Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní postavou napínavého příběhu je milionář Tom Mullen, majitel jedné z nejúspěšnějších soukromých leteckých společností. V obchodě sice dokáže hrát tvrdě, ale v soukromí je to obětavý manžel a milující otec malého Seana. Jeho syn je jednoho dne unesen. Pokud Tom do osmačtyřiceti hodin nezaplatí dva miliony výkupného, zemře. Zoufalí rodiče se okamžitě spojí s FBI. Tom zpočátku agentům důvěřuje, když předání peněz jejich vinou skončí krachem, rozhodne se jednat na vlastní pěst. Zejména když si uvědomí, že únosci vůbec nemají v úmyslu chlapce propustit. K překvapení FBI i své ženy se Tom rozjede s penězi do nejbližší televizní stanice a tam před celým národem prohlásí, že je únoscům nedá, ale nabídne je jako odměnu tomu, kdo pomůže únosce dopadnout. Riskantní hra se Tomovi nakonec vyplatí, protože se mu podařilo obrátit únosce proti sobě. Závěrečný střet je soubojem nervů mezi Tomem a rafinovaným, vysoce inteligentním šéfem bandy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (322)

Lamiczka 

všechny recenze uživatele

Dobrý den, jmenuji se Tom Mullen, jsem úspěšný podnikatel a milionář. Vlastním leteckou společnost a opravdu se mi daří. Život bych měl perfektní, ale někdo mi z neznámých důvodů unesl mého jediného syna. Nejdřív mě zkusili vydírat s výkupným, ale já se nedal a tvrdě nastoupil do protiútoku. Nabízím dvakrát větší odměnu za dopadení zločinců a za záchranu syna. Kdo z vás by odolal takové nabídce? Mel Gibson v hlavní roli psychologického krimi thrilleru, v roli otce, který je pro záchranu svého syna schopný čehokoliv. Začátek filmu se drží běžného stereotypu. Vyjednat s únosci výkupné, domluvit se (za pomoci federální policie) na místě předání a doufat, že znovu uvidí syna. Všem je ale brzy jasné, že tady jde o profesionála a tak po zpackané úvodní záchranné misi nastupuje chladný úsudek a jasné kalkulace. V tom okamžiku začíná ta pravá "sranda" mezi otcem a únoscem. Brilantní dialogy, vypjaté momenty, psychicky kolabující manželka taky racionálnímu uvažování nepřidává. Mel Gibson perfektně zvládá všechny polohy - milujícího manžela, stresem a láskou k synovi pohnutého otce i zdánlivě bezcitného vyjednávače. A do velmi úspěšného duelu se mu staví vynikající Gary Sinise v roli ústředního padoucha, člověka bez skrupulí a především s jasným cílem jak dosáhnout svého. A to i za jakoukoliv cenu. Jeho hra na honěnou je do detailu vymyšlená. Ale jen do té doby než se karta otočí a z honěné myši se stane útočící kocour. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tahám z rukávu ještě nevyklepaný pavučiny a tak jsem se pustil do filmu Výkupné, ve kterém hraje můj oblíbenec Mel Gibson. Kolikrát si říkám oblíbenec, ale když si uvědomím, jaké důležité filmy jsem s ním neviděl, musím to okamžitě napravit. A tak jsem neváhal. Ve výsledku je Výkupné precizní kriminálka, která není vysloveně geniální, ale solidní je určitě. A to je podstatný. Napětí se dalo krájet celé dvě hodiny a tak zaručeně splnila svůj účel. ()

Bauer 

všechny recenze uživatele

Když jsem tento film viděl poprvé asi před sedmi lety, tak mé nadšení neznalo meze. Po dlouhé době jsem se na to podíval znovu a nadšení téměř stejné. Možná, že některým lidem se to zdá jako pouhý rutinní thriller o únosu. Ale mně to tak rozhodně nepřijde. Je to hlavně díky tomu, jak to Ron Howard dokázal skvěle a napínavě natočit. Jeho režie u tohoho snímku je výborná. A herecké obsazení? No, lépe být vybráno nemohlo. Mel Gibson dokáže opravdu zahrát vše naprosto excelentně a tady jen potvrzuje, že je to jeden z nejlepších herců a jeho role multimilionáře mu tedy sedla . K němu se krásně hodí stará známá ze Smrtonosné zbraně Rene Russo, která je velmi krásná ale umí i hrát. Ovšem role padoucha v podání Garyho Sinise nemá chybu. Kdoví, jestli to není nejlepší role Siniseho a také nejlépe zahraná . A do toho všho má snímek působivou a strhující hudbu. Scéna, kdy Gibson vytáhne na stůl peníze a nabízí je jako odměnu je super. Jako třešnička na dortu je pro mně konec. Většina filmů má konec zkažený, že to potom sráží celkové hodnocení. Ale podle mně Výkupné mezi ně nepatří. Tomuto thrilleru jsem zatím nenašel nic, co by se dalo vytknout a proto nemůžu jít pod 5*!! ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Ze začátku se zdá, že to bude tuctový thriller o únosu dítěte jako mnoho jiných, ale pak se rozjíždí něco nového a nečekaného. Rodiče uneseného syna odmítají zaplatit únoscům výkupné, i když by na ně bez rozmyslu měli. Pokus o novou taktitu proti únoscům se zdá zcela nelogickém tahem, ale nakonec slaví úspěch. Mel Gibson svým dobrým výkonem nijak moc nepřekvapil, ale naopak Rene Ruso zde podává jeden ze svých nejlepších výkonů. Gary Sinise v roli chladnokrevného únosce byl dobrým tahem a lákadlem pro diváka. Jen role bezcitné a majetnické únoskyně se mi k Lilli Taylor nějak nehodila. Jinak vcelku zajímavá a mezi thrillery nevšední podívaná. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (27)

  • Gary Sinise (Jimmy Shaker) má pri sebe 2 a 3 ručné zbrane. Toto je bežná prax pre NYPD, pretože v prvých dňoch mali zakázané používať rýchlonabíjačku pre svoje revolvery, takže okrem primárnej zbrane nosili aj svoje záložné zbrane a zbrane mimo službu. (Arsenal83)
  • Tom (Mel Gibson) navrhuje ako dobrý pseudonym meno "John Smith". Gibson poskytol hlas Johnovi Smithovi vo filme Pocahontas (1995) len rok predtým. (Arsenal83)
  • Po tom, čo Kate (R. Russo) dostane odkaz od Shakera (G. Sinise), že sa má do kostola dostaviť sama o druhej po polnoci, je možné vidieť, že cez okná v kostole preniká svetlo vychádzajúceho slnka. (MikaelSVK)

Související novinky

Hardy, Oldman a vraždění na sovětský způsob

Hardy, Oldman a vraždění na sovětský způsob

23.03.2013

Je libo dobovou kriminálku s prvky konspiračního polit-thrilleru? Se špičkovým obsazením? Odehrávající se v Sovětském svazu ještě za Stalina? Zdá se, že Ve stínu dostane z Hollywoodu tučnou… (více)

Reklama

Reklama