Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kapitán Exner a půvabná studentka řeší záhadnou vraždu, která souvisí s cenným archeologickým nálezem... Detektivní romány Václava Erbena si rychle získaly širokou čtenářskou obec. Zásluhu na tom má i atraktivní a neobyčejně originální vyšetřovatel kapitán Exner. Ten je nejen bystrý detektiv, ale i člověk, který si s chutí užívá života plnými doušky. V Pokladu byzantského kupce svěřil postavu „velkého“ detektiva Jiřímu Valovi, režisér a spoluscenárista Ivo Novák. Na scénáři se také, kromě samotného autora předlohy, podílel i Zdeněk Podskalský. V napínavém příběhu o záhadné vraždě a nesnadné cestě ke znovuobjevení starobylého pokladu se setkáte také s Gabrielou Vránovou, Jiřím Sovákem, Lubomírem Lipským, Josefem Kemrem a řadou dalších populárních herců. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (134)

otík 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá a vtipná detektivka z šedesátých let, ve které kapitán Exner pátrá s pomocí mladé dívky po ukradeném pokladu, který měl být zničen za druhé světové války a je zřejmé, že jej někdo spíše zcizil. Půvabné herecké výkony Valy a Vránové včetně všech dalších zúčastněných jsou zárukou kvality a dobré zábavy. Hudba: Zdeněk Liška ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

To, co předvedl Josef Kemr na konci, by zasloužilo zapsat mezi legendární hlášky čs filmu. To byl nářez, kulometná palba, a nedělní králík už naservírovaný. Jakkoliv je to vytržené z kontextu, pokud jste před tím neviděli celý film. Jiří Vala a charisma, se kterým utáhne cokoliv. To je u mě český Bond navždy. Lehká, svižná i když trochu zbytečně moc zamotaná krimi komedie (vyhodil bych aspoň postavu profesora). Parádní auta, atraktivní děj, půvabná blondýnka, sympatičtí kriminalisté Libíček, Hrubý a Lohniský. Mladičký Haničinec. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Nejlepší zpracování o kapitánu Exnerovi v podání Jiřího Valy, který je přece jen lepší, než Jiří Kodet, který Exnera ztvárňuje v dalších filmech. Tahle detektivka má parádní tempo i spád, vtip a všechno v dokonalé hudební dramaturgii Zdeňka Lišky, který celý film diriguje po svém. Neskutečný, jak pracuje s hudbou v různorodých pasážích filmu a jak je podkresluje a pracuje s jakoukoliv atmosférou. Génius!! Bez jeho hudebního dramaturgického zásahu by byl film skutečně polovičním. Musím ale uznat, že i po režijní, kameramanské a herecké stránce je to nádherná podívaná. Práce s kamerou je neokoukatelná a nevšední, různé přibližovačky a rozostřovačky potěší každé lačné oko vyjímečných záběrů v parádním širokoúhlém rozlišení. Hercům nelze nic vytknout, všichni si natáčení očividně velice užívali a role Josefa Kemra byla jako uragán, který ze zničehonic vždy objeví a všechno lítá vzduchem. Bavil jsem se parádně a šedesátá léta opět potvrzují, že v onom času vznikaly nejlepší snímky československé kinematografie. ()

shantim 

všechny recenze uživatele

Pěkně natočená kriminálka, ve které se docela zajímavě propojují komediální prvky s detektivními. Skvěle vykreslené jsou postavy vědců oplývající jasnými atributy, jakými jsou plnovous, brýle, vytříbená mluva, domýšlivost a disciplinární přesnost. Za zmínku stojí rozhodně i komediálně laděný vztah vyšetřovatele Exnera a studentky Kamily. Korunu celému dílku pak nasazuje Liškova laškovná hudba, která působí někdy velmi temně a drsně a jindy zase vesele a rozverně. Právě toto střídání hudbebních poloh diváka vede a napovídá mu, kdy se odehrává něco vážného a kdy naopak nastává chvilka odlehčení a veselí. No prostě jsem se skvěle bavil a oceňuji film 74% hvězdiček. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Tohle je doslova skvěle natočená slátanina. Samotná detektivka je plná fantastických a naprosto nepravděpodobných zvratů, veřejná bezpečnost připomíná něco mezi policií z amerických kriminálek a Jamesem Bondem, odporná archeologická linka naoprosto nepravděpodobná a obecně notně mimo. K tomu přičtěme řadu bodrých, rázovitých postaviček, které ovšem patří do úplně jiného filmu... Kdybyste mi pustli jakýchkoli pět minut tohodle filmu, dám tomu bez váhání čtyři až pět hvězdiček. Viděno vcelku ovšem pochybuji i o těch třech. Pitomost pozoruhodná především tím, s jakým nasazením se jí zúčastnili herci i kameraman. Jen a jedině pro ten skvělý look a herce hrající jak o živou to u mě není není odpad... Celkový dojem: 55% Zajímavé komentáře: Adam Bernau ()

Galerie (9)

Zajímavosti (19)

  • Natáčelo se v obci Miškovice a na zámku Roztěž. (nylo)
  • Kapitán Exner (Jiří Vala) jezdí automobilem Bugatti Type 50. Tento vůz má osmiválcový, kompresorem Roots přeplňovaný motor o objemu 5 litrů a výkonu 167 kW. Rok výroby tohoto vozu je 1931. Karoserie byla vytvořena u firmy Sodomka. V současné době má RZ (SPZ) PZ-82-50. V.Č. podvozku je 50128. Vozů tohoto typu bylo vyrobeno 65 kusů. (PaulxH)
  • Filmovalo se také v obci Bylany a v Kolíně. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama