Reklama

Reklama

Na sever Severozápadní linkou

  • USA North by Northwest (více)
Trailer
Thriller / Mysteriózní / Dobrodružný / Romantický
USA, 1959, 131 min

Scénář:

Ernest Lehman

Kamera:

Robert Burks

Hrají:

Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason, Jessie Royce Landis, Leo G. Carroll, Josephine Hutchinson, Philip Ober, Martin Landau, Adam Williams, Les Tremayne (více)
(další profese)

Americká kontrašpionáž si vymyslí neexistujícího agenta. Tajné služby si tohoto agenta ztotožní s reklamním odborníkem Rogerem Thornhillem (Cary Grant), který se tak jako volavka dostane do neproniknutelné hry agentů. Thornhill, pokoušející se celou věc objasnit, jen v poslední chvíli ujde jisté smrti při náletu letadla uprostřed pustiny, jehož iniciátorem byl nepřátelský agent Phillip Vandamm. Pouze krásná Eva (Eva Marie Saintová) mu nakonec podá pomocnou ruku, přestože ho zpočátku oklamala (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (567)

Madison 

všechny recenze uživatele

Hitchcockovi nemožno upierať jeho režisérske kvality a týmto filmovým skvostom v unikátnom hereckom i obsahovom balení si vydobil cestu na môj osobný piedestál, z ktorého ho nedokážem zvrhnúť. Bláznivé kriminálne dobrodružstvo podmaľované jemnými romantickými či napínavými variáciami dodávajúcimi osobitný šmrnc a chvíľami príchuť ľahkej americkej zábavy. Scenár je dokonalý a celkovo sa v tej spleti intríg a podlostí nedá nájsť jedno hluché miesto. Cary Grant je pohľadný gentleman s charizmatickou tváričkou a Eva Marie podmanivá klamárka a........ a musím to vidieť ešte raz, pretože na jeden raz sa to všetko proste vstrebať nedalo :) 90% ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Zdrcujici nastup, Grant perli, je ostry jako chilli, naprosto genialni dialogy. Bond HADR! Ve vlaku opet super nater, scena baleni - uzasna. Skutecne pekne prokreslene postavy. A co pak? Scena s letadlem, ouha, tenhle predchudce akcniho filmu je opravdu pouze jeho predchudce ale co, ten vybuch byl prece docela cool.. No a zaver? No comment. Profesor nedokaze nacpat do pistole jen dva slepe naboje, zavrenou branu nemuzeme projet, zaporaci nevlastni zadne strelne zbrane, jen lampicky a E.M. Saint (ktera je skutecne krasna, mozna i vic nez jeji jmenovkyne z Brna Silvia) nemuze utikat pred pronasledovateli protoze se ji zasekla vlecka v keri,,, + odporne komicka scena na skale.. To neslo!!! Presto budu verit Rob Royovi ze Hitchcock si ze me posledni ctvrthodinu delal prdelky a dam 4 a ne puvodne zamyslene 3 hvezdy... ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,GEORGE KAPLAN NEEXISTUJE. VĚŘTE MI. A PROTO VÁS CHCI POŽÁDAT, ABYSTE JÍM ZŮSTAL JEŠTĚ 24 HODIN VY.“ … ,,POSLYŠTE. JÁ PRACUJI V REKLAMĚ, NE JAKO BÍLÝ KŮŇ! ZÁVISÍ NA MĚ MÁ PRÁCE, SEKRETÁŘKA, MATKA, DVĚ BÝVALÉ MANŽELKYA NĚKOLIK BARMANŮ... A JÁ JE NEHODLÁM ZKLAMAT TÍM, ŽE SE NECHÁM ZABÍT!“...... /// Nejdřív moc nechápu, proč má bejt zrovna tohle klasika, která nestárne. Ale pak se to tak parádně zamotá, Roger začne pronášet suchý sarkastický hlášky, a vůbec ty hlavní postavy jsou na špionážní romantickej thriller zbytečně vtipně ukecaný. Kdyby někdo natočil podobnou story dneska, do nebes by byl vynášenej jeho cit pro dvojí hru tajnejch služeb, či nepravou identitu. Serte na to, že hodně věcí může (co může, vono to tak je!) působit naivně. Tohle je fakt (i po těch letech) moc zajímavej filmovej zážitek! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chcu si připomenout nesmrtelný filmový akční scény. 2.) Když se řekne ,,Mount Rushmore“, tak si vzpomenu na … (na nic vole. ... No právě!). 3.) Zjistím, že Bond (James Bond) byl stejně druhej! 4.) Thx za titule ,,DuLLo.“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ** AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

