Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od oscarového® režiséra Rona Howarda, Oheň je strhující, emocemi nabitý thriller o nebezpečném životě profesionálních hasičů. Kurt Russell a William Baldwin jsou dva znesváření bratři, pracující podle rodinné tradice jako hasiči v Chicagu. Když se objeví podivné série požárů, které spojuje stejný žhářský rukopis, jsou bratři donuceni dát své spory stranou a věnovat se jejich vyřešení. (Magic Box)

(více)

Recenze (295)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Utahaný těžkopádný film. 1)  Snímek nabízí dojákoidní klišé, kterých jsem už viděl spousty a obávám se, že pokud neoslepnu, ještě další spousty uvidím. Budiž, ale hvězdičky za to nečekejte._____ 2)  Backdraft mám v hlavě od devadesátých let, kdy jsem viděl v zábavném parku Universal Studios Hollywood v Los Angeles jednu z atrakcí, věnovanou právě tomuto filmu. Stáli jsme na kovové plošině, před námi šlehaly hrozivě vyhlížející plameny, kolem duněly výbuchy a nakonec se plošina o pár centimetrů propadla, což zavdalo podnět k hysterické reakci některých návštěvnic. Pyrotechnická extáze. Bylo to vlastně daleko zajímavější, než sám film, jak jsem právě teď zjistil._____ 3)  Půvabný 28letý William Baldwin (mladší bratr Brian), 40letý stále pěkný Kurt Russell (starší bratr Stephen) a 26letý Jason Gedrick (hasičský nováček Tim) mi nepříliš zajímavý snímek zpříjemnili. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Občas vám film prostě nesedne a vy to víte po prvních deseti minutách. Mám hodně rád Okrsek 49 a od Ohně jsem čekal něco podobného. Patetické oslavování hrdinství u hasičů je jedna z mála oblastí, kde něco podobného snesu. Howard ovšem, za pomoci ozvěny let osmdesátých, značně předčil má očekávání a obalil lepkavým patosem celých 137 minut. Zpomalené záběry na hasiče vynášející z ohně malé děti, antické drama dvou bratrů, synteticky hrdinský soundtrack mistra Zimmera a ještě k tomu téměř mysteriózní zápletka. Přeplácané a ulepené kam až oko dohlédne. Jednoznačně nejslabší Howardův film. 4/10 ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Známy, skúsený americký režisér Ron Howard natočil v roku 1991 snímok "Oheň" (Backdraft). Je to pomerne originálny thriller z nevšedného, zaujímavého prostredia. Mapuje prácu a vzťahy členov profesionálneho hasičského zboru. Dej sa odohráva v Chicagu. Hasiči zo sedemnástej jednotky zdolávajú požiare objektov, ktoré niekto úmyselne zapaľuje. Je vidno, že je to práca niekoho, kto má s ohňom a požiarmi skúsenosť. Podozrenie padá na niekoho z okolia samotných požiarnikov. Bude potrebné vyvinúť enormnú snahu, aby bol tento nebezpečný podpaľač čím skôr odhalený. Ním založené výbušné požiare majú na svedomí mnoho nevinných obetí. Ron Howard to natočil veľmi kvalitne, takže i po viac ako tridsiatich rokoch to pôsobí sviežim dojmom. Navyše bolo do tohto filmu zapojených aj veľa zvučných hereckých mien. Howardov "Oheň" patrí medzi špičku snímkov z hasičského prostredia. **** ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film o hasičích vůbec, skvělé herecké obsazení, příběh a režijní práce. U tohoto filmu jsem cítil teplo, kouř a napjatě sledoval každou minutu. Největší výtku mám k Baldwinovy, který je mě dost nesympatický a ani zde jsem si k němu cestičku neudělal. Kurt Russell extratřída, do této role si nedokáži představit nikoho lepšího. Silný film se smutným koncem, který i po několika zhlédnutí nenudí, mé hodnocení silné 4 hvězdičky… ()

Asgy 

všechny recenze uživatele

Nejvíc se mi líbilo, že oheň je zde pojat jako živá dýchající bestie a tohle pojetí zde vypadá dost uvěřitelně. Jinak příjemný příběh, kterému až na občas moc velkou dávku hrdinství nemám co vytknout. Chápu, že tahle práce je nebezpečná, ale to co zažili hrdinové tohoto filmu se zase asi až tak často neděje. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (19)

  • Herečka Jennifer Jason Leigh po přečtení scénáře řekla režiséru Ronu Howardovi, že by si chtěla zahrát oheň, protože má ve filmu nejlepší roli. (POMO)
  • Backdraft je jev, ve kterém oheň, který spotřeboval veškerý dostupný kyslík, náhle exploduje, když je k dispozici více kyslíku, obvykle proto, že byly otevřeny dveře nebo okno. (sator)
  • Scénárista filmu Gregory Widen byl tři roky hasičem a tento film je inspirován smrtí jeho kolegy a kamaráda, který zemřel při jednom z požárů. (Karlos80)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Reklama

Reklama