Reklama

Reklama

Ingrid Bergmanová a Cary Grant v americkém špionážním filmu. Brzy po skončení druhé světové války je známý nacistický špion Huberman odsouzen americkým soudem. Jeho dcera Alicia se nemůže zbavit zklamání a pocitu viny z činnosti otce, o níž neměla vůbec tušení. S touhou na vše zapomenout se vrhá do víru života plného divokých večírků a alkoholu. Na jednom z nich se setkává s přitažlivým mužem, který jí není lhostejný. Později zjistí, že T. R. Devlin je americký agent. Alice chce vykoupit provinění svého otce a nabídne Devlinovi, že mu pomůže proniknout do centra německých špionů ukrývajících se v Brazílii. Proto se nakonec provdá za Alexandera Sebastiana, který žije v Rio de Janeiru, a získává díky němu přístup do tajné organizace...
Thriller režiséra Alfreda Hitchcocka zaujme působivým a vynalézavým zpracováním, skvělým scénářem a úžasným vedením kamery (Ted Tetzlaff). Vynikající jsou i herecké výkony Ingrid Bergmanové (Alicia), Caryho Granta (Devlin) a Clauda Rainse (Alexander Sebastian).
Film byl dříve uveden pod názvem Pověstný muž. Nepřesný překlad u nás před lety zavedli filmoví historici Jaroslav Brož a Myrtil Frída ve své knize 666 profilů zahraničních režisérů (A-Z). Ten byl pak postupně přejímán dalšími publicisty a historiky. Česká televize se rozhodla nyní snímek uvést pod názvem, který přesněji odpovídá ději příběhu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (207)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Škoda, že druhému poločasu, při kterém divák napětím ani nedutá, předchází první dějství, u kterého těžko neusnout. Chválím kameru a samozřejmě mistrně zvládnuté pasáže s napětím. Po přečtení Grantova životopisu se musím jen smát, že v tomhle filmu je první hvězdou (a ovšem, jako první v titulcích, o což se někdy vedly velké zákulisní bitvy), ale mnohem větší prostor a roli zaujímá Ingrid Berman. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $2miliónyTržby USA $24,464,742Tržby Celosvetovo $24,549,000║ Strašne mi tam chýba lepšia dejová svižnosť a viac napätia, takto keď si to človek zhrnie tak za celý čas sa vo filme nič prevratné neudeje, škoda. Herci sú samozrejme fajn. /60%/ ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zpočátku je příběh nudnější, má velmi vlažné tempo a působí příliš rozvlekle, ovšem to vše je příprava na grandiózní závěr, při kterém divák nespustí oči z obrazovky a hltá každou minutu, jež jsou dekorovány pověstnou Hitchcockovou gradací napětí a samotný konec je opravdu vynikající. Celkový zážitek dotváří i perfektní hudba a zdařilé výkony herecké dvojice Grant - Bergmanová. Nebýt onoho zmíněného pomalého rozjezdu, tak by to bylo na plný počet. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Zaujimave spojenie romantiky a spionazneho thrilleru, ktore ale pekne funguje. Druha polovica filmu nemala chybu hlavne vdaka stupajucemu napätiu.... 03.01.2009 ____ Cary Grant - (Devlin) +++ Ingrid Bergman - (Alicia Huberman) +++ Claude Rains - (Alexander Sebastian) +++ Louis Calhern - (Kapitán Paul Prescott) +++ Leopoldine Konstantine - (Anna Sebastian) +++ Produkcia: Alfred Hitchcock +++ Hudba: Roy Webb +++ ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Tenhle ne zcela typický Hitchcockův film se odehrává v Brazílii a na rozdíl od režisérových známějších hororově laděných snímků rozbrnkává romantickou strunu. Pro dnešního diváka trochu kýčově, ale je nutno absorbovat dobu, ve které byl natočen (1946) a nechat se jím vést.. "'You don't think a woman can change?' 'Sure, change is fun, for a while.'" ()

Galerie (59)

Zajímavosti (25)

  • Claude Rains stál v několika scénách s Bergmanovou na krabicích, aby se zdálo, že jak Rains, tak Grant jsou oba mírně vyšší než Bergmanová. Ve skutečnosti byl Grant o 18 centimetrů vyšší než Rains. (Kulmon)
  • Alfred Hitchcock se ve filmu objeví jako muž popíjející šampaňské na večírku u Alexandra Sebastiana. (Kulmon)
  • Producent David O. Selznick prodal práva na film Pověstný muž studiu RKO Pictures, aby zalepil část rozpočtu předraženého snímku Souboj na slunci (1946). RKO Pictures koupilo práva za 800 tisíc dolarů navíc s 50% podílem ze zisku. (Trainspotter)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno