Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kapitán Exner a půvabná studentka řeší záhadnou vraždu, která souvisí s cenným archeologickým nálezem... Detektivní romány Václava Erbena si rychle získaly širokou čtenářskou obec. Zásluhu na tom má i atraktivní a neobyčejně originální vyšetřovatel kapitán Exner. Ten je nejen bystrý detektiv, ale i člověk, který si s chutí užívá života plnými doušky. V Pokladu byzantského kupce svěřil postavu „velkého“ detektiva Jiřímu Valovi, režisér a spoluscenárista Ivo Novák. Na scénáři se také, kromě samotného autora předlohy, podílel i Zdeněk Podskalský. V napínavém příběhu o záhadné vraždě a nesnadné cestě ke znovuobjevení starobylého pokladu se setkáte také s Gabrielou Vránovou, Jiřím Sovákem, Lubomírem Lipským, Josefem Kemrem a řadou dalších populárních herců. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (135)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Poklad ... je hlúpučký film, ktorý sa tým nevymyká z celého diela Iva Nováka. V plejáde českých filmových detektívov je Jiří Vala niekde blízko dna. A Gabriela Vránová, to je úplná katastrofa. Stvárňovanou postavou i herecky. Keď sa pozriem, koľkí dali filmu všetkých päť hviezdičiek, uvedomujem si, koľko toho ešte nechápem. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem ho viděl asi v osmi letech a pamatoval jsem si ho jako dost vtipnou detektivku, tehdy mojí oblíbenou, kterou jsem sledoval vždycky, když byla v televizi. Dneska, po letech, jsem se opět, hlavně ze začátku, spíše nudil. Přišlo mi, že tvůrci rezignovali na samotný případ a snažili se více posunout film do komedie - což by nebylo špatné, ale po skončení filmu jsem si pořádně nebyl jistý, co se vlastně stalo, proč vlastně byla oběť zavražděna. Přišlo mi to tak podivně rozsekané, kapitán Exner začne někoho vyslýchat nebo něco řešit, a najednou přijde jeden jeho kolega a odvolá ho zase jinam. Ale jako komedie to celkem funguje. Tedy až na hlavní roli Gabriely Vránové, která mi byla strašně protivná. Jiří Vala v hlavní roli se snaží, ale raadši bych tam viděl někoho lepšího. Takže nejlepší jsou představitelé vedlejších rolí - především Jiří Sovák jako sarkastický vědec, Lubomír Lipský, Josef Kemr jako rázný tatík, nebo Vladimír Šmeral, ze kterého jde chvílemi až strach. Taky je zajímavý vidět v detektivce Václava "Hujera" Lohniského nikoli coby podezřelého, ale coby policistu. Z té hromady detektivek, které se za minulého režimu tady vyprodukovaly, je to určitě jeden z těch lepších filmů, nicméně ne pro svoje detektivní kvality, hlavně coby komedie. PS. Nečtěte LiVenturův komentář!!! ()

Reklama

octopuska 

všechny recenze uživatele

Můj zamilovanej film. Širokoúhlej čb formát mu dodává takovej ten noirovskej kabátek. Vala v ďábelsky padnoucím vohozu, jako Exner je velkej frajer a s kouzelně praštěnou Vránovou jim to velmi sekne. Spolu s ostatními herci, parádní Liškovou hudbou je to příjemné pokoukání, které nestárne a má tu atmosféru, která dnes ve filmu zkrátka k vidění moc není. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Podle chovani lze vinika vypatrat jiz na zacatku filmu. Myslim, ze zanr kriminalni a komedialni k sobe moc nepatri a oba se navzajem rusi. Postava kapitana Exnera je pro ceskoslovenske pomery hodne nezvykla ( i pres rok 66 ). Ve filmu hraje neskutecne mnozstvi vybornych hercu. Ackoliv mam ale treba Lipskeho rad, tady mi vubec nesedel, podobne Vranova. Postavy zajimave, namet taky neni spatny, film ma ale dost pomale tempo a je naprosto bez atmosfery. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tahle detektivní povídka, podobně jako ze stejného roku Nahá pastýřka, nemá žádný svůj reální základ. Obsah je čistě založen na fantazii magie ztracených cenných pokladů, jejichž historie, osud a tajemství současně s touhou po bohatství dovedou vždy někoho během příběhu ke zločinu. A tahle fantazie v obou filmech funguje bezvadně, pokud jde o příběh, vše je do detailu promyšleno a do sebe zapadající, navíc obohaceno o valnou dávku humoru! Režisér Ivo Novák nebývá uváděn mezi klíčovými režiséry českého filmu, u jeho filmů si mnohdy ani neumím přesně vzpomenout na jméno režiséra (paradoxně asi kvůli hodně krátkému a obyčejnému jménu)... nicméně POKLAD a "český thriller o kose" Zelené obzory (1962) mají u mě vysoký počet hvězd. Některé temné scény jako srážka aut a mrtvola v lese připomínají rovnou Schullhoffovy Kalašovky. Archeologické ústavy, kde ředitel ukrývá v knize pornofotky :o), druhý (v excelentním podání Jiřího Sováka) přijímá detektivní návštěvy o půlnoci v pyžamu a šikovná mladičká Gabriela Vránová coby zamilovaná studentka vyloudí nejednou úsměv na tváři – to jsou stylové momentky a někdy i absurditky pro tvorbu 60.let tak typické. A Jiří Vala byl (a je) bezesporu nejlepším představitelem kapitána Exnera! 90% ()

Galerie (9)

Zajímavosti (19)

  • Houska (Josef Kemr) má vůz Tatra 600 neboli Tatraplan, osobní automobil střední třídy vyráběný v letech 1948 až 1951 firmou Tatra, n. p. a následně do roku 1952 podnikem AZNP Mladá Boleslav. (sator)
  • Interiér archeologického ústavu se točil v Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy (Viničná 7, Praha - Nové Město), zatímco exteriér v zadním traktu Archeologického ústavu Akademie věd ČR (Letenská 4, Praha - Malá Strana). (sator)
  • Exner (Jiří Vala) bydlí na adrese Malá Štěpánská 2032/6 v Praze na Novém Městě. Houska (Josef Kemr) bydlí na adrese Jos. Janouše 404 v Doksech. (sator)

Reklama

Reklama