V tomhle snímku Hitchock dokonale zkloubil svůj nesporný režisérský rukopis. Snímek, ve kterém se proplétá několik různých žánrů od komických situací (Grantova jízda v opilosti) přes romantiku až po opravdové drama/thriller, jen potvrzuje, že zařadit Hitchcockovu tvorbu do nějaké žánru je téměř nemožné (navíc nechápu, kde se vzalo oslovení "Mistr hororu"....). Napětí jaké Hitchcock dokázal vytvořit se jen tak nevidí (Grantovo čekání na opuštěné silnici, tam se přesně ukazuje mistrovství Hitchcockovi režie). Cary Grant je velmi sympatický a pro mě je to takový předchůdce Jamese Bonda. Jeden z nejlepších Hitchcockových snímků. Dodnes nemůžu pochopit jak je možné, že režisér jako byl Alfred Hitchcock nikdy nezískal jediného Oscara za režii........ ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

North by Northwest byl první film, na který jsem se od Hitche opravdu hodně těšil. Taky je to první film, který můžu opravdu pochválit. Pochválit ho za originální příběh, výborného a charismatického Caryho Granta, - který by určitě uspěl i jako James Bond díky svojí eleganci - a stylový scénář. Normálně přiznám, že je to hezkej chlap a vypadat jako on by mi vůbec nevadilo. Ale určitě nemůžu pochválit to, jak s tím Hitech zaráběl, protože efekty jsou otřesně, prvotní Caryho „opilá jízda“ působí opravdu lacině, některé scény jsou uměle a křečovitě vyvolané. Místy dochází k obrovské teatrálnosti. Charaktery vykresleny dobře, ale důležitá věc, vládní agentura mi připadala jako pionýrský tábor pro lidi staršího věku. Největším strašákem je ale předvídatelnost, které si většina z vás nejspíš nevšimla, jak jste do toho byli zažraní. Mít u toho společnost, vsázel bych se o pokračování další scény a pořádně si namastil kapsy! Ve filmu nenajdete žádný zvrat, který vás překvapí nebo dokonce zarazí, protože to všechno budete čekat. __ Po druhé projekci jsem byl uhranut a opět ti, Hitchi, přidávám další hvězdičku! ()

Galerie (130)

Zajímavosti (70)

  • Název filmu odkazuje k verši z Shakespearova „Hamleta“: „Blázním jen, když fouká od severoseverozápadu, když vítr věje od jihu, rozeznám kozu od vozu."
    (Kamkon)
  • Ve scéně, kdy jsou Roger Thornhill (Cary Grant) a Eve Kendall (Eva Marie Saint) v jídelně a Eve vytáhne z kabelky pistoli, si lze na pravé straně za hlavní hrdinkou všimnout malého chlapce, který si ještě dříve, než vyjde z pistole výstřel, zacpe uši. (Pavlínka9)

Související novinky

Nolan prozradil název nového filmu

Nolan prozradil název nového filmu

01.04.2019

Věčný tajnůstkář Christopher Nolan (Dunkirk, Memento) už pár měsíců dává dohromady svůj nový film. O tom se až dodnes nic moc nevědělo, do hlavní role byl obsazen John David Washington … (více)

Film Christophera Nolana našel hvězdu

Film Christophera Nolana našel hvězdu

20.03.2019

O novém filmu Christophera Nolana (Interstellar, Dunkirk) až doposud nebylo moc co psát. Některé zdroje snímek přirovnávaly duchem k Na sever severozápadní linkou a Počátku, tahle porovnání už ale… (více)

Projekt 100 / 2007

Projekt 100 / 2007

11.01.2007

Již 13. rokem se můžeme těšit laskavé péči organizátorů putovní filmové přehlídky Projektu 100, AČFK. Ti kažodorčně dbají o pravidelný přísun deseti mimořádně kvalitních filmů na stříbrná plátna po… (více)

Reklama

Reklama