Reklama

Reklama

Stvoření světa

  • Francie La Création du monde (více)

Obsahy(1)

V Písmu svatém se praví, že na počátku všeho života na Zemi byla tma a Pánbůh. V případě tohoto animovaného snímku Pánbůh roztomile roztržitý, který měl před sebou spoustu práce. Aby na ni nebyl sám, pořídil si vejce, jež poctivě zahříval, až se z nich po čase vyklubali andílci. Jenže z posledního vejce, které bylo pěkně kropenaté, se vyloupl neposedný ďáblík. Poté, co měl pomocníky pohromadě, potřeboval Pánbůh ke své další práci světlo. Marně však škrtal zapalovačem. Jako vždy totiž nefungoval. Stvořitel proto musel použít slavného triku se zvoláním: Budiž světlo!. Světlo bylo a Pánbůh se mohl s pomocí andílků pustit do tvoření, jež mu s nevyčerpatelným vtipem a nekonečnou řadou skvělých nápadů kazil neposedný ďáblík. Nejvíce se samozřejmě vyřádil ve chvíli, kdy Pánbůh začal tvořit člověka. Adama si ještě Stvořitel ohlídal, ale Evu ďáblík okamžitě zkazil tím, že ji naučil trsat rocknroll (a je to vůbec první rocknroll, jaký kdy zazněl v českém filmu)... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (340)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Stvoření světa, to je především s nadhledem napsaný scénář, jednoduchá, ale výrazná kresba se stejně jednoduchou, leč účelnou animací a především půvabný Werichův komentář. Poetická, hravá záležitost, které pěti hvězdičkám schází větší tempo a ostřejší, řekněme "simpsonovský" humor. Starosvětské pojetí je ale logické vzhledem ke stáří snímku, ve své době šlo o celkem avantgardní snímek. Celkový dojem 85%. ()

zette 

všechny recenze uživatele

" Osm noh, vy jste pil a vy jste normu prekrocil! " Celkem mila podivana o dosti sveraznem stvoreni sveta. Prvni dny tvoreni vsak celkem nuda, pak prijdou na radu rostliny a stromy a hned je vse veselejsi. Nejkrasnejsi vsak je stvoreni zvirat, to jsem se skutecne bavil. Ucit pit slona, chodit tulene atd, bylo fakt krasne. Pak uz jen Adam a Eva, a uz jsme skoro doma... Pisnicky sice byly blizke tem budovatelskym a skutecne se misty snad jedna o alegorii, pokud se tim vsak nekdo necha znechutit a odsoudi tento skutecne rodinny film, si myslim, ze je skoda. ()

Reklama

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem to miloval a jako novopečený kreacionista si to také nepochybně užiji, takže svých 5 hvězdiček si sám u sebe obhájím, i když souhlasím s argumenty, jenž vyčítají, že majorita hodnoticích střílí plný zásobník jenom podle svých dětských vzpomínek. To mě ale nějak nepohoršuje, u pohádek tomu rozumím - ale zároveň se mi dere na rozum otázka, jak co nejobjektivnějším způsobem ohodnotit pohádku? 85% ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý sa na 150.-tu priečku najlepších filmov dostal ani nie tak náhodou ako skôr absolútnou nesúdnosťou hodnotiacich užívateľov. Je mi to trochu nepochopiteľné, pretože tunajšie osadenstvo býva skôr kritického razenia a domnieval som sa, že túto "budovateľskú" komunistickú paródiu na bibliu musí zákonite zakopať pod zem... Ale! Holt mýlil som sa. Tiež som si to užíval, keď som to videl ako decko... Akurát vo mne to nezanechalo nič, čo by ma nútilo pamätať si to v najlepších svetlách (A v ideálnom prípade sa k tomu nikdy nevrátiť!) Ja som sa vrátil... Bohužiaľ. A PS: Tiež nechápem, čo je tu na tom Werichovi tak strašne ospevovateľné! Prosím o vysvetlenie! ()

BMAJTZ 

všechny recenze uživatele

Tuhle animovanou taskarici jsem videl kdysi davno ovsem ani ted nevim cim si zasluhuje onen obdiv. Ano je to nezvykle zpodobneni jedne biblicke pasaze ale i tak. Pro me osobne je to pekny animovany film namluveny skvelym Janem Werichem ale jinak to u me spada do kategorie prumeru. I kdyz pripoustim ze v tomhletom pripade tomu vubec neskodi rad se na to kouknu znova a znova. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (6)

  • Jedná se o první celovečerní film studia Bratři v triku. (M.B)
  • Animátorem filmu byl Francouz Jean Effel. (ČSFD)
  • Komunistický režim film zakázal z důvodu znázornění boha a rokenrolu. (fiLLthe3DD)

Reklama

Reklama