlodějka a lhářka, pracuje jako sekretářka Marka Rutlanda (Sean Connery) a snaží se ho okrást. Mark impulzivně požádá nemocnou krásku o ruku a snaží se dopátrat příčin její posedlosti. Když se vinnou strašné nehody Marnie dostane až na samý okraj smrti, Mark ji v nevyhnutelném šokujícím závěru donutí postavit se čelem svým démonům i minulosti. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (170)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

pro mě osobně zatím nejslabší Hitchcock. Kombinace thrilleru/dramatu a lehce nestandardní romantiky je něco co by mistrovi mohlo/mělo sedět a ono to bohužel docela skřípe. Těžko říct jestli za to může přepálená stopáž, "nucená" změna scénáristy, nebo snad Hitchova neochota opustit svojí komfortní zónu a natočit Marnie trošku jinak, ale nebýt Tippi Hedren (která je jako "náhrada" za Grace Kelly velmi dobrá) a neodolatelného a správně nejednoznačného Conneryho asi bych se nedostal ani na ty tři hvězdy...60% ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Po prvním zhlédnutí převládá dojem, že po jedné každé geniální scéně následuje patero zcela obyčejným a průměrných, že Sean Connery je (v rámci tohoto filmu) příšerné poleno a Bernard Herrmann, třebaže persóna v osobním životě nesnesitelná, byl ve svém oboru nezpochybnitelným velikánem. Kdybych Hitchcocka neznal, dal bych svým dojmům za pravdu a setkání s traumatizovanou Marnie bych považoval za uzavřenou kapitolu. Takhle budu žít ve věčné nejistotě, dokud se nedostanu na kobylku každé možné interpretaci, protože vím, že v Marnie, jakožto ve zjevném vyvrcholení série mistrovských děl unikátního režiséra, který si velmi dobře uvědomoval, že "nadvláda skutečnosti nad možnostmi zůstává srdcem filmu bez srdce", má všechno svůj smysl. A k tomu mi dopomáhej Robin Wood._____Varovná poznámka na okraj: Na DVD vydání od Universalu je film bohužel prezentován v poměru stran 1,33:1 (Letterbox), ačkoli jeho původní formát je 1,85:1. Znamená to především znatelné zhoršení obrazu i rozbití mnoha zajímavých obrazových kompozic. ()

Reklama

Spike17 

všechny recenze uživatele

Marnie na jednu stranu nemůže zapřít typicky hitchtcockovskou atmosféru, nicméně zaměření se na psychologii postavy se Hitchcockovi nepovedlo vyobrazit tak bravurně, jak to míval ve zvyku. Po technické stránce film v několika scénách viditelně tápe (Hitchovo zatvrzelé používání zadních projekcí) a ty pak působí lehce směšně i ve své době. Je veliká škoda, že se v hlavní roli nepředstavila Grace Kelly, neboť Marnie vyloženě trpí účastí Tippi, jejíž chladná odtažitost je sice účelová, ale s jedním výrazem ve tváři a celkovou aurou herecké nemohoucnosti a nesympatičnosti si k hlavní postavě nelze vybudovat kladný vztah a pochopit tak její jednání. Chápu, proč dobová kritika film nevyzdvihovala do výšin, není k tomu prostě oproti Hitchcockovým předchozím snímkům, žádný zvláštní důvod. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Žil byl jeden Hitchcock, který zpracoval thriller v jehož ústředí je psychicky narušená hrdinka, od které se odvíjí celá zápletka, a kterou se někdo po celou dobu snaží "Zachránit". Tento Hitchock nasadil vysokou laťku všem svým nástupcům, kteří jí ale dosáhli jen málokdy. Napodobovali, přidávali nové prvky a příběh zamotávali, ale smutnou pravdou je, že Hitchcock byl tím tím, kdo z tohohle tématu vytvořil základní kámen. Je pravda, že dnes by onen traumatizující zážitek byl v dnešních filmech příliš slabý, ale to není chyba Alfreda, ale naší doby. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Pokud dobře počítám, je Marnie 23. filmem, který jsem od mistra Alfréda viděl, takže už jsem celkem způsobilý napsat, že vím, že Hitch to umí lépe. Dokonce mnohem lépe. Na staré dobré časy, kdy nám napínal nervy k prasknutí, si vzpomeneme jen v jediné scéně (Marnie jde loupit a v tu chvíli přijde uklízečka), jinak jde o rozvleklý psychologický dialog mezi Hedrenovou a Connerym, který je navíc podivně nelogický: Marnie je sice hezká ženská, ale není to až taková sláva, aby si kvůli tomu muž vzal ženu, která ho podvádí, lže mu a štítí se na něj sáhnout. Vysvětlete mi, co z toho vztahu Mark má? Skutečně ji tak moc miluje? Nebo ho pohání spasitelský komplex, chce Marnii za každou cenu pomoct? Nevím, nějak tomu nevěřím. Hitchcock je tentokrát víc psychoanalytický než cokoli jiného a to mi upřímně řečeno nesedí. Závěr byl ve své době nejspíš velmi šokující, ale ve zkoušce času neobstál. Dnes jsme zvyklí vídat mnohem horší věci i v některých filmech pro děti. ()

Galerie (141)

Zajímavosti (22)

  • Diana Baker (Lil) měla zakázáno přečíst si scénář, dokud se nerozhodne, zda ve filmu bude hrát. Jediné co věděla, bylo, že se jedná o Hitchcockův film Marnie s Tippi Hedren v hlavní roli. (facojurka)
  • Natáčeno od 26. listopadu 1963 do 19. března 1964. (facojurka)
  • Na scénáři původně pracoval Evan Hunter, ten však trval na vynechání kontroverzní scény v lodní kajutě, s čímž však Hitchcock nesouhlasil. Scénář poté dokončil Jay Presson Allen. (filip.novak)

Reklama

Reklama