Reklama

Reklama

Když přijede strýček Charlie na jednu ze svých obvyklých návštěv příbuzných do ospalého městečka Santa Rosa, začne jeho obyvatelům jedno z nejnapínavějších dobrodružství. Šarmantního strýčka Charlieho, nebezpečného zabijáka, který cestuje z Philadelphie do Californie a v patách má zákon, ztvárnil Joseph Cotten. Brzy ale jeho dříve nic netušící neteř a jmenovkyně Malá Charlie (Teresa Wright) pojme podezření, že její strýček je vrahem vdov, a smrtelná hra na kočku a na myš začíná. Jak se v průběhu tohoto skvělého psychologického thrilleru neteř postupně dobírá pravdy, nezbývá psychopatickému zabijákovi nic jiného, než svou nejmilejší příbuznou zavraždit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (181)

Ruut 

všechny recenze uživatele

Opět musím psát na Hitchcocka chválu. Opět výborný thriller mista napětí. Film je 60 let starý a i přesto mě dokonale pohltil. A jak čtu z okolních komentářů tak nejen mě. Trochu mi také vadil pomalejší rozjezd a často ta šílená naivita Charliiných rodičů. Tady se přehrávání a škatulkování do jednoznačných pozic tak typické pro období vzniku filmu nezapře. To je však jen malá vada na kráse. Vše vyvažuje skvělý záporák Joseph Cotten a samozřejmě režie Alfreda Hitchcocka. Určitě právem je tento film v top žebříčku prestižního IMDb. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Já vím, že bych na ten film měl být hodný, protože je to už takový vetchý dědeček a měl bych mít úctu k jeho šedinám, ale když on je to thriller a tam bych se měl - aspoň pokud chci naplnit žánr - cítit napjatý, jenže strýček Charlie je průhledný jako okenní tabule a je na tom zkrátka a dobře znát doba vzniku. Z dnešního pohledu je to strašně předvídatelné, naivní a navíc zatížené balastem dobově vděčných prvků, jako je přemoudřelá dceruška - třetí hvězdičky bych byl ochoten dát, jedině kdyby strýček mordoval právě taková děťátka. Je úsměvné, že současné thrillery o několik tříd lepší mají leckdy menší procentuální podporu než tahle zestárlá klasika. Nebudu k Hitchcockovi servilní a nadělím mu pouhých 40 % celkového dojmu. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Prepracované dialógy, scenár, hitchcockovský svet uzavretej skupinky hrdinov, pre ktorých je okolie akoby křovím, ktoré sem-tam nenápadnými hláškami vstupuje do deja. Dôraz na obraz podporený dialógmi odľahčovanými humorom, rozuzlenie v záverečnej scéne. Dohromady vytvára zážitok, nestrácajúci čaro ani niekoľko desaťročí od vzniku. V pozadí stojí Hitchcockom viackrát rozvíjaná téza, že najhorší zločinci vychádzajú nie z kanálov veľkomesta ale z tepla rodinného krbu. Zaujímavé je rozpracovanie motívov konania ženskej predstaviteľky a jej meniacich (no nie lineárne sa posúvajúcich) sa postojov k mužskej postave. ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Jak pravdivě říká Francois Truffaut v knize rozhovorů s Hitchcockem, Joseph Cotten byl spolu s Claudem Rainsem (Pověstný muž) a Robertem Walkerem (Cizinci ve vlaku) nejlepším hitchcocovským padouchem, neboť byl padouchem charismatickým. A jak praví známá hitchcockovská zásada: dobrý padouch dělá většinu dobrého filmu. Zde to platí beze zbytku, ale Cottonovi coby vražednému strýčku Charliemu zdatně sekundují i krásná Teresa Wright (jeho neteř) či Henry Travers a Hume Cronyn, kteří hrají nadšené milovníky detektivek, každý večer usilovně přemýšlející, jak se vzájemně zavraždit. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ja normálne čumím a nechápem. (oficiální text distributora) síce načmáral úplný idiot, no omnoho väčší ho schválil. Skutočne si neviem predstaviť, aké kroky viedli jedinca k tomu, aby zverejnil obsah, ktorý je kurva fix takým "spoilerom", že je človeku normálne do revu, ako dokonale niekto dokáže dojebať celkový dojem z filmu. Stačí aby človeku padli oči na týchto pár viet, a ušetrí 108 minút svojho života. Škoda .. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (26)

  • John Cotten si nebyl jist "v kraflecích" jak pojmout roli zabijáka. Šel se tedy pro radu k Hitchcockovi. Ten ho místo odpovědi vzal na rodeo se zadáním úkolu, aby mu dal vědět až v obecenstvu objeví nějakého vraha. Cotten rázem pochopil o co Hitchcockovi šlo. Vrah se prostě chová jako každý jiný. (DaViD´82)
  • Alfred Hitchock o tomto filmu často prohlašoval, že je jeho nejoblíbenější. (Witta)
  • Alfred Hitchcock příběh doplňuje slovy: "Říká se, že postavu matky ve filmu Ani stín podezření jsem vytvořil podle své vlastní matky. Mohu vám říci, že jsem to záměrně nedělal a ani bych si to nedovolil. Postavy mých filmů žijí vlastním životem a občas s nimi část života sdílím, a to dokonce snad i podstatnější část než s kýmkoliv jiným, včetně nejbližších členů rodiny.“ [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)

Reklama

Reklama