Reklama

Reklama

Grinch

  • Portugalsko Grinch (více)
Rodinný / Fantasy / Komedie / Muzikál
USA / Německo, 2000, 104 min

Obsahy(1)

Raději se mějte na pozoru! Je zelený... Je lakomý... A nenávidí Vánoce! Grinch je věčně špatně naladěný zelený chlupáč, který žije v jeskyni na vrcholu hory s výhledem na vesnici Kdovice. A zrovna v době, kdy se Kdovíci z Kdovic horečně připravují na oslavy nadcházejících svátků, Grinch přichází se závažným rozhodnutím. Skončí Vánoce jednou provždy a ukradne vesničanům všechny jejich dárky i ozdoby. Nakonec ale i on pochopí, že skutečné kouzlo Vánoc netkví v zářivé výzdobě a nových hračkách. Role Grinche se v půvabné komedii, která vznikla na motivy osobité a oblíbené knihy Theodora Seusse Geisela, ujal geniální komik Jim Carrey. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (596)

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale pro mně je to jeden z mála amerických filmů s takovou tématikou, na který koukám (nejen) o Vánocích velmi rád. Zábavně pojatý příběh o tom, jak se jeden odtrhne od společnosti a chce zničit jejich společný sen. Gumový Jim Carrey se pro takové role nejspíš narodil. Nemohu jinak než dát tomuto filmu 80% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nie, Grinch rozhodne nie je priemerný film, dokonca nie je ani detský film, ani rodinný film. Je to film, ktorý akoby nakrútili v sovietskej televízii v sedemdesiatych rokoch po fľaši vodky (každý člen štábu) a okolo náhodou išiel Jodorowski a priniesol lysohlávky. Tie si najviac dala ústredná filmová hviezda a ostatní mu povedali, nech si robí pred kamerou čo chce. Grinch je skôr o tom, že muž v strednom veku by mal mať pravidelný sex a len tak mimochodom sa spomenie, že Vianoce nie sú o darčekoch, ale o tom, že máme byť spolu. S čím vlastne súvisí aj ten sex. Len ma to vizuálne (ale pozor, ono je to celé detailne premyslené) vôbec nenadchlo a je to dané predovšetkým východzou látkou, za to Howard príliš nemôže. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Měl jsem to štěstí vidět film v angličtině a v češtině a musím říct, že ta česká verze mi přišla o něco lepší. Vlastně celkem o dost. Hlas Zdeňka Svěráka byl takový víc vánoční, stejně jako celý dabing, i když Jim Carrey je nejlepší prostě v originále. Rozhodně příběh, který si člověk nejvíce užije o Vánocích. Jindy je to prostě jen celkem obyčejná pohádka. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Grinch je jeden z klasických vánočních filmů, který má v USA, odkud tvůrce Dr. Seuss pocházel, bezpochyby kultovní status. Snímek o zeleném, chlupatém bručounovi, který nakonec nebyl tak zlý a podlý, jak se člověk původně domníval, stojí - ale i padá - na excentrickém výkonu Jima Carreyho. Jeho ztvárnění Grinche bylo vskutku nepřehlédnutelné a je jen škoda, že chvílemi byl už příliš teatrální, ba dokonce až otravný - "sólové" scény z jeskyně však neměly chybu. Ponaučení o tom, že není radno soudit knihu podle obalu, a že Vánoce nejsou materiálním, nýbrž duchovním svátkem, jsou nadčasová a vždy maličko zahřejí u srdíčka (a zvětší ho o pár čísel). V neposlední řadě chválím líbivou, byť chvílemi už možná moc vyumělkovanou výpravu. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jen diky Carreymu snesitelnej pribeh o zlym zmetkovi, co kazdymu jen skodi, aby se predvidatelne polepsil. Carrey totiz radi ve velkym, pres tu masku sice neni vubec videt, ale jeho pohyby a usmevy jsou proste typicky a 100 minut jede ve velkym. Navic je film i pres lehce protahovanej konec svizne natocenej, neustale je se cemu smat, cela stylizace je perfektni a nevidim duvod, proc nedat vysoky hodnoceni. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (24)

  • Ve scéně s itinerářem, kdy Grinch (Jim Carrey) strhává ubrus ze stolu, z něj původně mělo všechno nádobí spadnout. Carrey však trik provedl tak rychle, že nespadl ani jeden kus. Návrat Grinche do záběru a následné smetení veškerých předmětů na zem a převrhnutí samotného stolu byla čistá improvizace geniálního komika, přičemž scéna zůstala i ve finálním střihu. (PierrevanH)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 123 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • V jednu chvíli bylo na place až 45 maskérů. (Hal_Moore)

Související novinky

Symfonická show Christmas in Hollywood

Symfonická show Christmas in Hollywood

02.12.2023

Orchestr Prague Pop Symphonics připravuje velkolepý koncert filmové hudby, na kterém představí oblíbené melodie z filmů, bez kterých si období nejkrásnějších svátků v roce neumíme už ani představit.… (více)

Risk nebo zisk?

Risk nebo zisk?

09.03.2005

Když sklidí první díl úspěch a druhý jej ještě podtrhne, jeden by řekl, že by to mohlo stačit. Ovšem nutkání vyrýžovat ještě nějaký ten zlatý valounek z filmového řečiště bylo příliš silné. I pro… (více)

Reklama

Reklama