Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kapitán Exner a půvabná studentka řeší záhadnou vraždu, která souvisí s cenným archeologickým nálezem... Detektivní romány Václava Erbena si rychle získaly širokou čtenářskou obec. Zásluhu na tom má i atraktivní a neobyčejně originální vyšetřovatel kapitán Exner. Ten je nejen bystrý detektiv, ale i člověk, který si s chutí užívá života plnými doušky. V Pokladu byzantského kupce svěřil postavu „velkého“ detektiva Jiřímu Valovi, režisér a spoluscenárista Ivo Novák. Na scénáři se také, kromě samotného autora předlohy, podílel i Zdeněk Podskalský. V napínavém příběhu o záhadné vraždě a nesnadné cestě ke znovuobjevení starobylého pokladu se setkáte také s Gabrielou Vránovou, Jiřím Sovákem, Lubomírem Lipským, Josefem Kemrem a řadou dalších populárních herců. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (135)

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Exner je určitě největším a nejcharismatičtějším vyšetřovatelem v pravda poněkud tristní konkurenci ostatních českých kolegů. Exnergirl v podání Gabriely Vránové se taky celkem povedla. Škoda jen, že padouch se dal odhalit hned na začátku, protože to s postranními pohledy, odměřeným jednáním a módním doplňkem na nose, který se v socialismu moc nenosil, fakt přehnal. ()

Jehan 

všechny recenze uživatele

Český Mastroianni Vala (intelekt, skvěle střižený oblek, temná košile a světlá kravata, sluneční brýle, šarm na krájení) v bugatce? Černobílá noir detektivka s žertovnými prvky made in Czechoslovakia? Herecká první liga ve filmu, který není debilní? Galerie dobového designu? Hudba Zdeňka Lišky? Ano! Ach, filmový bože, ano! Kdeže jste, šedesátá léta? Scéna? Vránová v černém roláku (oho!) unesena Tatraplánem po předchozí fackovačce. Nebo Řehoř s Pentaconem Six. Nebo Lohniský v dramatickém saku s ďábelským kloboučkem v šetsettrojce. Prachař a jeho brýle. Lipský s patkou a flastrem na čele (černé polo pod sakem, no to mě podrž!). Počítače. Volhy. Půllitry! Cokoliv. "Vemem to hopem"! Kafe!!! Frťánky!!!! Jo a ještě něco. Všimněme si, jak Exnerův šarm a elegance kontrastují s burantsvím a zupáckými manýry kriminalistů z českých detektivek let 70. a 80. ()

Reklama

Aidina 

všechny recenze uživatele

Černobílá, komediální detektivka s nastrčenou mrtvolou paní Holubové, o které sice celý film slyšíme, ale téměř ji nevidíme. Něco jako paní Colombová, víme o ní, ale nikdy jsme jí neviděli. Role kapitána Exnera v podání J. Valy mi moc nesedí, bližší mi byl pan Kodet, který lépe splňoval literární předlohu kapitána EXnera. Film velmi posílila role pana Soudka, kterou skvělě zahrál pan Sovák. Nezapomenutelné jsou jeho bonmoty a komentáře. ()

octopuska 

všechny recenze uživatele

Můj zamilovanej film. Širokoúhlej čb formát mu dodává takovej ten noirovskej kabátek. Vala v ďábelsky padnoucím vohozu, jako Exner je velkej frajer a s kouzelně praštěnou Vránovou jim to velmi sekne. Spolu s ostatními herci, parádní Liškovou hudbou je to příjemné pokoukání, které nestárne a má tu atmosféru, která dnes ve filmu zkrátka k vidění moc není. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tahle detektivní povídka, podobně jako ze stejného roku Nahá pastýřka, nemá žádný svůj reální základ. Obsah je čistě založen na fantazii magie ztracených cenných pokladů, jejichž historie, osud a tajemství současně s touhou po bohatství dovedou vždy někoho během příběhu ke zločinu. A tahle fantazie v obou filmech funguje bezvadně, pokud jde o příběh, vše je do detailu promyšleno a do sebe zapadající, navíc obohaceno o valnou dávku humoru! Režisér Ivo Novák nebývá uváděn mezi klíčovými režiséry českého filmu, u jeho filmů si mnohdy ani neumím přesně vzpomenout na jméno režiséra (paradoxně asi kvůli hodně krátkému a obyčejnému jménu)... nicméně POKLAD a "český thriller o kose" Zelené obzory (1962) mají u mě vysoký počet hvězd. Některé temné scény jako srážka aut a mrtvola v lese připomínají rovnou Schullhoffovy Kalašovky. Archeologické ústavy, kde ředitel ukrývá v knize pornofotky :o), druhý (v excelentním podání Jiřího Sováka) přijímá detektivní návštěvy o půlnoci v pyžamu a šikovná mladičká Gabriela Vránová coby zamilovaná studentka vyloudí nejednou úsměv na tváři – to jsou stylové momentky a někdy i absurditky pro tvorbu 60.let tak typické. A Jiří Vala byl (a je) bezesporu nejlepším představitelem kapitána Exnera! 90% ()

Galerie (9)

Zajímavosti (19)

  • Filmovalo se také v obci Bylany a v Kolíně. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Interiér archeologického ústavu se točil v Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy (Viničná 7, Praha - Nové Město), zatímco exteriér v zadním traktu Archeologického ústavu Akademie věd ČR (Letenská 4, Praha - Malá Strana). (sator)
  • Kaple se nachází na zámku Roztěž u Kutné Hory. (sator)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno