Reklama

Reklama

Rozdvojená duše

  • USA Spellbound (více)
Trailer

Do psychiatrického ústavu Green Manors přichází dr. Anthony Edwards, aby nahradil současného ředitele dr. Murchisona, který má odejít do penze. Během prvního dne se do něj zamiluje mladá, krásná, ale poněkud chladná psychoanalytička dr. Constance Petersenová. Ta také brzy zjistí, že tento muž trpí ztrátou paměti a není lékařem, jenž měl stanout ve vedení ústavu. Tím ale překvapivá odhalení nekončí, policie se domnívá, že právě on je podezřelý z vraždy.
Romanticky laděný thriller natočil režisér Alfred Hitchcock podle scénáře Bena Hechta. Příběhu o síle psychoanalýzy vtiskl neobyčejnou působivost, snové sekvence a momenty šílenství pak patří mezi přednosti filmu. Bizarní surrealistický sen schizofrenního hlavního hrdiny (na jeho realizaci spolupracoval známý malíř Salvador Dalí) přitom slouží jako klíč k rozluštění vraždy. Velký důraz byl věnován obsazení hlavní dvojice, kterou ztvárnily hollywoodské hvězdy Ingrid Bergmanová a Gregory Peck. Vynikající představitel ruské herecké školy v Americe, Michael Chekhov vytvořil úlohu Dr. Alexandera Brulova. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (174)

Tayen 

všechny recenze uživatele

Pro mě jeden z nejslabších filmů od Hitchcocka. Možná to bylo tím hrozným dabingem, který jsem musela snášet, možná Ingrid Bergmanovou, kterou opravdu nemám ráda. Nepopírám, že se může jednat o skvělý film, mi prostě nesedl. A nezachránil to ani můj oblíbený Gregory Peck. Téma rozdvojené osobnosti mě velmi zajímá, tady mě však téma nijak neoslovilo, a dokonce ani rozuzlení pro mne nebylo tak překvapující jak tomu u Hitche obvykle bývá. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Psychoanalýza je v dnešní době provařeným tématem pop-psychologie, ženských magazínu či filmů, ale v roce 1945 to byla novinka a na filmu je to znát. Snaha vysvětlovat se bohužel podepsala na rozvleklosti hlavně střední částí filmu, která se skládá z neustále se opakujících Peckových záchvatů (dramatická hudba) a následných vyznání lásky (romantický motiv). Ovšem Hitchcock se docela vyřádil a vrcholná scéna s revolverem diváka uzemní i dnes. Mimochodem, Ingrid Bergman jako psychoanalytička poruší snad všechna pravidla etického kodexu doktora, takže z hlediska vědy jde o zápornou postavu. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Aj keď som tomuto Hitchcockovmu filmu jednu hviezdičku z pôvodného hodnotenia ubral, mal som z jeho sledovania celkom dobrý dojem. Nespôsobila ho oscarová hudba, ktorá ma tak, ako u jeho ostatných filmov skôr ruší, ale poctivá snaha o priblíženie prostredia psychiatrov a ich obetí bežnému divákovi, aj keď nad dobovým preháňaním významu psychoanalýzy bolo treba prižmúriť nejedno oko. Stvárnenou postavou i herectvom ma Michail Čechov zaujal viac ako ústredná dvojica. Scenár obsahoval viacero prepísknutí a pri scéne na lyžiach som sa hanbil za objaviteľa zadnej projekcie i za jej nadužívanie Hitchcockom. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Až záverečná pol hodinka prebrala k životu. Do daného momentu mi to strašne pripomínalo Hitchcocko-v neskorší snímok "Marnie", v ktorom hlavná postava prepadla svojej duševnej deformácii na základe nejakého vizuálneho "spúšťača". Tu sú to tmavé čiary na bielom podklade, tam to bola červená farba. Akoby Alfréd čerpal námet zo samého seba. No a keďže tamtomu som udelil tri, pri tomto neurobím výnimku. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Dovolím si tvrdiť, že ide o najlepšiu hitchcockovku zo štyridsiatych rokov. Rozjazd je síce pomalší a prílišná romantika tomu vôbec nepridáva, práve naopak, ale od istého času začne mať zápletka poriadne gule. Už už som si myslel, že na trilerove prvky ani nedôjde, keď sa tu z čista-jasna objavil muž idúci z kúpeľne s detailným pohľadom na britvu v jeho rukách. Brilantné, rovnako ako snová scéna, ktorú považujem za jednu z najlepších, aké som v umení zvanom film videl. Samozrejme, nájde sa aj tu pár nepodarkov, napríklad spracovanie scény pri lyžovaní, na pozadí ktorej beží poskakujúca projekcia...pôsobí to ako číra amatérčina. Tiež nemôžem pobrať vyvrcholenie zápletky - motív vraždy je veľmi nevieryhodný. Škoda takýchto (ne)detailov, ale inak spokojnosť. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (16)

  • Snovou sekvenci tohoto filmu navrhl surrealistický umělec Salvador Dalí a původně měla být scéna mnohem rozmanitější. Vzhledem k časové tísni však musel štáb většinu efektů vyškrtnout a dokonce pak sekvence byla ve střižně zkrácena. (4ward)
  • Dle Alfreda Hitchcocka je tento film jen „dalším příběhem o pronásledování člověka, jenomže tentokrát zabalený do pseudopsychoanalýzy“. (paja_r)
  • Scéna se zbraní, kterou divák sleduje z první osoby, byla pro zachování správné perspektivy natočena pomocí obřího modelu ruky držící revolver. (Oblivion)

Související novinky

Zemřel herec Norman Lloyd

Zemřel herec Norman Lloyd

12.05.2021

Z kalifornského Los Angeles přišla smutná zpráva. V úterý zemřel americký herec, režisér a producent Norman Lloyd. Bylo mu neuvěřitelných 106 let. Zprávu o úmrtí médiím potvrdil Lloydův dlouholetý… (více)

Zemřela herečka Rhonda Fleming

Zemřela herečka Rhonda Fleming

17.10.2020

Ve věku 97 let zemřela v kalifornské Santa Monice herečka Rhonda Fleming. Zprávu médiím předala její asistentka Carla Sapon. Hvězda Hollywoodu 40. a 50. let, později filantropka a výrazná tvář boje… (více)

Reklama

Reklama