Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kapitán Exner a půvabná studentka řeší záhadnou vraždu, která souvisí s cenným archeologickým nálezem... Detektivní romány Václava Erbena si rychle získaly širokou čtenářskou obec. Zásluhu na tom má i atraktivní a neobyčejně originální vyšetřovatel kapitán Exner. Ten je nejen bystrý detektiv, ale i člověk, který si s chutí užívá života plnými doušky. V Pokladu byzantského kupce svěřil postavu „velkého“ detektiva Jiřímu Valovi, režisér a spoluscenárista Ivo Novák. Na scénáři se také, kromě samotného autora předlohy, podílel i Zdeněk Podskalský. V napínavém příběhu o záhadné vraždě a nesnadné cestě ke znovuobjevení starobylého pokladu se setkáte také s Gabrielou Vránovou, Jiřím Sovákem, Lubomírem Lipským, Josefem Kemrem a řadou dalších populárních herců. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (135)

Přemek

všechny recenze uživatele

Nezvykle zdařílý film z dílny řemeslníka Ivo Nováka. Detektivní komedie v pravém slova smyslu, z doby, kdy jedinou skutečnou vtipkující detektivní dvojicí byli pánové Höger a Bek ze série Alibi. Zde se k nim přidružili výteční Vala a Vránová a sekunduje jim Jiří Sovák v roli anarchistického archeologa. Doporučuji! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Není divu, že Vám připadá povědomá. Vypadla totiž z kufru Vašeho auta." V mladší době kamenný se vyznám skoro stejně dobře jako kpt. Exner, takže o pokladu toho Benátskýho nebo kdovíjakýho kupce vím skoro všechno. Tedy že neexistuje a přesto ho někdo ukradl. V tom je zápletka zajímavá. Svět archeologů, antropologů a dalších vědátorů je mi poněkud vzdálen, ale celkem rád jsem do něj nakoukl. A postavy to byly skvělý. Zejména pan Houska řádil jak utrženej vagón, ozbrojenej Dr. Soudek vypouštěl parádní bonmoty a závěrečný zkušební přehrávání manželskýho stavu Exnera s Kamilou bylo dokonalý. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Soudruh kapitán Exner by velmi rád vložil párek do čerstvé housky, ale nakonec se vydá cestou zdrženlivosti, což se s ohledem na starého Housku jeví jako rozumné rozhodnutí.. Podivnou a nepříliš funkční hybridnost mezi krimi a komedií symbolizuje Liškova nepřeslechnutelná hudba (osudové varhany vs. rozpustilý xylofon); dojem částečně napravují herecké obsazení a vyprahlé hlášky nenuceně zapletené v dialozích („Mají tady sklep.“ - „Jo? A kde?“ - „Dole.“). Film z období, kdy jsme uměli oba žánry, ale smíchat je do kompaktního celku, to hraničí s alchymií.. ()

GIK odpad!

všechny recenze uživatele

Vala a jeho křečovitý seladon s obrnovým úsměvem. Nateklá kebula, dvojitá brada. Opravdu nemá daleko do Libíčka. To už je mnohem lepší vyšetřovatel Kodet. Erben jako scénárista se opět vyznamenal. Není náhoda, že to byla protěžovaná spisovatelská celebrita. Za slávu ovšem musel zaplatit. Toto je vykonstruovaná, rádoby vtipná, nesmyslná a nudná kriminálka. 15 minut před koncem vypnuto. Nezájem kdo ukrad / neukrad vybájený poklad roztavený / neroztavený při náletu jedno koho a zda byl vrah vědec, který zkoumá naše blízké příbuzné vymyšlené neandrtálce, nebo kdokoli jiný. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Detektivka kombinovaná s prvky komedie, hezky prokreslené postavy i vlastní příběh, na druhou stranu té komedie bylo na můj vkus opravdu trochu příliš. To významně ubíralo příběhu na výstavbě napětí, které by v závěru gradovalo. Film prostě ubíhal, byl příjemný, odpočinkový, ale pro nadšení existují jiná slova. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (19)

  • Kapitán Exner (Jiří Vala) jezdí automobilem Bugatti Type 50. Tento vůz má osmiválcový, kompresorem Roots přeplňovaný motor o objemu 5 litrů a výkonu 167 kW. Rok výroby tohoto vozu je 1931. Karoserie byla vytvořena u firmy Sodomka. V současné době má RZ (SPZ) PZ-82-50. V.Č. podvozku je 50128. Vozů tohoto typu bylo vyrobeno 65 kusů. (PaulxH)
  • Filmovalo se také v obci Bylany a v Kolíně. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Objekt archeologického naleziště je stále zachován v původním stavu v obci Bylany na Kutnohorsku. Na vchodu do objektu stále visí původní cedule „Archeologický výzkum“, na které byl nápis pro film upraven na „Běloves“. (Standik24)

Reklama

Reklama