Reklama

Reklama

American Horror Story - Asylum

(série)
USA, (2012–2013), 9 h 10 min (Minutáž: 40–46 min)

Kamera:

Michael Goi

Hrají:

Sarah Paulson, Jessica Lange, Zachary Quinto, Evan Peters, Joseph Fiennes, Lily Rabe, Lizzie Brocheré, James Cromwell, Frances Conroy, Chloë Sevigny (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(13)

Příběh se odehrává v roce 1964 v Briarcliffu, ústavu pro duševně choré zločince. Zde vládně pevnou rukou sestra Jude (Jessica Lange), společně se zakladatelem instituce, Monsignorem Timothy Howardem (Joseph Fiennes) a jejich podřízená, sestra Mary (Lily Rabe). Lečbou pacientů v Briarcliffu je pověřený psychiatr Dr. Oliver Thredson (Zachary Quinto) a sadistický vědec Dr. Arthur Arden (James Cromwell). Do ústavu se pod falešnou záminkou dostává novinářka Lana Wintersová (Sarah Paulson), aby napsala článek o údajném seriovém vrahovi, který měl být do Briarcliffu převezen. Lana ale ke své smůle odhalí mnohem závažnější události a záhady, které se v ústavu odehrávají, což by jí mohlo být osudné. (Hannibal92)

(více)

Recenze (184)

Caminzind 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série ze začátku hodně nadupaná se zapeklitým a vykombinovaným scénářem, ve kterém však není problém se orientovat. Od půlky ztrácí dech a mění se v rutinu. Poslední cca 3 díly jsou místama ubíjející, přičemž ten závěrečný je už jen natahovaná prázdnota. Veliká škoda je to tím spíš, že vám zůstanou ještě plné hrsti otázek. 2. série podle stejného vzorce, ne lepší nebo horší než ta první, avšak s lepším závěrem a vykrádačkou Nietzscheho. Se 3. sérií kvalita upadá, respektive prohlubuje se syndrom prázdné slámy a já o celou tuhle okázalou bublinu možná už na dobro ztrácím zájem. ()

novoten 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle tvůrčí tým mě nepřestává překvapovat. Troufale jsem si myslel, že vím, co asi můžu od pokračování nejnepříjemnějšího seriálového zážitku očekávat, ale všechny děsivé odbočky nebo sugestivní výjevy mi vzaly dech hned na startu. A to měla spousta gradovaných okamžiků plných strachu, odporu i diváckého nadšení ještě přijít. Jestli tahle Story totiž něco umí, je to donucení diváka k tím soustředěnějšímu sledování, čím víc jsou hlavní hrdinové trýzněni osudem nebo rozmary záporáků. A nová bláznivá parta v jen částečně obměněné herecké sestavě je pro zúčastněné fandění jako stvořená. Dříve nebo později se mi dostali pod kůži jak sympaťák Kit, tak nevyzpytatelná "sister Jude" a dokonce i doktor Arden. Proto je škoda, že příběhu, který má v sobě zdánlivě úplně všechno, co by horror mít mohl, chybí v poslední čtvrtině tempo a občas i náboj. O to větší satisfakcí je pak všeobjímající finále, kde v rámci příjemného tajemství rád odpustím absenci některých odpovědí. Prohlídka blázince tak díky němu potvrdila, že stanice FX má ve svých řadách už po dvou sezónách dokonale specifický a svého druhu zcela nenapodobitelný počin. ()

Reklama

A.Fish 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série mě celkem bavila, takže jsem se těšil na pokračování. Druhá série je ovšem natolik bídná, že ve sledování seriálu nehodlám pokračovat. V první řádě tento seriál rozhodně není hororem, neni děsivý ani nikterak brutální. Za druhé pak přeplácanost. Máme tu maskovaného vraha, posednutí démonem, mimozemšťany, jakési přeoperované zombie a k tomu velice plytký příběh plný nesmyslů, flashbacků a zbytečných postav, který je navíc tak banální, že zbylý čas (a že ho je hodně) je vyplněný nepodstatnými scénami, které nejenže nudí ale i s*rou. Samotné postavy jsou pak špatně napsané bez jakékoliv hloubky a samotný konec je ve finále také velice slabý. ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ak z AHS berieme do úvahy série od Muder House až po Roanoke (vrátane), tak Asylum je jednoznačne najlepšou. Úplná šupa. Famózne postavy, fantastické herecké výkony. Neviem, či ohromujúcejší výkon podal James Cromwell alebo Zachary Quinto ... ale asi Jessica Lange. Bombové sú však i ostatné postavy, bombová je i neuveriteľná muzikálová pasáž a až na mierne WTF nápad s mimozemšťanmi je to fakt vyrovnaná, scenáristicky brilantne zvládnutá séria. Všetko v nej má svoje miesto, zmysel a logiku. Koniec dôstojne uzatvorí konce všetkých dôležitých (a i menej dôležitých) postáv. Poburujúce, škandalózne, desivé. Kontroverzné. Skvelé. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asylum má všechno co by si kdokoliv mohl přát od vzorového blázince šedesátých let.Jsou tu kymácející se blázni,smějící se blázni,divně vypadající blázni,blázni v kazajkách,lehce sadistické jeptišky a šílený doktor s mesiášským komplexem,který na nich dělá pokusy.To by samo o sobě stačilo na solidně vyšinutou zábavu,jenže ono to není všechno.Navíc je tu ještě masový vrah (několik),někdo posedlý ďáblem,bývalý nacista a kdyby o přeci jen někomu přišlo málo,přijdou ještě mimozemšťani.Těžko říct jestli je druhá řada lepší než první,ale i přes svou přeplácanost mě bavila víc.Někdy by sice méně opravdu znamenalo více,ale i tak tenhle hororový psycho eintopf kupodivu funguje.Pokud je tu někde opravdový posun k lepšímu oproti jedničce,pak jsou to jednotlivé postavy.Tady jich je opravdu hodně a prakticky nikdo není normální (a některé jsou čistě jednorozměrné "karikatury"),ale i tak dost z nich dovede celkem rychle přirůst k srdci a to dokonce i takové jako sestra Jude...80% ()

Galerie (219)

Zajímavosti (12)

  • Píseň z psychiatrické léčebny nazpívala jedna z hlavních hereček Jessica Lange (Elsa Mars) a nese název "The Name Game". (Hallda)
  • Druhá série se začala natáčet na konci července 2012. (Varan)

Reklama

Reklama