Reklama

Reklama

American Horror Story - Asylum

(série)
USA, (2012–2013), 9 h 10 min (Minutáž: 40–46 min)

Kamera:

Michael Goi

Hrají:

Sarah Paulson, Jessica Lange, Zachary Quinto, Evan Peters, Joseph Fiennes, Lily Rabe, Lizzie Brocheré, James Cromwell, Frances Conroy, Chloë Sevigny (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(13)

Příběh se odehrává v roce 1964 v Briarcliffu, ústavu pro duševně choré zločince. Zde vládně pevnou rukou sestra Jude (Jessica Lange), společně se zakladatelem instituce, Monsignorem Timothy Howardem (Joseph Fiennes) a jejich podřízená, sestra Mary (Lily Rabe). Lečbou pacientů v Briarcliffu je pověřený psychiatr Dr. Oliver Thredson (Zachary Quinto) a sadistický vědec Dr. Arthur Arden (James Cromwell). Do ústavu se pod falešnou záminkou dostává novinářka Lana Wintersová (Sarah Paulson), aby napsala článek o údajném seriovém vrahovi, který měl být do Briarcliffu převezen. Lana ale ke své smůle odhalí mnohem závažnější události a záhady, které se v ústavu odehrávají, což by jí mohlo být osudné. (Hannibal92)

(více)

Recenze (184)

BoPo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Určite atraktívnejšie prostredie ako u prvej série. Zároveň viacvrstvejšia zápletka. Do popredia sa pretlačili vedľajší herci z Murder House, a to Sarah Paulson, Lily Rabe a Zachary Quinto. Svoje pozície ústredných potvrdili Jessica Lange a Evan Peters. Podľa tunajších názorov prevláda väčšinový názor, že práve séria č. 2 je vrcholným predstaviteľom AHS. Za mňa 3,5*.  V rámci ČSFD hodnotiacich mantinelov som dotlačený k 3*. Potrebujem vidieť ďalšie série? Nepotrebujem. Ale mať v rezerve oddychový horový seriál? To rozhodne potrebujem. Len tých dielov na sériu malo byť menej. 6-8 by bol ideál. A ako u prvej série musím dodať, že úvodná znelka rozhodnopádně naladí a neomrzí. ()

novoten 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle tvůrčí tým mě nepřestává překvapovat. Troufale jsem si myslel, že vím, co asi můžu od pokračování nejnepříjemnějšího seriálového zážitku očekávat, ale všechny děsivé odbočky nebo sugestivní výjevy mi vzaly dech hned na startu. A to měla spousta gradovaných okamžiků plných strachu, odporu i diváckého nadšení ještě přijít. Jestli tahle Story totiž něco umí, je to donucení diváka k tím soustředěnějšímu sledování, čím víc jsou hlavní hrdinové trýzněni osudem nebo rozmary záporáků. A nová bláznivá parta v jen částečně obměněné herecké sestavě je pro zúčastněné fandění jako stvořená. Dříve nebo později se mi dostali pod kůži jak sympaťák Kit, tak nevyzpytatelná "sister Jude" a dokonce i doktor Arden. Proto je škoda, že příběhu, který má v sobě zdánlivě úplně všechno, co by horror mít mohl, chybí v poslední čtvrtině tempo a občas i náboj. O to větší satisfakcí je pak všeobjímající finále, kde v rámci příjemného tajemství rád odpustím absenci některých odpovědí. Prohlídka blázince tak díky němu potvrdila, že stanice FX má ve svých řadách už po dvou sezónách dokonale specifický a svého druhu zcela nenapodobitelný počin. ()

Reklama

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá séria American Horror Story odohrávajúca sa v liečebni Briercliff je naozaj skvelá a ťažko jej niečo vytknúť. Samotné prostredie psychiatrickej liečebne, skvelé herecké výkony, výborne prepracované postavy a prekvapivý dej sú, doplnené skvelou hudbou, v porovnaní z prvou sériou oveľa lepším zážitkom a pravdepodobne seriál túto sériu už prekonať nedokáže. Pieseň, ktorá hrá v spoločenskej miestnosti ústavu si určite zamilujete rovnako ako všetky postavy a seriál si vybral slabšie miesto iba v jedinej epizóde, inak dej nemal žiadne hluché miesta. Za celú sériu 92%. ()

Starletka 

všechny recenze uživatele

"If you look in the face of evil, evil's going to look right back at you." Bez diskuze nejlepší a nejzajímavější série AHS. Skvělé prostředí, skvělá atmosféra, skvělé postavy (hlavně Lana Banana a Dr. Thredson), skvělé obsazení, skvěle se proplétající dějové linky a skvělý závěr dokáží vyvážit i tu lehkou přeplácanost nadpřirozena. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spektakulární! Stylizovaná šedesátá léta. Drsný blázinec s ještě drsnější matkou představenou (výborná Jessica Lange). Mladá nevinná jeptiška posedlá ďáblem. Únosy mimozemšťany. Tajemná zápletka s masovým vrahem. Divný doktor s temnou minulostí.... No prostě kupa skvělých (i když provařených) motivů, které dohromady skvěle fungují a vytvářejí něco neskutečně zábavného. AHS je ujetá série, takže nechybí divný sex, hodně krve a mrtvol a ne vždy happy endy. V téhle sérii dosáhl seriál svého vrcholu, čemuž pomáhá i luxusní obsazení - vedle J. Lange tu jsou i taková jména jako Joseph Fiennes, Zachary Quinto nebo James Cromwell, které jistí i (do jiných rolí) navrátivší se veteráni AHS. Coven nebo Freak Show jsou bohužel už zase o laťku níž. ()

Galerie (219)

Zajímavosti (12)

  • Píseň z psychiatrické léčebny nazpívala jedna z hlavních hereček Jessica Lange (Elsa Mars) a nese název "The Name Game". (Hallda)
  • Druhá série se začala natáčet na konci července 2012. (Varan)
  • Při rozhovoru s Annou Frankovou (Franka Potente) Grace (Lizzie Brocheré) řekne, že odešla s rodinou z Francie, když jí bylo 9 let. Brocheré je skutečně Francouzkou, která se narodila v Paříži. (noelcoward73)

Reklama

Reklama