Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Cary Grant hrá v tomto thrilleri šarmantného gambléra, ktorý však svoju finančnú nezávislosť iba predstiera, v prvej triede cestuje na "treťotriedne" lístky a nie je ani zďaleka taký anjel ako sa zdá. Raz si vo vlaku (v prvej triede) padne do oka s Joan Fontain a onedlho na to si ju vezme. A až po svatbe začne Joan odhalovať jeho skutočnú tvár. (POMO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (120)

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Můj velmi velmi oblíbený Hitchcock. Značnou část taková pěkná romance a pak narůstající atmosféra nedůvěry a strachu. Film si mě získal hlavně svou ústřední dvojicí - Cary je tu (ač ve stínu, toho, že je podvodník a dokonce vrah) nesmírně okouzlující, vlastně většinu času vystupuje jako ve svých komediálně laděných snímcích - s šarmem a světácky a jen občasně a postupně častěji sledujeme společně s hlavní hrdinkou různá zneklidňující fakta. Cary byl ve své úloze perfektní a své postavě přesně vtiskl náznak skrývaných úmyslů a tajemna. Vynikající a Oscarem po právu oceněná krásná Joan Fontain působí jako vždy křehce a pro roli nevinné, Carym okouzlené Liny byla, myslím, tou nejlepší volbou. Hitchcock ji obsadil dvakrát, takže patřila společně s Ingrid Bergman nebo Grace Kelly mezi jeho oblíbenkyně. Četla jsem asi desetkrát, jaký Hitchcok plánoval závěr a bylo by to asi velmi zajímavé :), nicméně skutečný konec je pro mě naprosto ok. :) Spolu s Notorious moji nej černobílí Hitchcockové před jeho zlatými padesátými. :) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Kromě zklamání v podobě pointy je tu vláčný děj, který je tak trochu podvodem na diváka od úplného začátku a Alfred to viditelně ví. To mě trochu zklamalo, protože aby se mnou jen tak chvílemi laškoval režisér aniž by mi na plátně nabídl něco víc, než čekání na pravdu a dohady, mě tolik nebavilo. Kvalitní výkon Caryho Granta a Joan Fontaine nejde o nijak záživný ani výjimečný snímek, který by kromě technické stránky stál za druhé shlédnutí. Jinak mě trochu zarazila podobnost s Pochybnou ženou natočenou o pár let později ... ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

