Reklama

Reklama

Rozdvojená duše

  • USA Spellbound (více)
Trailer

Do psychiatrického ústavu Green Manors přichází dr. Anthony Edwards, aby nahradil současného ředitele dr. Murchisona, který má odejít do penze. Během prvního dne se do něj zamiluje mladá, krásná, ale poněkud chladná psychoanalytička dr. Constance Petersenová. Ta také brzy zjistí, že tento muž trpí ztrátou paměti a není lékařem, jenž měl stanout ve vedení ústavu. Tím ale překvapivá odhalení nekončí, policie se domnívá, že právě on je podezřelý z vraždy.
Romanticky laděný thriller natočil režisér Alfred Hitchcock podle scénáře Bena Hechta. Příběhu o síle psychoanalýzy vtiskl neobyčejnou působivost, snové sekvence a momenty šílenství pak patří mezi přednosti filmu. Bizarní surrealistický sen schizofrenního hlavního hrdiny (na jeho realizaci spolupracoval známý malíř Salvador Dalí) přitom slouží jako klíč k rozluštění vraždy. Velký důraz byl věnován obsazení hlavní dvojice, kterou ztvárnily hollywoodské hvězdy Ingrid Bergmanová a Gregory Peck. Vynikající představitel ruské herecké školy v Americe, Michael Chekhov vytvořil úlohu Dr. Alexandera Brulova. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (174)

Alfréda 

všechny recenze uživatele

Mám z toho rozporuplné pocity. Co mě potěšilo je inspirace Dalím ve snových sekvencích a vlastně i překvapivé rozuzlení děje v samotném závěru. Teď to horší; metody psychoanalytiky jsou zde prezentovány tak zkresleně a primitivně, jako když si představíte vyobrazení ukřižování Ježíše Krista v ilustrované bibli pro děti. Charismatická Ingrid Bergman, na jednu stranu vážená, úspěšná lékařka, jako mrknutím oka zapomene na svou dosavadní vědeckou kariéru a zcela nepochopitelně se z ní stává naivní hlupačka, která pro svou zamilovanost dobrovolně dává hlavu na špalek. Nejsem zrovna romantik, takže všechna ta milostná vyznání a záchvěvy citů mi přišly jako parodie na červenou knihovnu. Nebo to byl snad záměr a mělo to působit komicky? U té lyžovačky před plátnem o tom vůbec nepochybuji; jen jsem sklopila oči a říkala si "Hitchi, proč?! " ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Mám smíšené pocity, snad hodinu mě nedokázal film pořádně zaujmout, nedokázal jsem se do něj "ponořit", místy mě až skoro nudil, byť to nebylo tak horké. Ve druhé plce byla místa, kdy jsem "zabíral" (nemyslím tím spánek) a nakonec snad poslední čtvrtka byla tím správným filmovým prožitkem. O to hůř se hodnotí, protože zážitek si odnáším dobrý, ale vím, že mu předcházelo spousta much. Pokud budu brát snímek jako detektivku, pak je to dobrá práce a 4* si zaslouží. # [viděno: v noci, monitor, sluchátka] # příběh 7 | hudba 6 | humor 0 | akce 0 | napětí 3 | pustil bych si znovu 6 ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Gregory Peck a Ingrid Bergman hrali ako o dušu - veľmi roztomilý pár. Páčili sa mi aj veci okolo psychoanalýzy, kde zarezonovalo i zopár pekných myšlienok. No a uzavretie príbehu a vysvetlenie pointy, v ktorej hral kľúčovú úlohu sen a jeho vyloženie bolo hádam najlepšie. Čo je veľká škoda všetko ostatné mimo samotnej psychoanalýzy a snových sekvencií v dejovej linke dosahuje iba priemernú úroveň, podľa mňa to bolo divácky slabo pútavé. Chcelo to viac napätia, viac života. Na nadpriemer to však stačí. 70/100 ()

Madison 

všechny recenze uživatele

"Ženy sú najlepšie psychoanalytičky, pokiaľ sa nezamilujú. Potom sú z nich najlepšie pacientky." Zaujímavá štúdia paranoje alebo úzkostného komplexu viny. Spojenie Gregory Peck a Ingrid Bergman nemohlo dopadnúť zle a taktiež hitchcockovská pointa priniesla (ne)očakávané vyvrcholenie. Hoci ma scenár potešil, film skĺzal do občasnej nudy, no osobitnú pochvalu si zaslúži najmä desivá nočná mora - ako to asi funguje v našom podvedomí? ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Film pobavil, udržel můj zájem i v nočních hodinách, na oba hlavní hrdiny je milo se dívat... Ale ta všespasitelná psychoanalýza, přes tu nemůžu! Na druhou stranu, kdyby ji Hitch chtěl zkarikovat, nemohl by to snad ani udělat lépe! Asi MI BRÁNÍ MOJE PODVĚDOMÍ dát 4*... Ale co... JSME VŠICHNI JEN UZLÍČEK ZÁBRAN, odhalila jsem svoje podvědomé komplexy, rozebrala si je a ĎÁBLOVÉ ŠÍLENSTVÍ JSOU Z DUŠE VYMÝCENI: Dávám 3* s mírným přesahem. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (16)

  • Práva k filmu byla koupena za 40000 dolarů. (Kulmon)
  • Dle Alfreda Hitchcocka je tento film jen „dalším příběhem o pronásledování člověka, jenomže tentokrát zabalený do pseudopsychoanalýzy“. (paja_r)
  • Snovou sekvenci tohoto filmu navrhl surrealistický umělec Salvador Dalí a původně měla být scéna mnohem rozmanitější. Vzhledem k časové tísni však musel štáb většinu efektů vyškrtnout a dokonce pak sekvence byla ve střižně zkrácena. (4ward)

Související novinky

Zemřel herec Norman Lloyd

Zemřel herec Norman Lloyd

12.05.2021

Z kalifornského Los Angeles přišla smutná zpráva. V úterý zemřel americký herec, režisér a producent Norman Lloyd. Bylo mu neuvěřitelných 106 let. Zprávu o úmrtí médiím potvrdil Lloydův dlouholetý… (více)

Zemřela herečka Rhonda Fleming

Zemřela herečka Rhonda Fleming

17.10.2020

Ve věku 97 let zemřela v kalifornské Santa Monice herečka Rhonda Fleming. Zprávu médiím předala její asistentka Carla Sapon. Hvězda Hollywoodu 40. a 50. let, později filantropka a výrazná tvář boje… (více)

Reklama

Reklama