Reklama

Reklama

Mistr napětí vykresluje v tomto psychologickém thrilleru fascinující portrét psychicky narušené ženy a muže, který se ji snaží zachránit. Marnie (Tippi Hedren), notorická zlodějka a lhářka, pracuje jako sekretářka Marka Rutlanda (Sean Connery) a snaží se ho okrást. Mark impulzivně požádá nemocnou krásku o ruku a snaží se dopátrat příčin její posedlosti. Když se vinnou strašné nehody Marnie dostane až na samý okraj smrti, Mark ji v nevyhnutelném šokujícím závěru donutí postavit se čelem svým démonům i minulosti. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (170)

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Osobně se u takhle starých filmů trochu bojím, že mě budou nudit, ale jako spousta jiných (třeba vynikající konverzačka Lev v zimě) mě naprosto vyvedl z omylu. Marnie má svoje chyby - není tak dějově sevřená jako jiné Hitchovy filmy, ani není děsivá, a nabízí relativně povrchní pohled na psychická traumata. Ale Hitchcokova režie je naprosto parádní a dokáže diváka hned zaujmout a nepustit po celé dvě hodiny. Film se jmenuje po psychicky narušené Marnie (frigidní kleptomanka s negativním vztahem k mužům), ale její nápadník/manžel Mark je zrovna tak zajímavý. Přiznejme si, není to moc hodný chlap. Marnie vydírá, má sexistické postoje a Marnie znásilní (to, že se ona aktivně nebrání, protože je v šoku, neznamená, že se je ok ji položit na postel a posloužit si). Kdyby ho nehrál charismatický a šarmantní Sean Connery, byl by mnohem víc zavrženíhodný. Mark má zálibu v zoologii a lovu - je to lovec a Marnie je jeho kořist. Zároveň chce ale Marnie opravdu pomoct a miluje jí. Sama Marnie také komentuje jeho "fixaci na ženu, která křičí hrůzou, když se k ní přiblíží". Zkrátka jak Marnie, tak Mark jsou zajímavé a komplexní postavy v dobře natočeném romantickém dramatu/thrilleru. Na svoji dobu byl tenhle film až moc odvážný, to mu ale v mých očích jen přidává body. PS: Zjistěte si něco o Hitchově nezdravé fascinaci Hedrenovou, film pak dostane další rozměr. Mimochodem, Hitch na oné kontroverzní scéně znásilnění trval, i když mu ji první scénárista vymlouval. No, a tak scénárista letěl a byl promtně nahrazen... ()

murakamigirl 

všechny recenze uživatele

Marnie má smolu, že ju pozerám v roku 2008. V roku 2008 už jej námet stratil akúkoľvek výnimočnosť a pomaly naň sadá prach. O čo ide, doklapne zakrátko, a potom už len neskutočne dlhú dobu spejete k tomu vyvrcholeniu. No, aspoňže nám bolo dopriatych flashbackov... Aj keď výkony dvoch herečiek v nich sú... povedzme diskutabilné. Aspoňže na toho Conneryho sa vôbec nehľadí zle.....:) ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Sladké, ach přesladké, až z toho lze dostat cukrovku. Connery byl fešák, moc hezky se na něj dívá a ještě lépe se poslouchá jeho nádherný sametový hlas. Ale to mi bohužel nestačí k tomu, abych mohla skousnout romantiku všech romantik bez přidané hodnoty humoru. Uvěřit pointě nelze ani v extrémně růžových brýlích zamžených radostí z pohledu na krásného chlapa. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Na mňa príliš zdĺhavé, neustále zbytočne pripomínajúce postihnutie mladej ženy. Také dve tri scény úplne zbytočné, pričom byť to o 30 minút kratšie, rozhodne by to malo lepší spád, a človek by neprepadal nude. Zlý film to nie je, téma je ako vždy Hitchcock-ovsky zaujímavá a pútavá, len som to zrejme Ja, čo sa nie vždy dokáže vcítiť do samotného príbehu. Každopádne, aspoň to vysvetlenie v závere stálo zato, a presne zato tá tretia, inak je tento snímok omnoho viac romantickou drámou, než thrillerom. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

pro mě osobně zatím nejslabší Hitchcock. Kombinace thrilleru/dramatu a lehce nestandardní romantiky je něco co by mistrovi mohlo/mělo sedět a ono to bohužel docela skřípe. Těžko říct jestli za to může přepálená stopáž, "nucená" změna scénáristy, nebo snad Hitchova neochota opustit svojí komfortní zónu a natočit Marnie trošku jinak, ale nebýt Tippi Hedren (která je jako "náhrada" za Grace Kelly velmi dobrá) a neodolatelného a správně nejednoznačného Conneryho asi bych se nedostal ani na ty tři hvězdy...60% ()

Galerie (141)

Zajímavosti (22)

  • Při natáčení scény, kde Lil naslouchá z okna rozhovoru Marnie s Markem, přišel Alfred Hitchcock za Dianou Baker, která hrála Lil, a rukama upravil její obličej do výrazu, který měla Lil mít. (facojurka)
  • Tippi Hedrenová a Hitchcock spolu při natáčení příliš nekomunikovali. Neměli spolu dobrý vztah poté, co Hedrenová nebyla spokojená při natáčení jejich předchozího filmu Ptáci (1963). (ČSFD)

Reklama

Reklama