Reklama

Reklama

American Horror Story - Asylum

(série)
USA, (2012–2013), 9 h 10 min (Minutáž: 40–46 min)

Kamera:

Michael Goi

Hrají:

Sarah Paulson, Jessica Lange, Zachary Quinto, Evan Peters, Joseph Fiennes, Lily Rabe, Lizzie Brocheré, James Cromwell, Frances Conroy, Chloë Sevigny (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(13)

Příběh se odehrává v roce 1964 v Briarcliffu, ústavu pro duševně choré zločince. Zde vládně pevnou rukou sestra Jude (Jessica Lange), společně se zakladatelem instituce, Monsignorem Timothy Howardem (Joseph Fiennes) a jejich podřízená, sestra Mary (Lily Rabe). Lečbou pacientů v Briarcliffu je pověřený psychiatr Dr. Oliver Thredson (Zachary Quinto) a sadistický vědec Dr. Arthur Arden (James Cromwell). Do ústavu se pod falešnou záminkou dostává novinářka Lana Wintersová (Sarah Paulson), aby napsala článek o údajném seriovém vrahovi, který měl být do Briarcliffu převezen. Lana ale ke své smůle odhalí mnohem závažnější události a záhady, které se v ústavu odehrávají, což by jí mohlo být osudné. (Hannibal92)

(více)

Recenze (184)

swamp 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na druhou sérii jsem se těšil, ale musím se přiznat, že jsem čekal pouhou recyklaci s drobným svázáním s první sérií. Jaké pak bylo mé překvapení, když tato série byla zcela jiného ražení - a to se spoustou totožných herců (hrajících jiné postavy). Stejným tvůrcům se podařilo vytvořit zcela jiný koncept doplněný o mnoho filmařsky zajímavých prvků. Herecké výkony naprosto dokonalé, atmosféra by se dala krájet, jen ta emzácká linie mě trochu nebrala. Jinak tleskám. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

2. séria - ASYLUM (90%) Prvá polovica sklamanie. Z názvu seriálu ostalo len "Horror". "American" tam nie je skoro nič a "Story" išlo tiež do úzadia. Traumy sa riešili len námatkovo (homosexualita), naopak do popredia šla až videoherná zbesilosť. Pred príbehom má prednosť prehliadka hororových motívov, ktoré pôsobia dojmom "too much of a good thing", keďže ani na tom dosť veľkom priestore nie je možno spracovať naraz satanizmus, koncentračné tábory, zombies, ufónov a masových vrahov (obzvlášť ufo a zombies mohli byť vyškrtnuté). V polovici série ale nastáva nečakaný zvrat a absolútny charakterový "obrat" jednej postavy a začína staré dobré Horror Story. No vrchol sú posledné tri diely, ktorých dokonalosť je skoro neopísateľná. Príbeh sa nečakane skoro dorieši a nasleduje dejová línia, "čo bolo potom a čo je teraz" s "American" leitmotívom v mediálnom parazitovaní na cudzích a vlastných traumách, čo je zosobnené v parafrázovaní (raz doslova) už spomínanej knihy In Cold Blood Trumana Capoteho (už obal fiktívnej knihy je podobný tej pôvodnej Capoteho) a posledné dva diely a hlavne finiš sú bravúrnym psychologickým rozborom skazenej honby za slávou, ktorá mení obeť na predátora. Navyše to, čo v druhej sérii predvádza Jessica Lange je niečo neuveriteľné! Životný herecký výkon! ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá série dodržela pravidlo, že pokračování musí přinést všeho o poznání víc, aby se udržela divákova pozornost. Doslova ho zahrnuje záplavou motivů, které dohromady tvoří neuvěřitelnou splácaninu, která je spíš k smíchu, než aby vyvolávala napětí a strach. Tým scénáristů jako by netvořil celek, ale každý sledoval vlastní linii a hrál si na vlastním písečku, takže se v the Asylum míchá motiv mimozemšťanů, psychopatů, sériových vrahů, válečných zločinců až po ryze duchařské motivy a samotného ďábla. Opět se dá mluvit o skvělých hereckých výkonech a hodně zajímavých filmových postavách, jejichž příběhy ale jdou často do ztracena a protože se ze seriálu vytrácí jakákoli logika a vnitřní soudržnost, musím nemilosrdně jít na dvě hvězdičky. Celkový dojem: 40 %. ()

Laerry 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Navzdory tomu, že se v Asylum nachází (kromě bláznů) jeptiška posedlá ďáblem, nacistický doktor, občas zavítá anděl smrti a v neposlední řadě jsou zde i ufoni... jedná se o nejhororovější řadu AHS a proto je i nejlepší. A jak se již stalo tradicí i v pozdějíšch řadách, finále je zase zcela mimo a klimax je tak ve 12 epizodě. ()

Starletka 

všechny recenze uživatele

"If you look in the face of evil, evil's going to look right back at you." Bez diskuze nejlepší a nejzajímavější série AHS. Skvělé prostředí, skvělá atmosféra, skvělé postavy (hlavně Lana Banana a Dr. Thredson), skvělé obsazení, skvěle se proplétající dějové linky a skvělý závěr dokáží vyvážit i tu lehkou přeplácanost nadpřirozena. ()

Galerie (218)

Zajímavosti (12)

  • Druhá série se začala natáčet na konci července 2012. (Varan)
  • Když Dr. Oliver (Zachary Quinto) a Lana (Sarah Paulson) vychází ze střediska, můžeme si všimnout hodin, které jsou z IKEI. Avšak příběh se odehrává 1964, kdy IKEA ještě tento typ hodin nevyráběla. (Sayko)

Reklama

Reklama