Reklama

Reklama

American Horror Story - Asylum

(série)
USA, (2012–2013), 9 h 10 min (Minutáž: 40–46 min)

Kamera:

Michael Goi

Hrají:

Sarah Paulson, Jessica Lange, Zachary Quinto, Evan Peters, Joseph Fiennes, Lily Rabe, Lizzie Brocheré, James Cromwell, Frances Conroy, Chloë Sevigny (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(13)

Příběh se odehrává v roce 1964 v Briarcliffu, ústavu pro duševně choré zločince. Zde vládně pevnou rukou sestra Jude (Jessica Lange), společně se zakladatelem instituce, Monsignorem Timothy Howardem (Joseph Fiennes) a jejich podřízená, sestra Mary (Lily Rabe). Lečbou pacientů v Briarcliffu je pověřený psychiatr Dr. Oliver Thredson (Zachary Quinto) a sadistický vědec Dr. Arthur Arden (James Cromwell). Do ústavu se pod falešnou záminkou dostává novinářka Lana Wintersová (Sarah Paulson), aby napsala článek o údajném seriovém vrahovi, který měl být do Briarcliffu převezen. Lana ale ke své smůle odhalí mnohem závažnější události a záhady, které se v ústavu odehrávají, což by jí mohlo být osudné. (Hannibal92)

(více)

Recenze (184)

kingik odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jessico Lange, trochu se za Vás stydím, do čeho jste se nechala uvrtat. Televizní horory si pouštím v nouzi nejvyšší. Zatím jsem zásoben filmy velmi bohatě, abych věnoval čas takovému tupému braku, ze kterého by mě akorát za chvíli mrdlo. Omylem je to zařazeno na Cool na pozdější hodinu, přičemž jsem neshledal z epizodní prezentace nic hardcore. Jen samé psychedelické výjevy a hulákání. Jak píši, ještě pět minut a vezli mě. To se nedalo vydržet. Úroveň zpracování se samozřejmě nijak neodlišuje od desítky režijních výplodů, kdy je nějaký zapomenutý, neobjevený nebo nedoceněný, případně frustrovaný režisér přesvědčen, že stvořil vrcholné dílo. Přesně vidím slabého režiséra, jak drží před sebou zmuchlaný návod s pokyny pro televizní režírování. Celkem lituji ty snaživé pracanty, co se musí lopotit v tele studiu, pak se to hodí do tele na pozdní vysílací čas a je z toho tele výtvor. Já si dám raději šťavnatý steak než tele(cí). Alfonso Gomez, Bradley Buecker, Michael Uppendahl....cože, že vám tahle režisérská "esa" nic neříkají?! Samozřejmě, že vám ani jejich tvůrčí výsledky nic říkat nemohou. Jedná se totiž o zcela druhořadé režiséry, kteří jsou rádi, když na ně zbude pomocná režie v televizním filmu o Tarzanovi, přerostlém hadovi nebo prdu mořském na dně Doubravky. Možná byste mohli znát hardcore režiséra Michaela Rymera, se kterým už v minulosti pár známých herců točilo, ale už potom samou tvůrčí invencí a chválou kritiky dál nic kloudného nenatočili. Jestli vás neodradí pobyt v sanatoriu pro duševně choré, rajcuje vás schematická televizní režie, milujete hrůzostrašné dialogy, a to doslova, a libujete si v dementně nasvícených scénách, co mají navodit depku, gratuluji, stali jste novými pacienty v Asylum. 0% ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hodnotím vyloženě objektivně. Hororovej seriál je to dobrej, kvalitně napsanej a natoečenej, místy hůř zahranej, ale s pohádkou na dobrou noc v podobě první série se toto vůbec srovnat nedá. Druhá věc je, že mě (jako odpůrce čehokoliv na pokračování) toto vůbec nabavilo. Seriály vždy sjíždím až pak naráz, přičemž Asyulmu mě po pár dílech začlo ubíjet. Miliarda postav, flashbacků, vaty....nic pro mě (poslední díly proklikány). ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zbytečně nucenější a umělejší seriál, než byla první série American Horror Story, jsem ještě neviděl. Jenže jsem ze všech stran dostával mraky doporučení na údajně nejlepší druhou sérii, že mi to prostě nedalo a tak jsem jí rozkoukal. No a první půlka byla podobného ražení. Tvůrci do blázince vměstnali všecko, co vměstnat mohli. Až jsem si chvíli říkal, že už tu jenom chybí spojitost s nějakým koncetrákem…a ono ejhle. Díl na to už tam na mě vyskakoval nějakej flashback z Březinky. To druhá půlka seriálu byla daleko zajímavější a právě kvůli ní jsem jí vlastně dokoukal. Zbytečně strašidelné scény vystřídalo postupné odpracování jednotlivých postav, na které jsem si postupně zvykal. Až k samotnému závěru, který šel vysloveně na dřeň. Nakonec klobouk dolů. Konečně seriál, který nemá problém položit otázky a zároveň na všecky odpovědět. ()

LoLaa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Navnaděna první řadou jsem se s vysokým očekáváním pustila do té druhé. Vůbec mě nenapadlo, že by si seriál mohl své kvality udržet, ale stalo se. Ponurá atmosféra ze zdí ústavu jen sálala. Až na pár docela zbytečných zvratů (Anna Frank, Monsignor...) si myslím, že Asylum udržuje rychlost rozjetého vlaku AHS a já už se nemůžu dočkat na další sérii. A to hlavně na nové postavy ztvárněné opět Jessicou Lange, Evanem Petersem a Sarah Paulson, kteří zde byli prostě skvělí! Je velkou škodou, že neméně vynikající Zachary Quinto už dál v projektu AHS nepokračuje.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá série American Horror Story: Asylum je pro mě nejlepší sérií celého seriálu. Po úvodním Murder House, který nás uvedl do bizarního a temného světa s dokonalým vizuálem, působivou kamerou i osobitými charaktery, přináší Asylum vůbec tu nejlepší a neojriginálnější směs šílenství, hrůz a nebezpečí, jaké dokázal (nejen) televizní horor za poslední dekádu nabídnout. Jedno z nejlepších míst, kde se může hororový příběh vůbec odehrávat, je bezpochyby blázinec. A díky Asylum se mu dostalo té nejlepší pocty, jaké mohlo. Temná hororová atmosféra, charaktery postav, z nichž každá je svým vlastním způsobem narušená, parádní scénář se zajímavými dialogy, šílenství na každém rohu, a pokřivené úhly (nejen perfektní kamery:) vnímání. Úžasná Lily Rabe jako sestra "The Devil" Mary Eunice, elegantně démonický Zachary Quinto jako Dr. Oliver Thredson či naprosto zvrácený James Cromwell coby Dr. Arthur Arden. A jako hudební bonus, který už z hlavy nedostanete... Dominique, nique, nique... ()

Galerie (218)

Zajímavosti (12)

  • Při rozhovoru s Annou Frankovou (Franka Potente) Grace (Lizzie Brocheré) řekne, že odešla s rodinou z Francie, když jí bylo 9 let. Brocheré je skutečně Francouzkou, která se narodila v Paříži. (noelcoward73)
  • Na konci epizody sestra Judy (Jessica Lange) říká Kittovi (Evan Peters), že se zachoval jako Galahad. Galahad byl jedním z rytířů Kulatého stolu legendárního krále Artuše. (noelcoward73)

Reklama

Reklama