Reklama

Reklama

Grinch

  • Portugalsko Grinch (více)
Rodinný / Fantasy / Komedie / Muzikál
USA / Německo, 2000, 104 min

Obsahy(1)

Raději se mějte na pozoru! Je zelený... Je lakomý... A nenávidí Vánoce! Grinch je věčně špatně naladěný zelený chlupáč, který žije v jeskyni na vrcholu hory s výhledem na vesnici Kdovice. A zrovna v době, kdy se Kdovíci z Kdovic horečně připravují na oslavy nadcházejících svátků, Grinch přichází se závažným rozhodnutím. Skončí Vánoce jednou provždy a ukradne vesničanům všechny jejich dárky i ozdoby. Nakonec ale i on pochopí, že skutečné kouzlo Vánoc netkví v zářivé výzdobě a nových hračkách. Role Grinche se v půvabné komedii, která vznikla na motivy osobité a oblíbené knihy Theodora Seusse Geisela, ujal geniální komik Jim Carrey. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (597)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Grinch je jeden z klasických vánočních filmů, který má v USA, odkud tvůrce Dr. Seuss pocházel, bezpochyby kultovní status. Snímek o zeleném, chlupatém bručounovi, který nakonec nebyl tak zlý a podlý, jak se člověk původně domníval, stojí - ale i padá - na excentrickém výkonu Jima Carreyho. Jeho ztvárnění Grinche bylo vskutku nepřehlédnutelné a je jen škoda, že chvílemi byl už příliš teatrální, ba dokonce až otravný - "sólové" scény z jeskyně však neměly chybu. Ponaučení o tom, že není radno soudit knihu podle obalu, a že Vánoce nejsou materiálním, nýbrž duchovním svátkem, jsou nadčasová a vždy maličko zahřejí u srdíčka (a zvětší ho o pár čísel). V neposlední řadě chválím líbivou, byť chvílemi už možná moc vyumělkovanou výpravu. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Další z mnoha hereckých kreací Jima Carreyho, tentokrát ve vánočním balení. Film jsem viděl jako třináctiletý klučina v kině pár dnů před Štědrým dnem a velmi se mi to líbilo. A ani teď, kdy patřím už mezi -cetileté, mne tento film stále neomrzel, i když jsem ho viděl už mnohokrát. Jen už na něj nahlížím trochu jinak. Tehdy jsem na něj pohlížel jako na vánoční pohádku, dnes na to nahlížím jako na jakési fantasy. Ale baví mne to stále. Je zde vánoční pohoda, která vždy dýchne i na mne, jsou zde suprové kreace Jima Carreyho a úžasný vypravěčský hlas Zdeňka Svěráka, který se sem naprosto hodí. Jima Carreyho navíc výborně nadaboval zesnulý Boris Rösner. Já jsem naprosto spokojený a dávám tři hvězdičky. Na tento film se rád kdykoliv během Vánoc podívám znovu. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Ten film se mi nelíbil. Co ovšem oceňuji je samozřejmě Jim Carrey. Jim si umí vystačit, podobně jako Grinch, sám se sebou. Za svou kariéru netočil pouze bláznivé komedie, ale sem tam se vrtnul do dramatu, a tady si zkusil rodinnou vánoční atmosféru se všemi klady a zápory. PS: Film jsem zhlédl jen za účelem doplnění filmografie jednoho nadaného kanadského herce. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Hodně bláznívá vánoční jízda s Jimem Carreyem, plná vynikajících masek i nápadů. Škoda, že některý humor spadá do kategorie jednoduššího, ale neustálá škodolibost Grinche prostě baví. Taylor Momsen s kouzelným účesem je snad nejroztomilejší holčička, která se objevila na filmovém plátně. Od začátku se daří držet ztřeštěnost a škoda, že závěr malinko upadá do běžných průměrných vod. Na jednu stranu vypadají masky výborně, ale na druhou stranu mi rozum stál nad některými triky, vzhledem k monstroznímu rozpočtu. I přes všechny mouchy si myslím, že si Grinch zaslouží ten největší prostor v předvánočním TV programu.......6/10 ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Je kýčovitý, je přeplácaný, je strašlivě americký - a já si bez toho zelenýho parchanta stejně Vánoce nedokážu představit! Grinch je doslova přecpaný tunou zábavných detailů, kterých si napoprvé nemáte šanci všimnout. Jeho humor má daleko k prvoplánové řachandě a na to, že má jít o dětský film, je v mnoha ohledech sofistikovanější a úchylnější, než by člověk čekal. Howard zkrátka vzal americkou pohádkovou klasiku, nasypal do ní obrovské peníze a natočil něco nepopsatelného, co sedne asi tak jednomu člověku z deseti. Já jsem ten jeden. A zeleného Jima Carreyho, odporně nazdobené Kdosice a geniální komentář Zdeňka Svěráka si rád dopřávám znovu a znovu. 90 % ()

Galerie (66)

Zajímavosti (24)

  • Ve scéně s itinerářem, kdy Grinch (Jim Carrey) strhává ubrus ze stolu, z něj původně mělo všechno nádobí spadnout. Carrey však trik provedl tak rychle, že nespadl ani jeden kus. Návrat Grinche do záběru a následné smetení veškerých předmětů na zem a převrhnutí samotného stolu byla čistá improvizace geniálního komika, přičemž scéna zůstala i ve finálním střihu. (PierrevanH)
  • Grinch (Jim Carrey) měl být černo-bílý. Na původních ilustracích v knize "Jak Grinch ukradl Vánoce!" od Dr. Seusse je totiž černobílý s prvky rudé. Filmaři uvažovali, že barvy zachovají, ale pak usoudili, že by na filmovém plátně taková kombinace nemusela fungovat. Nakonec je tedy Grinch zelený, podle ohavné barvy aut, která se tehdy půjčovala a animátor Chuck Jones ji nenáviděl. Pro skřeta, který nemá rád Vánoce, mu připadala akorát. (P. J. D.)

Související novinky

Symfonická show Christmas in Hollywood

Symfonická show Christmas in Hollywood

02.12.2023

Orchestr Prague Pop Symphonics připravuje velkolepý koncert filmové hudby, na kterém představí oblíbené melodie z filmů, bez kterých si období nejkrásnějších svátků v roce neumíme už ani představit.… (více)

Risk nebo zisk?

Risk nebo zisk?

09.03.2005

Když sklidí první díl úspěch a druhý jej ještě podtrhne, jeden by řekl, že by to mohlo stačit. Ovšem nutkání vyrýžovat ještě nějaký ten zlatý valounek z filmového řečiště bylo příliš silné. I pro… (více)

Reklama

Reklama