Reklama

Reklama

Na sever Severozápadní linkou

  • USA North by Northwest (více)
Trailer
Thriller / Mysteriózní / Dobrodružný / Romantický
USA, 1959, 131 min

Scénář:

Ernest Lehman

Kamera:

Robert Burks

Hrají:

Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason, Jessie Royce Landis, Leo G. Carroll, Josephine Hutchinson, Philip Ober, Martin Landau, Adam Williams, Les Tremayne (více)
(další profese)

Americká kontrašpionáž si vymyslí neexistujícího agenta. Tajné služby si tohoto agenta ztotožní s reklamním odborníkem Rogerem Thornhillem (Cary Grant), který se tak jako volavka dostane do neproniknutelné hry agentů. Thornhill, pokoušející se celou věc objasnit, jen v poslední chvíli ujde jisté smrti při náletu letadla uprostřed pustiny, jehož iniciátorem byl nepřátelský agent Phillip Vandamm. Pouze krásná Eva (Eva Marie Saintová) mu nakonec podá pomocnou ruku, přestože ho zpočátku oklamala (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (568)

genetique 

všechny recenze uživatele

V titulnej scéne, hneď po úvodných titulkoch vstúpil do obrazu pán Hitchcock vo svojej povestnej miniroličke a už som vedel, že bude dobre. 'North by Northwest' nepatrí k tým snímkom, pri ktorých by ste vzdychali od úžasu. Patrí k tým, pri ktorých tíško sedíte s otvorenou hubou a čumíte a tú majstrovskosť. Vyše hodinu som pozeral na prepracovanisť deja takmer bez žmurknutia oka. Potom prišla na radu romantická zápletka, ktorá film trošku rozhodila, ale v majstrových rukách skončila úspechom aj v thrillerovej atmosfére. Záver na národnom pamätníku Mount Rushmore je veľkolepý, no vo svojej podstate aj dosť obyčajný a naháňačky v aute v projektovom štúdiu sa už vtedy riešili inak. Možno preto trošku opadnutie nadšenia. 85%. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

No zatim je to určitě nejlepší film od Hitchcocka, co jsem viděl. Hitchcock pro mě neni žádná modla, takže po slavnejch Ptákách a ještě slavnějšim Psychu (ani jeden z těchto filmů se mi vůbec nelíbil), jsem k tomuto filmu přistupoval hodně skepticky. Bylo mi jasný, že přestože má film tady 90%, tak nemůžu čekat žádnej zázrak a taky jsem se žádnýho zázraku nedočkal. Na sever severozápadní linkou je dost těžko zařaditelnej, poněkud zbytečně roztahanej film s děravym scénářem a totálně odfláknutym koncem. Těch několik světlejších okamžiků to už nevytáhne na víc, než průměrný hodnocení. Jinak na celym filmu mě nejvíc zaujalo, když na začátku jede Cary Grant taxíkem, tak v pozadí za nim jede Spartak. To docela nechápu, kde ho v USA sebrali. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Najamerickejšie, najfarebnejšie, najdlhšie, najdobrodružnejšie a vôbec po všetkých stránkach najveľkolepejšie spracovanie Hitchcockovej srdcovej látky krivo obvineného muža na úteku. Cary Grant je najsympatickejší herec svojej éry, Eva Marie Saint je krásna a krehká profesionálka, a všetko je to tak fantasticky nasnímané a zostrihané, až pradiem. Krásnej formálnej stránke dopomáha oscarom ovenčená výprava, zohrávajúca tu rovnakú rolu ako v Psychu alebo Vertigu - a to už je vzhľadom k žánru oddychového dobrodružstva čo povedať. Dokonalý film. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Kluk dívající se na zázrak. Teda spíš, čekající na zázrak. Nad hlavou mu lítá otazník, hoří jako pochodeň- nedočkavostí. Jeho úsměv balancuje někde mezi křečovitostí a tajemnem. Myšlenka "Je to divnej Hitchcock" odlítá jako motýl do prostoru. Nemává, mrcha. Přilétá letadlo, práškuje. Super! Cary Grant běží jako o závod a kamera taky. Kluk má po dlouhé době nefalšovaně otevřenou pusu, nikoliv od zívání, ale od údivu. Tak to má být. Alfred posledním klíčem otevírá dvěře do kina se jménem Bizar. Tam to dokončí. Kluka nudou zastřelí. Ten jen dí: "Už nikdy víc!" ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Slavná letetadlová scéna to shrnuje za mě. Doslova nesnáším způsob, jakým Hitchcock pracuje s filmovým prostředím, jakkoli je to filmařsky ekonomické a opodstatněné. Není to tím, že bych se nedokázal přenést přes modré pozadí, jen mi ta snaha o co nejlépe nasvícený studiový záběr a jejich plácání s exteriéry hodně kazí celkový zážitek. Asi jako kdyby kapela co pár vteřin střídala u jedné písničky módy plugged/unplagged. Cary Grant také nepatří mezi mé oblíbené herce a vůbec, Hitchcockovi prostě sluší víc černo-bílá. Jinak je to bez debaty kvalitní a napínavá podívaná. ()

Galerie (134)

Zajímavosti (70)

  • James Stewart velmi stál o to, aby mohl hrát Rogera Thornhilla a Alfreda Hitchcocka doslova prosil, aby ho do filmu vzal, ten však tvrdil, že nedostatečný finanční úspěch Vertiga byl způsoben tím, že Stewart vypadá příliš staře. Studio MGM chtělo do role obsadit Gregoryho Pecka, ale Hitchcock nakonec najal Caryho Granta, který byl paradoxně o 4 roky starší než James Stewart. (Kulmon)
  • Ve scéně, kdy je Roger Thornhill (Cary Grant) odvážen policisty z dražby, tak obě osoby na zadní sedačce sedí nepřipoutané. Když přijde zatáčka, tak se Roger nakloní do strany podle fyzikálních zákonů, ale policista vedle něj sedí bez známky pohybu. (Janik.Jurica)
  • Roger (Cary Grant) píše odkaz na zápalky, ktoré sú poloprázdne. Keď však odkaz číta Eve (Eva Marie Saint), sú plné a navyše je text inak usporiadaný. (magu)

Související novinky

Nolan prozradil název nového filmu

Nolan prozradil název nového filmu

01.04.2019

Věčný tajnůstkář Christopher Nolan (Dunkirk, Memento) už pár měsíců dává dohromady svůj nový film. O tom se až dodnes nic moc nevědělo, do hlavní role byl obsazen John David Washington … (více)

Film Christophera Nolana našel hvězdu

Film Christophera Nolana našel hvězdu

20.03.2019

O novém filmu Christophera Nolana (Interstellar, Dunkirk) až doposud nebylo moc co psát. Některé zdroje snímek přirovnávaly duchem k Na sever severozápadní linkou a Počátku, tahle porovnání už ale… (více)

Projekt 100 / 2007

Projekt 100 / 2007

11.01.2007

Již 13. rokem se můžeme těšit laskavé péči organizátorů putovní filmové přehlídky Projektu 100, AČFK. Ti kažodorčně dbají o pravidelný přísun deseti mimořádně kvalitních filmů na stříbrná plátna po… (více)

Reklama

Reklama