Reklama

Reklama

Když přijede strýček Charlie na jednu ze svých obvyklých návštěv příbuzných do ospalého městečka Santa Rosa, začne jeho obyvatelům jedno z nejnapínavějších dobrodružství. Šarmantního strýčka Charlieho, nebezpečného zabijáka, který cestuje z Philadelphie do Californie a v patách má zákon, ztvárnil Joseph Cotten. Brzy ale jeho dříve nic netušící neteř a jmenovkyně Malá Charlie (Teresa Wright) pojme podezření, že její strýček je vrahem vdov, a smrtelná hra na kočku a na myš začíná. Jak se v průběhu tohoto skvělého psychologického thrilleru neteř postupně dobírá pravdy, nezbývá psychopatickému zabijákovi nic jiného, než svou nejmilejší příbuznou zavraždit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (182)

Cimr 

všechny recenze uživatele

Alfred Hitchcock označil tento snímek za svůj nejoblíbenější. Víceméně s ním můžu souhlasit. Tedy není nejlepší, ale svou milou atmosférou ospalého městečka, lehkým humorem, zajímavým nápadem i precizním scénářem si mě získal. Někteří kritici ho označili za povrchní, ale s tím nemůžu souhlasit. Naopak mi přijde skvěle vystavěný, zvlášť vztah mezi Charliem a Charlie. Je to náhoda, že se jmenují stejně? A že si chtějí psát ve stejný okamžik, že na sebe myslí ve stejnou chvíli? Je náhoda, že Charlie (on) je padouch, zatímco Charlie (ona) je bezmála anděl? A jak to dopadne v samotném závěru? ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Dokonalost každým coulem. Tedy až na ten strašlivý český dabing, ve kterém to dnes odvysílala ČT2 :) Kristebože, za tohle bych fakt vraždil, tenhle typ filmu bezpodmínečně vyžaduje původní znění a titulky! Ale jinak jooo, bezprostředně po dokoukání mám jasno v tom, proč je Hitchcock jedním z mých nejmilejších tvůrců a proč má stále smysl mít doma televizi - kvůli nočnímu filmovému klubu na Dvojce. Tenhle klasický černobílý biják mi mimořádně sedl - kromě toho, že je to napínavá podívaná, je to i zajímavá sonda ze života jedné takové průměrné americké domácnosti v 40. letech - byla to vzrušující doba a při sledování filmů z té éry se zdá, jako by to od nás nebylo vzdáleno sedm dekád, ale celou věčnost - to není jen jiné století, to je totálně jiný svět. ()

Reklama

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Jak pravdivě říká Francois Truffaut v knize rozhovorů s Hitchcockem, Joseph Cotten byl spolu s Claudem Rainsem (Pověstný muž) a Robertem Walkerem (Cizinci ve vlaku) nejlepším hitchcocovským padouchem, neboť byl padouchem charismatickým. A jak praví známá hitchcockovská zásada: dobrý padouch dělá většinu dobrého filmu. Zde to platí beze zbytku, ale Cottonovi coby vražednému strýčku Charliemu zdatně sekundují i krásná Teresa Wright (jeho neteř) či Henry Travers a Hume Cronyn, kteří hrají nadšené milovníky detektivek, každý večer usilovně přemýšlející, jak se vzájemně zavraždit. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Idylické prostředí ospalého městečka, jedna velmi vypečená americká rodinka, jeden typicky noirovský záporák opředený tajemstvím a charismatem a stroj na dusivou atmosféru se značkou Alfred Hitchcock, který teprve nabýval mezinárodního významu. Bohužel ani stroj není vždy úplně přesný, příběh vede přes veškerou psychologickou preciznost až moc naivní cestičkou a v momentě, kdy má zařadit trojku a ručičkou na tachometru přeskočit od plíživého pronásledování k smrtícím turbulencím, jen tlumeně zaškytá a dorazí nezměněnou rychlostí. Jako obdivovatel filmu-noir jsem si sice liboval ve všech vtipných charakterech a těšil se i z osvědčené příběhové rovnice, ale ten mnohdy nelogický a neoriginálně zakončený scénář celý snímek trestuhodně srazil do kolen. Tohle by Hitch nezachránil ani ve svých nejlepších letech. 70% ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Opět musím psát na Hitchcocka chválu. Opět výborný thriller mista napětí. Film je 60 let starý a i přesto mě dokonale pohltil. A jak čtu z okolních komentářů tak nejen mě. Trochu mi také vadil pomalejší rozjezd a často ta šílená naivita Charliiných rodičů. Tady se přehrávání a škatulkování do jednoznačných pozic tak typické pro období vzniku filmu nezapře. To je však jen malá vada na kráse. Vše vyvažuje skvělý záporák Joseph Cotten a samozřejmě režie Alfreda Hitchcocka. Určitě právem je tento film v top žebříčku prestižního IMDb. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (26)

  • ,Nejdokonalejší městečko na západ od Mississippi" - tak se Alfred Hitchcock vyjádřil o Santa Rose v Kalifornii, kde film natáčel. Podle jeho slov bylo toto město ,,jako stvořeno pro vraždu u bublajícího potůčku". (Sinecod)
  • Hume Cronyn se před kamerou objevil vůbec poprvé. (Kulmon)
  • Alfred Hitchcock příběh doplňuje slovy: "Říká se, že postavu matky ve filmu Ani stín podezření jsem vytvořil podle své vlastní matky. Mohu vám říci, že jsem to záměrně nedělal a ani bych si to nedovolil. Postavy mých filmů žijí vlastním životem a občas s nimi část života sdílím, a to dokonce snad i podstatnější část než s kýmkoliv jiným, včetně nejbližších členů rodiny.“ [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)

Reklama

Reklama