Reklama

Reklama

Zahradnictví: Nápadník

  • Česko Zahradnictví: Velké manévry (více)
Trailer

Obsahy(1)

Filmová trilogie Zahradnictví se skládá ze tří samostatných filmů odehrávajících se na pozadí nejdramatičtějších období minulého století a časově předchází oblíbenému snímku Pelíšky (1999). Vypráví o třech rodinách: rodině leteckého radiotelegrafisty, rodině majitele kadeřnického salonu a rodině majitele zahradnictví. Obsáhne 20 let života postav, které musely v těchto pohnutých časech prožít nejlepší léta svých životů. Nápadník se odehrává na konci 50. let a vypráví o rodinných vztazích poznamenaných válkou a komunistickým převratem. S tragikomickým nadhledem vykresluje generační střet mezi předválečnou a poválečnou generací. Nápadník je romantickou komedií o představách rodičů, jak by mělo vypadat štěstí jejich dětí. (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Poslední snímek této rozporuplné trilogie nepřinesl nic zajímavého. Čekala jsem nějakou pountu, která by tak nějak plynule navázala na Pelíšky, to se nestalo. Vlasně se nestalo vůbec nic. Drama nulové a sledovat 102 minut protivného, stárnoucího invalidního despotu, jehož až zvrácený smysl pro to co je správné, sice zachránilo před smrtí v lágru, ale teď terorizuje celou rodinu. Anna Fialová v pohodě, ale na utáhnutí celého filmu nestačila. Nejlepší herecký výkon za mne podala sestra hlavní hrdinky. Jako celek spíše zklamání. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Tato Hřebejkova trilogie, jejíž proma a následně i samotné premiéry nás provázely celým loňským rokem, je spíše jakýmsi experimentem směsice vícera žánrů, než kvalitně odvedenou filmařinou, kterou si kdysi odbyl v údajně souvisejících Pelíškách. Ale přes všechny nesváry, které v celkovém měřítku mírně převažují nad superlativy, je Zahradnictví ryze odpočinkovou záležitostí, která by byla ale smrtící pastí, kdyby se jí divák rozhodl zhlédnout v jedné rovině. Tam, kde Rodinný přítel stavěl na melancholii, pomaloučkém budování postav a hlavně dětském pohledu na život v Protektorátu, se dvojka vydala už více rizikovějším směrem, který ukázal pěknou tuhost celého příběhu. Ale jak u Ondry Sokola, tak u Jiřího Macháčka, jsem si po nějaké chvilce odmyslel jejich komické přirozenosti a nechal se vtáhnout do příběhu jejich dané postavy. No a Nápadník? To je pěkně vyhlazený závěr jedné rodinné ságy, která za celých zobrazených 20 let nabídla spousty skvěle zahraných charakterů i pár těch, které (hlavně od teď) vyloženě nemusím. Finger možná svou roli zahrál důstojně, mravy, které se ale pravděpodobně dříve držely mezi otci a dcerami mi lezou krkem i obecně, a tak mi příšerně vadily i ve filmu. A právě tohoto herce si nedokážu představit s upřímným sympatickým úsměvem na tváři v klasickém životě. ()

Reklama

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Mě se to docela líbilo! Trochu mne dojalo kolo s předním nosičem na dívku. Pochybuji, že maník by byl s to spáchat (či alespoň zprodukovat) něco podobného, ale co když takové přibližovadlo užívali poslíčci či řemeslníci. Každopádně vézt tak hmotný (byť luzný) předmět na předním kole, je docela nebezpečné až šílené. Za další, nejsem si jist, že tehdy existovaly pneumatiky takových rozměrů, jako ty použité co plavací kruh pro momentálně raněnou dívku. Tatínek byl fakt odpudivý! Viděl jsem v něm pana Kodeta. Nepřehnali to tvůrci s prostořekostí mladší sestry? Tehdy by něco takového bylo na polepšovnu, přinejmenším na hodně krátký řetěz... Jinak myslím nadstandard. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Hřebejk a Jarchovský završili svůj epický fail s neutuchající nekompetencí, nicméně to skoro mělo zápletku, takže hurá. Přesto nepochopitelné volby zůstaly nepochopitelnými, nic do ničeho nezapadlo a pořád není jasné, proč se to jmenuje Zahradnictví. Ale trojka každopádně není mimozemská sranda, jen obyčejně špatný film. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

To nejlepší nakonec. Pohodová socialistická komedie á la Vyprávěj, která se celá točí jen a pouze kolem toho, že otčím nechce dovolit své dceři, aby měla sex s mechanikem. Mechanik proto trpí, dcera trpí rovněž (ale pouze duševně, jelikož je čistá jako svatební prostírání a neví, o co vlastně přichází) a otčím je spokojen, že dokázal někoho pořádně nasrat. 76 % ()

Galerie (36)

Zajímavosti (5)

  • Sabina Remundová (vdova Marie zvaná Mařči) se ve filmu poprvé objevuje až ve 49. minutě a zesnulý rodinný přítel MUDr. Jiří Erben (Ondřej Sokol) se ke konci filmu mihne jen na pár vteřin. (noelcoward73)
  • Název Zahradnictví měl být původně pracovní název a ten nakonec zůstal. (Duoscop)

Reklama

Reklama