Reklama

Reklama

Manny Ballestero je počestný pracovitý hudebník učinkující ve Stork klubu v New Yorku. Když jeho žena potřebuje peníze na zubního lékaře, vydá se do místní pojišťovny, aby si vypůjčil na její pojistku. Zaměstnanci pojišťovny jej ale omylem začnou považovat za lupiče, který je v minulém roce přepadl, a zavolají policii. Film je skutečným příběhem, který Manny a jeho rodina prožili. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (148)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Profesionální dobová filmařina, kvalitní práce kamery, pečlivý výběr herců, slušný střih a filmové postupy s triky, které holt odpovídají polovině 50. let. Prostě Hitchcock, jak ho známe. Úvodní záběry navozují příjemně měšťáckou atmosféru šťastné středostavovské rodiny, aby přišlo jedno nečekané setkání, obvinění ze zločinu a strastiplná cesta k očištění svého jména. Scénář se vyvaroval překombinovanosti a zjevným lapsům a snímek se může opřít o vynikajícího Henryho Fondu v hlavní roli. Jeho oči i mimika dokonale odpovídají člověku, který prochází vážnou životní krizí. Vše doprovází emotivní filmová hudba. Celkový dojem: 75 %. Jeden z filmů, který výrazně nezestárl. ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

Bohužel mne námět příliš nezaujmul a tak i přes perfektní Hitchcockovu práci s kamerou a osvětlením, která vytváří jednu z nejdepresivnějších a nejhutnějších atmosfér, kterou jsem ve filmu viděl, nemůžu dát více jak tři. Navíc Fondovi tu roli starostlivého otce a hudebníka prostě ne a ne uvěřit. Ve chvíli, kdy vejde na scénu v kabátu a klobouku očekávám, kdy se začnou tasit kolty. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Alfred Hitchcock mě dokáže překvapit i zklamat. Tentokrát mě zklamal, protože Wrong man není vůbec takový film jak jsme očekával. Henry Fonda jako "ten nepravý" působí velmi příjemně, ale celá zápletka včetně pointy a poučení mi přijde natolik samozřejmou a jednoduchou, že jsem vlastně jen sledoval film a čekal až dojde k očekávanému. Škoda, že se nedostavilo nějaké originální překvapení či zvrat, který by film a jeho hloubku, která je jinak dost chudá, vylepšil. (spoiler: v závěru mi "pravý muž" nepřišel natolik podobný, aby si ho někdo s takovou jistotou spletl...) ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Nepravý muž je nádhernou ukázkou toho, jak Hitchcock našel sám sebe v reálném světě, respektive objevil v něm námět, skutečnou událost, kterou podává divákovi svým nezaměnitelným způsobem. Pocity zmaru hlavnímu hrdiny jsou vykresleny velice převědčivě, Hitchcockovo nasnímání chladné, samotou a depresí nasáklé vězeňské cely rovněž. Moc se mi líbila Vera Miles ve stavu duševně chorém. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Podle mě trochu slabší Hitchcock. Mistr nechal pro tentokrát napětí kdesi za dveřmi a natočil "obyčejný" příběh, který zaujme snad jen tím, že se skutečně stal. Jinak žádné scény, co zůstanou v hlavě po skončení filmu, žádná silná místa, ani smutný konec, či šokující pointa. Jen nuda (kdo by si pomyslel, že tohle někdy řeknu o filmu sira Alfreda!) a tradiční happy end. Narozdíl od jiných Hitchcockových opusů Nepravého muže už znovu nemusím vidět. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (15)

  • I přesto, že nám pan Hitchcock hned na začátku sdělil, že je tento příběh pravdivý, následuje o chvíli později v titulcích poznámka, že: „Tento příběh, všechna jména, postavy a události jsou vymyšlené.“ (Marfysu)
  • V době natočení Nepravého muže procházel filmový průmysl obdobím krize a Hitchcock proto natočil snímek pro Warner Bros. bez nároku na honorář. (Hwaelos)
  • Příběh je inspirován událostí z roku 1952 a je téměř bezvýhradně autentický. Hitchcock kvůli němu spolupracoval s lidmi zapletenými do případu, aby mohl určité události zreplikovat co nejpřesněji. Později této preciznosti litoval a dal by přednost větší konzistentnosti a vyšší míře dramatičnosti. (Hwaelos)

Reklama

Reklama