„Podozrenie” Generála McLaidlawa bolo citeľné už od samého začiatku, akonáhle sa dozvedel, čo v podstate vyčudila jeho atraktívna dcérenka Lina, ktorá sa čochvíľa vydáva za rozporuplného záletníka, hazardného hráča Johnnieho Aysgartha, nad ktorým mimochodom, visí množstvo záhadných otáznikov... ? „Monkey face” , ako Johnnie často prezýva (oslovuje) Linu, má inak hodne dlhú chvílu nasadené tzv. „ružové okuliare” , a preto vôbec nevidí, alebo ani nechce vidieť, že ňou zakaždým šikovne manipuluje, tlačí jej do hlavičky samé kaleráby, až jej onedlho začínajú unikať i ďalšie súvislosti, čím sa k nej postupne taktiež automaticky dostaví už zmieňované "PODOZRENIE" , ktorého sa už len tak ľahko nezbaví. Začína byť poriadne paranoidná, citovo vydieraná, trochu zdeptaná a labilná, je si sama sebou akosi neistá, a tiež nevie, čo bude vlastne ďalej ? Na scéne sa objavuje i tretia, podstatne dôležitá postava - 'Beaky' Thwaite, s ktorým sa Johnnie púšťa do podnikania s pozemkami, takýchto prospechárov by bolo, však ? Je to jeho odveký priateľ, a tak by sa nedalo vonkoncom povedať, že by mu chcel akokoľvek ublížiť, a čo trebárs, tá tragická udalosť v Paríži... ? Pohár trpezlivosti už dozačista pretiekol, a to ani nehovoriac o tom, že pohár s mliekom žiari úplne nadštandardne, v ktorom je i jed zamiešaný, či čo ? V akom pomere sa vykryštalizuje celá, extra zamotaná situácia ? Môžeme Johnnieho považovať za nebezpečnú osôbku, pretože všetko tomu i nasvedčuje... To si musíte pozrieť sami. / V 14. ročníku udeľovania prestížnych, zlatých plešivcov, zo dňa 26. februára 1942, sa v Hoteli Biltmore, stretli i dve významné, potom aj rozhádané, hollywoodské sestričky, t. j. Joan Fontaine a Olivia de Havilland, obidve nominované pre najlepšiu herečku, kedy už veľmi dobre vieme, že vyhrala „fontánka” rozkoše , keď jedna z hviezd Odviateho vetrom, ostrúhala, ale i napriek tomu, už dominovala v 30. rokoch v dobrodružných filmoch s Errolom Flynnom, pričom aj ona neskôr obdrží práve po dve ceny Akadémie... Joan, ako Lina McLaidlaw Aysgarth, je neuveriteľne strhujúcou, zaujala ma už v Hitchovom americkom debute - Rebecca, kde jej sekundoval Laurence Olivier, tentokrát to je Archibald Alexander Leach, alias CARY GRANT, ktorého považujem za najlepšieho herca, aký sa kedy vôbec objavil na striebornom plátne ! Vynikajúca Hitchcocková réžia iba podtrhuje skvelé napätie, akým sa tento majster bude i naďalej vyznačovať, a to počas celej kariéry, najmä štyridsiate a päťdesiate roky, sú neoceniteľné ! Hlavné hviezdy Grant a Fontaine sa už stretli v Stevensovom - Gunga Din, kde ale mala menší priestor. Suspicion je zo všetkých podozrení asi najviac najpresvedčivejší ? ()

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Lina si vzala nepravého muže. Johnny před ní nejprve zatají svou skutečnou finanční situaci a později skrývá i svou vášeň pro dostihy. Když je zabit jeho blízký přítel, Lina pojme podezření, že vrahem by mohl být její muž. Oprátka nad Johnnym se, zdá se, začíná utahovat, a příběh drží diváka napnutého až do dramatického finále, v němž odhalí Cary Grant svou pravou tvář! A nebo ne? ()

Lucjen 

všechny recenze uživatele

Filmu neprospieva hlavne vedomie, že koniec si režisér plánoval iný. Možno keby som si túto informáciu neprečítala, celý snímok by na mňa zapôsobil inak, ako hra a ja by som bola spokojný oklamaný divák tak ako skvelá Joan Fontaine. No Hitchcockov nápad, Fontainin list Grantovi by to mysteriózneho trhilleru určite sedel lepšie a tak mi je to iba ľúto. Grant ma prvý raz prekvapil, vlastne možno druhý, keďže prvý bol objavenie jeho talentu - iná postava ako som uňho bola zvyknutá vďaka Leopardej žene, Nahej pravde, Príbehu z Filadelfie apod. No on je stále očarujúci a tu si ako bonus ešte nie ste istý, či je očarujúci a dobrý, alebo očarujúci a zlý. Koniec mi prišiel skôr vtipný, čo ako hovorím, vďaka možnému koncu - je veľká škoda. Takto je z Podozrenia fajn film, so skvelým Grantom a Fontaine, no nič, čo by som mala chuť si pozrieť znovu. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (19)

  • Po jedné z projekcí nařídil producent R.K.O. snímek přestříhat a očistit tak od momentů, které poukazují na Granta coby vraha. Tím se ale stopáž filmu snížila pod hodinu a šéf společnosti dovolil Hitchcockovi vrátit snímek do původního stavu. (Hwaelos)
  • Jedná se o první film, na kterém se Hitchcock podílel nejen jako režisér, ale také jako producent. (SeanBean)
  • Johnnie (Cary Grant) nazývá svou vyvolenou (Joan Fontaine) "Monkey Face" a učiní tak ve filmu celkem devatenáctkrát. (SeanBean)

Reklama

Reklama