Reklama

Reklama

Potíže s Harrym

  • USA The Trouble with Harry (více)
Trailer

Jakéže jsou Potíže s Harrym? Faktem je, že Harry je mrtev, ale přestože tato skutečnost nikomu příliš nevadí, všichni se cítí být vinni. Poté, co je s typickým Hitchcockovským humorem tělo několikrát vykopáno a milostné vztahy mezi hlavními postavami se rozhoří, pravá příčina smrti je odhalena a s Harrym už potíže nikdo nemá. Film nabízí příjemnou zábavu a mnohé překvapí svou odlišností od děl, na která jsme od tohoto mistra napětí zvyklí. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

curunir 

všechny recenze uživatele

,,MOŽNO SA ZASTAVÍM ZAJTRA." ,,TO JE KEDY?" ,,DEŇ PO DNEŠKU." ,,TO JE VČERA. DNESKA JE ZAJTRA." ,,TO BOLO." ,,KEDY BOLO ZAJTRA VČERA?" ,,DNESKA." ,,JASNÉ, VČERA." __ Roztomilé úvodné titulky predznamenávajúce komediálny pôvod filmu striedajú zábery tak nádhernej jesene, že sú mnohé z nich hodné zarámovania. Hitchcock si denne v novinách čítal čiernu kroniku a keď preto netradične siahol po komédii, bol čierny humor jasnou voľbou. Na jednanie postáv v prítomnosti nebohého Harryho si vďaka ich britkým dialógom divák rýchlo zvykne, omnoho nevierohodnejšie mi prišlo akési pomalé plynutie času, v ktorom sa množstvo udalostí zbehne iba v priebehu niekoľkých hodín. ,,Problémy s Harrym" sú inteligentne a dômyselne napísanou oddychovkou, pri ktorej sa divák skôr pousmieva než smeje, ale pokiaľ by mal Hitchcock nakrúcať iba filmy obdobného razenia, nikdy by si nevybudoval renomé takého významného režiséra. (1228. hodnotenie, 114. komentár k filmu) ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Existujú filmy s tajomstvom (Vertigo, Okno do dvora, Sleepy Hollow, Lost Highway), ktoré môžete pozerať x-krát, pretože vám tajomstvo nedá spať, alebo je nakrútené fascinujúcim spôsobom, alebo oboje. Problém s Harrym je v tom, že medzi ne nepatrí. Aj po ďalších zhliadnutiach je to stále len roztomilá čiernohumorná historka. Osobne proti nim nič nemám, mňa však nezasýtia. Film je to ale nakrútený prekrásne, chce sa povedať, že bol skôr stvorený než skutočne urobený, pretože okrem vyššie zmieneného handicapu mu nemožno vytknúť absolútne nič. Priam rozprávkovo štylizovaná atmosféra s postavičkami, ktoré by snáď nerozhádzala ani správa o atómovej vojne len umocňuje morbiditu príbehu. Keďže som sa pred časom intenzívne zaoberal štúdiom dejín posmrtných portrétov, najväčšmi ma vo filme pobavila dvojzmyselnosť "neoceniteľnosti" Harryho portrétu. Nuž, nie je "priceless" ako "priceless". ()

Reklama

Hopper 

všechny recenze uživatele

Čierna komédia, akých dnes už vidieť len minimum. Skvelé momenty sú striedané slabšími pasážami a na dnešné pomery pomalé tempo asi bude pre popcornové publikum jasným mínusom (ale zase asi ťažko možno očakávať, že by popkorňáci išli na starinu od Hitchcocka, že). A že napokon s Harrym všetko dobre dopadne, hadám netreba zdôrazňovať. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Muhahaha! To je psina. Jakou báječnou historku zprostředku jedna několikrát po sobě objevená, náasledně pak několikrát po sobě zakopaná a vykopaná mrtvola? Dovedu si představit Potíže s Harrym na prknech divadelních, ale s těmi pěknými, statickými obrázky podzimku v jedné malé vízce příběhu velice sluší. Kulometná kadence hlášek plus nepočetně zajímavých zvratů - to vše mě dohnalo k absolutnímu hodnocení. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Úsměvná detektivka od Alfreda Hitchcocka, která má velmi zvrácené postavy. Všichni jsou na sebe milí a slušní, ale vražda člověka jim připadá jako normální neduh okolností. Stalo se, nic se s tím už dělat nedá, ale můžeme si alespoň vychutnat horký čaj. Do vraždy je zamíchán ještě romantický příběh dvou párů a téměř máte chuť jim gratulovat k zamilovanosti. Laškuje se, vtipkuje se a chudák Harry je stále přenášen, pohřbíván i vykopáván. Velmi nenormální postavy jsou matka ( Shirley MacLaine), která je velmi velmi velmi jednoduchá a její ještě velmi velmi velmi velmi velmi jednodušší malý synek. Oba mají zhruba stejné IQ, ale hezky se smějí :-). Podivný film na tu dobu, ale má nádherný podzimní nádech - barevné listí všude kolem. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (24)

  • Čtvrtý a poslední film Edmunda Gwenna. (Kulmon)
  • V jednom interview z roku 1955 se Alfred Hitchcock nechal slyšet, že filmem chtěl ověřit svou tezi, že americké publikum dokáže vnímat i humor méně explicitní než ten, jenž je mu obvykle nabízen. Byl přesvědčen, že divákům nedělá problém příjmout zcela nové ideje, pokud jim jsou podávány skrze srozumitelné postavy. Kromě zkoušky diváků na nekonveční humor byl Harry experimentem také v tom, že představoval film, který se netočil kolem nějáké hvězdy. Hitchcock cítil, že se známou osobností by film vůbec nemohl fungovat. (Epistemolog)
  • Kvůli dešti bylo mnoho scén natočeno v místní tělocvičně. (Kulmon)

Reklama

Reklama